Szárnyakon a Dunakanyarba

A Dunakanyar a természetjárók egyik kedvenc célpontja, amit legtöbben autóval, busszal vagy vonattal érnek el. Most egy kevésbé megszokott utazási módot ajánlunk.

Szerző:
Berki Zoltán és Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Sztankó Bálint - MTSZ I címlapkép: MAHART
2017. május 16.

A Dunakanyar a természetjárók egyik kedvenc célpontja, amit legtöbben autóval, busszal vagy vonattal érnek el. Most egy kevésbé megszokott utazási módot ajánlunk.

Ez pedig a szárnyashajó, amely ebben a szezonban (hétfő kivételével) a hét valamennyi napján közlekedik. Vácott, Visegrádon áll meg, és Esztergomig tudtok eljutni vele. Visegrádra mindössze 60 perc alatt ér a Budapestről délelőtt 10 órakor induló, 71 férőhelyes hajó. Érdemes jegyet online foglalni, mert hétköznapokon így 15% kedvezményt is kaptok az árból, illetve biztosítva van a helyetek a fedélzeten. A 60 km/h sebességgel száguldozó Vöcsökre bringával is felszállhatasz, ugyanis a tetején kialakított tárolóban 15 kerékpárt tud szállítani.

 

A MAHART Vigadó téri hajóállomásáról indulnak a járatok

 

Ha visszafelé is így szeretnél utazni, akkor egészen 17.30-ig tervezhetsz programokat a Dunakanyarban. A Vöcsök, vagy a Bíbic ugyanis ekkor kezdi szelni a habokat Esztergomból indulva, vissza Budapestre. 18 órakor tudsz Visegrádnál beszállni.

 

 Visegrádnál ilyen tájkép fogadja a vízen érkezőket

 

A jegyet érdemes megőrizni, mert számos kedvezményt kaphattok vendéglátóhelyeken, sőt a Visegrádi Palotajátékokon a Salamon-toronyba és a palotába is belépőjegyként szolgál majd július 7. és 9. között.

A Dunakanyar városai most azok számára is érdekesek lehetnek, akik gyakran járnak errefelé, hiszen Vác, Szentendre, Esztergom és Visegrád is több új attrakcióval készül az idei szezonra.

 

 

 A Salamon-toronynál lovagi játékokkal szórakoztatják a nagyérdeműt

 

Esztergomban például a Keresztény Múzeum egy egészen új tárlatot nyit, amely a magyar, szakrális népművészetet mutatja be, Vácott és Szentendrén is rengeteg új kulturális esemény hívogat, sőt, szinte minden hétvégére akad egy-egy érdekes, izgalmas fesztivál.

 

Már a kettős várrendszer alsó váránál is nagyszerű a kilátás


Dömösön pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy új, látványos látogatóközpont megvalósítását kezdte meg, amely biztos, sok természetjárót, érdeklődőt fog vonzani a jövőben.
 

A nemrég felújított visegrádi  hajóállomás érintésével térnek vissza a hajók Budapestre

 

 

Sétahajóval is mehettek túrázni
A Természetjáró Kártya-tulajdonosok 30% kedvezménnyel juthatnak hozzá a hajójegyhez.


Az idei szezonban már április 29-től szeptember 30-ig a Szentendrei Duna-ágban közlekedik a Budapest - Visegrád - Esztergom kirándulóhajó-járat.


Ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy 2010 és 2013 között Szentendre és Visegrád között egyáltalán nem volt menetrend szerinti hajóforgalom, s 2014-től 2016-ig is csak kizárólag a júliusi és az augusztusi főszezonban, hétvégén közlekedett hajójárat a Szentendrei-Dunán, de csak (Budapest -) Szentendre - Visegrád között, az esztergomi hajójáratok a Váci-Dunaágban közlekedtek.

 

Kiváló kirándulóprogram, ha pl. a Szentendre (i. 9:10) - Dömörkapu buszjáratot igénybevéve teljesítjük a Bükkös-patak - Sikáros - Király-völgy - Szőke-forrás-völgy - Dömös útvonalat, és Dömös műemlék hajóállomásáról hajóval (i. 17:00) térünk vissza Szentendrére, vagy a Szentendre (i. 9:05, 10:05) - Pilisszentlászló busszal indulva a Spartacus-ösvényen (zöld sáv jelzés) vagy az Apátkúti-völgyön (piros sáv jelzés) át túrázunk Visegrádra, s onnan térünk vissza hajóval (i. 17:30) Szentendrére. Természetesen a Pilisszentlászló - Prédikálószék - Vadálló-kövek - Dömös túraprogram is számításba jöhet.

 

Hétvégenként már közlekedik a Szentendre - Visegrád - Fellegvár - Nagy-Villám - Kis-Villám buszjárat, így a hajókirándulást rövidebb sétákkal, Visegrád környéki időtöltéssel ötvözni kívánók is egynapos nyaraláshangulatot tudnak maguknak varázsolni.
 

 

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAINK:

Tanösvény és röpde is lesz a dömösi látogatóközpontnál
Mostantól még egyszerűbb balatoni hajókázást tervezni

Budapesten a legjobb hajókázni
 

 

Cikkajánló