Szavazz 2018 legjobb turistaszállására!

2018-ban tíz hazai turistaszállást ismerhettetek meg a Turista Magazin népszerű, a Hónap Turistaháza nevet viselő rovatából. Most ezek közül Ti választhatjátok ki az Év Turistaházát.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2018. december 27.

2018-ban tíz hazai turistaszállást ismerhettetek meg a Turista Magazin népszerű, a Hónap Turistaháza nevet viselő rovatából. Most ezek közül Ti választhatjátok ki az Év Turistaházát.

Pazsag turistaház - Új etalon a Déli-Bükkben

 

2017 októberben turistaházat avattak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsérc külterületén, a 631 méter magas Borostyán-kő közelében, a Pazsag-kút szomszédságában. Az Egererdő Zrt. által közel 200 millió forintból létrehozott turistaszállás erdők ölelésében, a környező települések zajától távol, a Felsőtárkányt Lillafüreddel összekötő országúttól csupán két-három perces autókázásra fekszik. 2018 márciusában nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt.

 

 

A turistaház tényleg szuper, ehhez nem fér kétség. Felkeresése mindazoknak ajánlott, akik igénylik a minőséget, a komfortot, a csöndes, erdei környezetet, és egy olyan „bázist” keresnek, ahonnan játszi egyszerűséggel szervezhetnek hosszabb-rövidebb kirándulásokat gyakorlatilag a szélrózsa bármely irányát választva. A Bükki Kéktúra jelzése és a sárga sáv jelzés is a ház udvarán vezet keresztül, ami nagyban megkönnyíti a térképolvasásban kevésbé jártas természetjárók dolgát, míg a kis forgalmú, erősen kanyargó országút közelsége a kerékpárosok számára lehet vonzó. Híres barlangok, hegycsúcsok, kisvasutak, ipartörténeti és kulturális látnivalók várnak felfedezésre a környéken, és ez nemcsak a Bükk-vidéket emeli turisztikai értelemben magasabb piedesztálra, hanem a Pazsag rejtekén fekvő szálláshely vonzerejét is nagyban növeli.

 

 

Réka-kunyhó - Időutazás a Keleti-Mecsekben 

 

A Mecsekerdő Zrt. zászlaja alatt működő, több mint százéves múltra visszatekintő Réka-kunyhó a Baranya megyei Pécsvárad városának külterületén, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egy vadregényes szegletében, három patak találkozásánál, az Etelka-forrás közvetlen közelében fekszik. A hegység legmagasabb csúcsa (azaz a 682 méteres Zengő) csupán két kilométerrel odébb várja a túrázókat, és ekkora távolságot kell megtenniük azoknak is, akik a Hosszúhetényhez tartozó Kisújbányát vagy a látványos Csepegő-sziklát veszik célba.

 

 

Fát behordani, forrásvizet vételezni, sparhelten főzni, mosdótálból tisztálkodni, beosztással élni, a csendet választani a zsongás helyett, a tanyasi létet az elkényelmesedettel szemben, a spártai puritánságában is teljeset a teljesnek tűnő kiüresedett helyett. Ha erre vágyunk, a Réka-kunyhóban megtaláljuk, egy-két itt töltött éjszakát követően pedig magunkat is jobban kiismerjük majd. Meg fogjuk tudni, mennyire vagyunk rátermettek, miként tudunk energiákat olyan tevékenységekbe átcsoportosítani, amelyek rendszerint nem részei a hétköznapjainknak. A sikerérzet nem garantált, de megéri belevágni. Annál is inkább, mert a házat körülölelő Keleti-Mecsek megannyi felfedeznivalót tartogat.

