Százezrével virítanak és forgolódnak a napraforgók

Szép is, hasznos is a napraforgó, de vajon tudtátok-e, hogy a nyár tipikus sárga virága evolúciós remekmű? Gyönyörű képeken az egyik legvidámabb külsejű növény.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
2019. július 30.

Szép is, hasznos is a napraforgó, de vajon tudtátok-e, hogy a nyár tipikus sárga virága evolúciós remekmű? Gyönyörű képeken az egyik legvidámabb külsejű növény.

A fotósok is kedvelik, így most összegyűjtöttünk nektek egy csokor érdekes képet a napraforgókról, valamint részletesebben is bemutatjuk nektek ezt a különleges növényt.

 

Zvara Istvánné Petronella felvétele Verpelét határában készült egy szép, késő délutáni napon


Hasonlóan a pipacsokhoz, a napraforgó (Helianthus annuus) is egy tipikus virága a nyári hónapoknak. Hatalmas mezőkön százezerszám nő ez a napsárga szépség, a sokszor 40 centiméteresre is megnövő virágzatát pedig mindig a napfény felé fordítja, mintha mindegyik szál egy-egy külön kis személyiség lenne, ahogy a napot követve forgolódnak.


A napraforgó Észak-Amerika nyugati feléből származik, az indiánok már 3000 éve is termesztették. Európába a spanyol hódítások után került, igaz, akkor még csak dísznövényként. Haszonnövényként azután kezdték ültetni, miután Angliában Bunyan szabadalmaztatta a napraforgóolaj sajtolásának módszerét 1716-ban. Kifejezetten olajáért a 19. században kezdték hatalmas mezőkön termeszteni Oroszországban, hazánkban pedig csak az 1970-es évekre vált elterjedté, addig főként takarmánynövényként használták.

 

Nagy Lory Ausztriában készített gyönyörű képet egy hatalmas napraforgómezőről Sitzendorf an der Schmida határában.

„Minden nap járok arra, és egy ideje terveztem, hogy szeretnék ott napraforgókat fotózni. Naplementét terveztem, ami úgy ahogy össze is jött. Picit hamarabb szerettem volna érkezni, de kicsit elszámoltam az időt, így csak egy gyors kattintásra volt idő.”

 

Messziről úgy tűnhet, hogy egy darab nagy virág van egy száron, de ha még magképződés előtt közelebbről megszemléled a hatalmas tányért, látni fogod, hogy a fészekben sok ezer apró, sárga virág nyílik. A tányér szélein, az aranysárgán virító nagy szirmok az úgynevezett nyelves virágok, amelyek nemcsak a mi tekintetünket csalogatják a napraforgóra, hanem a beporzást végző rovarokat is. A tányérban körkörösen elhelyezkedő kis virágok pedig a hímnős csöves virágok, ezekből fog később kialakulni a napraforgó termése, a tápanyagokban gazdag napraforgómag, vagy népies nevén szotyi.

 

Tóth Zoltán Sümeg határában, napnyugtakor készítette ezt a képet egy magányosan álldogáló napraforgóról. Zoltán további képeit ide kattintva nézheted meg

 

És most lerántjuk a leplet a legnagyobb titokról: vajon miért forog a nap után ez a virág? Egyáltalán a nap felé forog? Igen, a napraforgó bizonyos mértékig valóban követi a nap látszólagos mozgását, amit heliotropizmusnak hívnak. De amit még inkább csinál, az a fototropizmus, ami fény felé növekedést jelent. A jelenséget először Charles Darwin írta le. A növény szárában található fényérzékeny sejtek a látható fény spektrumából a kék fényt érzékelik, és erre sejtnövekedéssel reagálnak. Ez és a növény belső biológiai órája együttesen szabályozza ezt a mozgást. Nappal az árnyékos, keleti oldalon nőnek gyorsabban ezek a sejtek, amitől a szár és a virág elkezd nyugat felé hajolni, majd éjjel a nyugati oldalon aktívabbak, így a szár ezen oldalának gyorsabb növekedése kelet felé hajlítja a virág fejét, így hajnalban már a nap első sugarai is melegítik azt, ami sokkal több rovart vonz magához. A napraforgó így biztosítja magának a biztosabb és nagyobb hozamú termést, ami evolúciós előnyt jelent számára.


