Szénagyűjtő táborba várják az önkénteseket az Őrségben

Természetvédelmi önkéntes tábort hirdet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a legendás Szőcei láprétre, ahol a szénagyűjtés mellett érdekes programok is várják a résztvevőket.

Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
Forrás:
https://grasslandlifeip.hu
2023. május 26.

Természetvédelmi önkéntes tábort hirdet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a legendás Szőcei láprétre, ahol a szénagyűjtés mellett érdekes programok is várják a résztvevőket.

A 2023. július 2. és 7. között megrendezésre kerülő táborra azoknak a 18 éven felülieknek a jelentkezését várják, akik a láptéren lekaszált széna összegyűjtésével segítenének az ország egyik legkülönlegesebb élőhelyének megőrzésében.

A régi időkben a kaszálás és legeltetés hozzátartozott az itt élő emberek mindennapjaihoz.

A táji adottságok és az ember egymást segítve járultak hozzá - akaratlanul is -, ennek az egyedülálló élőhelynek a fennmaradásához. Manapság a megváltozott állattartási szokások és a csökkenő állatállomány miatt ezen területek megmaradását kaszálással igyekeznek elősegíteni a nemzetipark-igazgatóság szakemberei.

A szőcei tőzegmohás láprét a nemzeti park fokozottan védett területe, és legfőbb értékét az adja, hogy olyan reliktum, vagyis maradványfajoknak ad otthont, amelyek természetvédelmi kezelés, például kaszálás nélkül bizonyosan eltűnnének a területről, velük együtt pedig más, hozzájuk kapcsolódó fajok, például a lepkék vagy szitakötők is veszélybe kerülnének. A résztvevők munkájukkal közvetlenül járulnak hozzá, hogy a láprétek sora még sokáig otthont adhasson olyan ritkaságoknak, mint például a húsevő kereklevelű harmatfű.

Az önkéntes munkáért cserébe a szervezők ingyenes étkezést, sátrazási lehetőséget biztosítanak, valamint megmutatják az őrségi táj értékeit.

A résztvevők délelőttönként a szénagyűjtésben segédkeznek majd, délután pedig változatos programokon vehetnek részt. Őrimagyarósdon például megismerhetik a tökmagolajütés folyamatát és megkóstolhatják a tökös-mákos rétest, a helyi természetvédelmi őr vezetésével túrát tehetnek a Vadása-tóhoz, ahol persze strandolni is lehet majd, de lesz bölényles és éjszakai lepkészés is, valamint megismerhetik a Pityeszeri Népi Műemlékegyüttest is.

Jelentkezés

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

takacs.katalin@hoi.hu vagy https://grasslandlifeip.hu/tabor_szoce

További részletek: ITT

Cikkajánló