Szarvasbőgéstúrák a Pilisi-parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros környéki erdőkben idén is szervez szarvasbőgés-hallgató túrákat. A vezetett kirándulásokon szeptembertől október elejéig hallgathatjuk meg a szerelmes gímbikák „koncertjét”. 

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Adobe Stock
2019. szeptember 5.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros környéki erdőkben idén is szervez szarvasbőgés-hallgató túrákat. A vezetett kirándulásokon szeptembertől október elejéig hallgathatjuk meg a szerelmes gímbikák „koncertjét”. 

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A szarvasbőgéstúrák egy-egy alkalommal korlátozott számú látogatót fogadnak, és a helyszínen fizetendő díj ellenében vehetők igénybe. A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak megfelelő ruházatot és lábbelit viselniük - írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

 

 

Az ország északi részén, így a Pilisi-parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbre. Viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben. A gímszarvas nem kedveli a hőséget, ezért a bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában lehet számítani a jellegzetes hangra.

 

Budakeszi Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 14., 15., 18., 19., 20., 21., 22., 25., 26., 27., 28., 29.
Találkozó: a Budakeszi Arborétum bejáratánál
18.30-kor, szombaton és vasárnap hajnalban 5.30-kor
A túra hossza 3-4 kilométer
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: teljes árú: 1500 forint, kedvezményes (diák, nyugdíjas): 1000 forint.

 

Budapesti Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 16., 18., 24., 26., 27., 28., 30., október 2., 4., 5.
Találkozó: 17.30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
A túra ideje: 18.00 - 20.30, hossza: 3-4 kilométer
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: hétköznap - felnőtt: 1500 forint, 14 év alatti gyerek: 1000 forint. Hétvégi napokon (péntek, szombat, vasárnap) - felnőtt: 2000 forint, 14 év alatti gyerek: 1500 forint.

 

Valkói Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 12., 14., 26., 28., október 3.
Találkozó: 16.30-kor a szépjuharfai bejáró útnál
A túra ideje: 17.00 - 20.00.
Részvételi díj, ami átutalással vagy az erdészetnél készpénzben fizetendő legkésőbb a túra indulása előtti napon: 4000 forint, 10 év alatti gyerekek számára ingyenes.

 

Visegrádi Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 10., 11., 12.
Találkozó: 17.00-kor a királykunyhói parkolóban
A túra ideje: 17.30 - 20.00
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: felnőtt: 2000 forint, 14 év alatti gyerek: 1000 forint.

 

Mindegyik meghirdetett túrára előre kell jelentkezni. Bővebb információ a programokról és a jelentkezésről ide kattintva érhető el.

 

Ezért bőgnek a szarvasok

 

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet - ünőt és tehenet - terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson a közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését.

 

 

Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről és a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami - mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget - alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

 

 

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Szarvasbőgéstúrák a Gemenci-erdőben kisvasúttal

Szarvasbőgésre vadásztunk Budakeszi legnépesebb erdejében

 

Cikkajánló