Ha a napraforgó szára eléri a kifejlett hosszúságot, leáll ez a váltakozó irányú növekedés, így csak a fiatal növények végzik ezt a napi tornát.

 

A sok érdekesség után, most már tényleg a fotóké a főszerep, jó nézegetést!

 

Körmendy Zizi Etyek környékén készült festői képein több száz napraforgót láthatsz szemből...

 

...és hátulról is, amin úgy néznek ki, mint a katonák menetelés közben.

Zizi további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Ravasz Balázs két nem szokványos fotóját mutatjuk, az első címe: Napraforgó születik. Ezt a gyönyörű fotót Aggtelek környékén készítettte, és mi is meglepődtünk, amikor elmondta, hogy a képet multiexpozíciós technikával rögzítette, ennek köszönheti azt a lágyságot, ami nagyban hozzájárul a fotó szépségéhez. 

„A célom a nyílási fázis legelejének megörökítése volt, hogy a születés, kibontakozás minél szebben látszódjon.”

 

Napraforgó-mintázat című képét pedig drónnal készítette, igaz, ezen se a szokásos napsárga hangulat jön le, de ez a kép is remek lett.

Ravasz Balázs további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Békési József Júliusi napnyugta című képét Sárbogárdon készítette.

„Pár éve ebben az időszakban körül szoktam nézni a határban napraforgótáblákat keresve, ahova napnyugta idején vissza lehet menni. Ez így történt az idén is több alkalommal.”

 

Dornics Ákos Napkelte a napraforgóban című képe egy bakancslistás fotó, hiszen már régóta tervezte. Igaz, itt az őzek a főszereplők, de a sárga virágos háttér nagyon jól áll nekik.

„Július elején egy kis lélekszámú szabolcsi faluban volt szerencsém pár napot eltölteni, ahol a korai kukorékolás, a madárcsicsergés és a friss, falusi levegő ébresztett. Gondoltam, most jött el az a pillanat, amikor feltérképezem a környék szépségét és egyúttal állatfotózási szenvedélyemnek is eleget teszek.
Pár perc kémkedés után felfedeztem egy több hektárnyi napraforgóval teli területet, ahova egyre közeledve meg is láttam néhány sutát, illetve pár bakot, akik a napraforgók előtt a legnagyobb nyugalomban keresgélték a reggeli finomságokat. A helyszín tökéletes, az őzek békések és a pirkadati színek gyönyörűek voltak, nekem nem is kellett ennél több, máris fotóztam.”

Dornics Ákos további képeit ide kattintva nézhetitek meg

 

Koncz-Bisztricz Tamás fejében is egy napraforgómező járt, amikor egy time-lapse felvételt szeretett volna készíteni vonuló felhőkről. A kép ennek az egyik kockája, amit az otthonához közeli, napraforgókkal teli szántóföldön készített.

Koncz-Bisztricz Tamás további képeit egyik cikkünkben is megnéheted itt, vagy kattints ide, hogy elérd saját fotós blogját!

 

Pintér András osztott képén a főszereplő a telihold, de kifejezetten szezonális előteret keresett képeinek, így kerültek a napraforgók ezekre szép éjszakai felvételekre. A fotókat Vadosfa határában készítette és Páli temploma látható még rajta.


Pintér András további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Ismét egy borongós kép, amit Böröczky Bulcsú készített drón segítségével, Fonyód után, Lengyeltóti irányába egy vihart megelőzően.

Böröczky Bulcsú további képeit ide kattintva nézheted meg


Csépány Márta csupasárga fotóját Tolna megyében készítette.

 

Végül Pataki Boglárka fotóját mutatjuk, egy közeli egy szép napraforgóról, amit Badacsony környékén készített.

 

Köszönjük a képeket a fotósoknak!

 

A szöveghez felhasznált források itt és itt

 

Kapcsolódó cikkeink:

A természet kincsei - Varázslatos Magyarország képekben

Arannyal díjazták a sikeres magyar természetfotóst

Nyüzsgő természet - Varázslatos Magyarország képekben

Vöröslik a táj a pipacsoktól

Cikkajánló