 

 

Németh Gyula turistaház - Ahol még lüktet a csend

 

A nagy múltra visszatekintő Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület turistaháza Németh Gyula nevét viseli, aki 1960-tól egészen 2003-ig töltötte be a szervezet elnöki posztját. Az európai uniós és kormányzati forrásokból nemrégiben felújított szálláshely a Fejér megyei Gánt községhez tartozó Vérteskozma egyetlen utcájának elején, a hetes szám alatt várja rendületlenül a látogatókat. Környezete több mint magával ragadó, a Vértes-fennsíkon fekvő üdülőfalu portái és kertjei ugyanis olyan mesebeliek és rendezettek, mintha egy élő skanzenben járna az ember, a határban pedig már a Vértesi Tájvédelmi Körzet húzódik - természetélmény karnyújtásnyira.

 

 

A Németh Gyula turistaház a Vértes peremvidéke által körülölelt Vértes-fennsík északkeleti részén, az erősségéről híres Várgesztes községtől és a kistájcsoport legmagasabb pontjától (Nagy-Csákány, 487 méter) is kevesebb mint egyórányi járásra található. A fennsíkba enkláveszerűen beékelődő Gánti-medence névadó települése, a marsbelinek tűnő bauxitbánya, az Esterházy-kápolnájáról híres Kőhányás, Csákvár városa a csodálatos Haraszt-heggyel, Mindszentpuszta, a majki kamalduli remeteség, Csókakő vára, Vértessomló - ízelítő a környék látnivalóiból, amelyek egytől egyig karbantartott, szépen kijelölt turistautakon érhetők el Vérteskozmáról. Érdemes tehát alaposan szétnézni, ha a Vértes Meteor TSE remek fekvésű szálláshelyét választjuk túrabázisunknak. Nem fogunk csalódni.

 

 

Göbösmajor - Multifunkcionalizmus a Kisalföld peremén

 

Mintegy két éve annak, hogy új erdészeti erdei iskolát avattak a Kisalföldi Erdőgazdaság (KAEG) Zrt. ökoturisztikai központjában, az egykori Esterházy-uradalom hatalmas területén jelenleg is zajlanak a fejlesztések. Új faházak bukkantak fel a majorság repertoárjában, amelyek az erdészet szálláshelyspektrumát
hivatottak szélesíteni. A KAEG Zrt. által üzemeltetett komplexum a Győr-Moson-Sopron megyei Csapod község Göbösmajor nevű külterületén, Kapuvár városától alig több mint tíz kilométerre, a Sopron-Vasi-síkság részét képező, kelet felől a Kisalföldhöz tartozó Kapuvári-síkkal határos Répce-sík kistáj északkeleti szegletében fekszik.

 

 

A göbösmajori komplexum faházai kiváló színterei lehetnek a világ elől történő elvonulásnak, családoknak és kisebb-nagyobb baráti társaságoknak egyaránt. Függetlenül attól, hogy az erdészet honlapján alapvetően diákcsoportok nyári szálláshelyeként utalnak ezekre az épületekre. Érkezés előtt mindenféleképpen célszerű átbeszélni a központ vezetőjével az evés-ivás zökkenőmentességéhez nélkülözhetetlen dolgokat a lehetséges félreértések elkerülése érdekében, de ha ezzel megvagyunk, semmi nem állhat a madárdalos reggeli ébredés, az éjszakai békanászhallgatás, a sétakocsikázás vagy az erdei túralovaglás útjába. A távolabbra kacsingatóknak a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, valamint Fertőd, Nagycenk, Sopron és Pannonhalma nevezetességeit ajánljuk felkeresésre.

 

Károly-lak - Varázsszállás a Tési-fennsíkon

 

A Verga Zrt. által üzemeltetett szálláshely a Fejér megyei Isztimér község külterületén, Várpalota városától alig több mint tíz kilométerre, a leginkább szélmalmairól, valamint az egyedülálló geológiai, zoológiai és botanikai kuriózumoknak otthont adó Burok-völgyről ismert Tési-fennsíkon fekszik.

