Szavazzatok, hogy magyar legyen 2022-ben az Európai Év Fája!

Minden szavazatra szüksége lehet a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácainak, hogy felkapaszkodjanak az élmezőnybe, még akár nyerhetnek is, hiszen február 28-áig várják a voksokat a verseny szervezői.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
treeoftheyear.org
2022. február 10.

Minden szavazatra szüksége lehet a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácainak, hogy felkapaszkodjanak az élmezőnybe, még akár nyerhetnek is, hiszen február 28-áig várják a voksokat a verseny szervezői.

Már 12. alkalommal szervezték meg az Európa Év Fája versenyét, amelyben nem feltétlenül a legszebb, legnagyobb vagy legöregebb, hanem inkább a legérdekesebb történettel rendelkező fát keresik. A verseny elsődleges célja ugyanis az, hogy rávilágítsanak a fák kulturális és természeti értékére, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen jelentős szerepet töltenek be az emberek és a közösségek életében.

Az idei versenyben Magyarországot a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai képviselik, amelyek cikkünk írásakor a 11. helyen állnak mintegy 4550 szavazattal, így rájuk fér a biztatás, ugyanis az élmezőny fái, a lengyel Dunin tölgye, az orosz Turgenyev-tölgy és a spanyol Conxo's Banquet erdei tölgye jócskán elhúztak a 16000 és 25000 közötti voksokkal. De még bármi megtörténhet, ugyanis még február 28-áig lehet szavazni a fákra ezen az oldalon, ahol a fák történetét is elolvashatjátok. Legutóbb 2019-ben nyerte magyar fa ezt a megmérettetést, akkor egy pécsi mandulafa kapta a legtöbb voksot.

A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai, amelyet A kultúra párosának neveztek el, már 100 évesek, és hatalmas boltozatos koronát viselnek.

Sokszor benéztek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé, láttak ezernyi sikert és bukást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket. Történelmünkben mindig fontos szerepe volt a fáknak és az erdőknek. Fáink Magyarországon is kuriózumok, helyi oltalom alatt állnak, mi debreceniek szeretjük és védjük őket

- olvasható a fa történetében, amelyet a versenyre benevező debreceni Zöld munkacsoport írt.

A szavazásnál arra figyeljetek, hogy két szavazatot is le kell adni az érvényességhez, így mindenképpen kell választanotok majd egy másik fát is. És érdekes történetből akad bőven, hisz a versenyben van például egy éneklő hárs (Csehország), egy 3000 éves szelídgesztenyefa (Olaszország), egy képregényszereplő mamutfenyő (Belgium) és egy igazi celeb is, a Tilia nevű hársfának (Hollandia) ugyanis saját Instagram-oldala is van.

Ide kattintva szavazzatok Európai Év Fájára, természetesen a debreceni csüngő japánakácokra mindenképp, az eredményeket pedig március 22-én fogjuk megtudni, amit egy díjátadó gála keretében fognak kihirdetni.

Cikkajánló