 

 

A kulcsosházpáros elképesztően jó helyen, csodálatos erdei környezetben, az Országos Kéktúra nyomvonalához közel fekszik, ráadásul a Keleti-Bakony látnivalói közül több is (Burokvölgy, Savanyú Jóska-barlang, Csikling-vár, Tés szélmalmai) csupán pár órás járóföldre található. Ha Várpalota felől közelítjük meg a szállást, feltétlenül nézzük meg a Maderspach Viktor-kilátót, amelyről a Messzelátó rovatunkból tudhatsz meg többet. A március 1-je és október 31-e között igénybe vehető Károly-lak befogadóképessége véges, egészen pontosan tíz fő, így elsősorban családoknak, kisebb baráti és természetjáró társaságoknak tudjuk
ajánlani, nekik viszont tiszta szívből és nagyon. Búcsúzóul egy jó tanács: hálózsákot vigyünk magunkkal!

 

 

Tiszaigar arborétumának kulcsosháza - Mocsárciprusok birodalmában

 

 

Az elmúlt években komplex módon megújított Tiszaigari Arborétum a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar községtől délre, a Tiszafüred-Kunhegyesi-sík északi részén, Tiszafüredtől és a Tisza-tótól csupán 10 kilométerre fekszik. A tizenhat szállóvendég befogadására alkalmas, korábban fogadóépületként használt
kulcsosház az arborétum szívében, sétautak kereszteződésében található. Teljes körű, mármár újjáépítésnek is beillő felújításon esett át, az eredmény pedig magáért beszél.

 

 

A kulcsosház mindazoknak való, akik egy fantasztikus arborétum nem mindennapi hangulatot árasztó életterében szeretnének megszállni. Azoknak, akik matuzsálemi fák és botanikai kuriózumok közelében érzik
jól magukat, de mindemellett a kényelmes, remekül felszerelt kulcsosház és az arborétum területén található közjóléti berendezések - nyársaló- és tűzrakó helyek, padgarnitúrák, csatorna felett átívelő hidacskák, hinták és filagóriák - nyújtotta szolgáltatásokkal is élni kívánnak. Családoknak és baráti társaságoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Ne feledjük, ha ellátogatunk Tiszaigarra, az arborétum határában álló, több száz éves Mátyás király fát semmiképpen se hagyjuk ki!

 

 

Baradla turistaszálló és kemping - A nagy múltú mindenes

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nevével fémjelzett Baradla turistaszálló és kemping a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggtelek község északnyugati részén, az Aggteleki-hegység déli peremén, a Baradla aggteleki bejáratának tőszomszédságában fekszik. A komplexum hatalmas földdarabon terül el, amelynek zömét a szépen nyírt gyepű, elképesztő mennyiségű sátor és lakóautó befogadására alkalmas, retró játszótérrel is megbolondított kemping teszi ki. Jelentős a csodás karsztos formakinccsel bíró „hegyoldal” részesedése is, amelyen háromféle szállástípus kapott helyet.

 

  

A Nomád szállásarzenálja elképesztően jó helyen, a világörökségi Baradla-Domica-barlangrendszer aggteleki bejáratánál, csodás természeti környezetben várja a vendégeket. Mivel a „kert” egy kemping, simán el lehet lazulgatni itt akár egy hetet is, lehet frizbizni meg tollasozni, napozni, fűben henteregni, padon elmélkedni, szabad ég alatt sütögetni vagy grillezni, de az is megtalálja a számítását, aki igényli a vendéglátóipari egységek nyújtotta gasztronómiai pluszt.

 

 

Annafürdői vendégház - Grófi örökség extrákkal 

 

 

Az alig több mint 500 lelket számláló Lengyel község a Tolnai-dombság részét képező Völgység északi, a Tolnai-Hegyháttal határos részén helyezkedik el. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. égisze alatt üzemelő Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ az anyatelepülés Annafürdő elnevezésű
külterületén, természetközelinek tekinthető parkerdei környezetben, egy helyi jelentőségű természetvédelmi területen várja egész évben a látogatókat.

 

  

A Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ szálláshely- és attrakciókínálata leginkább azok szívét fogja megdobogtatni, akik valóban természetközeli módon kívánják szabadidejüket eltölteni, és nem riadnak vissza a gyakorlatilag teljesen térerőmentes lét gondolatától. Gyermekes családoknak és kisebb baráti társaságoknak kimondottan ideális a vendégház, a nagyobb létszámú csoportok pedig a puritánabb, de nem kevésbé élhető kulcsosházba kvártélyozhatják be magukat. A kilátós lombkorona- tanösvényt, a játszóteret és a nagyvadfajokat bemutató vadasparki részt a kisebbek, míg a pihenőtó nyújtotta relaxálási/ romantikázási lehetőséget a nagyobbak fogják értékelni, a remek információs táblákkal büszkélkedő Hunyor, Szarvasbogár és Örökerdő tanösvénytrió bejárása ugyanakkor kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott.

 

 

Orfűi faházak - Mecseki tóidill

 

A mintegy 1000 lelket számláló Orfű község a Mecsek hegység nyugati részének északi, a Baranyai-Hegyháttal határos szegletében, Pécstől 17, Abaligettől 7 kilométerre helyezkedik el. Az Orfűi-tó partján egyetlen szálláshely található, a Mecsekerdő Zrt. égisze alatt működő, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező Orfűi faházak épületegyüttese.

  

 

Ha valaki horgászik, és szereti a csendes, romantikázásra és családi vagy baráti szocializálódásra egyaránt alkalmas helyeket, akkor feltétlenül el kell látogatnia az Orfűi faházakba. Ugyanezt tudjuk tanácsolni azoknak is, akik totálisan felesleges és dögunalmas tevékenységnek tartják a horgászatot, a természetközeliséget, a
jobbnál jobb túralehetőségeket, a civilizáció kizárása nélkül megélhető elvonulásélményt ugyanakkor igénylik.
A kerékpárosok és a gyalogtúrázók is meg fogják találni itt a számításaikat, hiszen a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet attrakciói valóban közel vannak, a szálláshely tőszomszédságában pedig egy fantasztikus malomkomplexum, a Vízfő-forrás fokozottan védett barlangja és organikus építészeti jegyeket viselő forrásháza várja, hogy felfedezzék.

 

 

Márianosztrai vendégház - Sínek és hegyek szomszédja 

 

Az Ipoly Erdő Zrt. által üzemeltetett, 2016-ban vadonatújként átadott turistacsalogató - Márianosztrai fogadóépület és szálláshely - a névadó község területén, a Márianosztrát Nagyirtáspusztával összekötő
kisvasút megállójában várja a vendégeket az év minden napján. Fekvése különlegesnek tekinthető, hiszen egy községben van, mégsem nyomasztó a civilizáció közelsége, és bár a Márianosztrai-medencében helyezkedik el, mégis a Börzsönyi-peremhegység domborzata határozza meg a kertjéből észak felé bámészkodók elé táruló panorámát. Hegyek karnyújtásnyira.

 

  

A Márianosztrai fogadóépület és szálláshely elsősorban a nagyobb létszámú baráti társaságok és az iskolás csoportok szívébe fogja belopni magát. Pozitívum, hogy a kertben sátorozni is lehet, a konyha- és fürdőszoba-használat pedig valószínűleg nem lesz heves viták forrása, hiszen ezek a helyiségek (tekintélyes
méretüknek és felszereltségüknek köszönhetően) jelentősebb emberáradattal is képesek megbirkózni. A szálláshely maga nyugodt légkörű, és a civilizáció közelsége egyáltalán nem zavaró. Az erdei vasút nyújtotta előnyöket nem kell ecsetelni a zakatolást kedvelőknek, ahogy valószínűleg az sem fog nehézséget okozni az idelátogatóknak, hogy oda-vissza öt kilométert megtegyenek a Kopasz-hegy hívogató csúcsáig. A számtalan élményt tartogató börzsönyi hegyvilág tényleg csak karnyújtásnyira van innen.

 

 

A szavazás lezárult, íme, a végeredmény:

 


Cikkajánló