Hírek

Szigorítások a tőzikék védelmében a Csáfordjánosfai-erdőben

Tavasztól szigorítják a csáfordjánosfai tőzikés védelmét. A tanösvény látogatásakor kötelező lesz a gumicsizma, és a nyomvonalról való letérés is szigorúan tilos. Ha valaki mégis letér, a bírság 50 000 forint is lehet. 

Szerző:
ferto-hansag.hu
TM
Fotó:
Fertő-Hanság nemzeti Park Igazgatósága
2019. február 13.

Tavasztól szigorítják a csáfordjánosfai tőzikés védelmét. A tanösvény látogatásakor kötelező lesz a gumicsizma, és a nyomvonalról való letérés is szigorúan tilos. Ha valaki mégis letér, a bírság 50 000 forint is lehet. 

A Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdő egyik büszkesége a tavaszi tőzike, amely február második felétől általában március végéig borítja hófehér virágszőnyegbe a védett ligetet. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a látogatók száma, amely egyre nagyobb gondot okoz a csáfordjánosfai tőzikés erdő természeti értékei számára.

 

 

A látogatók között sajnos mindig vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben (lábbeliben) érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása - írja a közleményében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer tő virág pusztult el - több millió forint értékben. Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

 

 

Az elkeserítő tapasztalatok miatt ezen a tavaszon a nemzetipark-igazgatóság szigorítja a tőzikés védelmét. Egyrészt, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

 

 

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik meg az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos. A kijelölt útvonalat jól láthatóan jelzik. Aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság elérheti az 50 000 Ft-ot is!

 

 

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a tőzikés sorsát a szívén viseli, és biztosra akar menni, az a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz bejelentkezve szakavatott vezetővel járhatja be a tanösvényt.

 

Tőzike tanösvény
A Csáfordjánosfa község határában található, mintegy 4 km hosszúságú tanösvény az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit igyekszik bemutatni ismertető táblák segítségével. A Répce menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben már kora tavasszal, március elején nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike, melynek természetvédelmi értéke 5000 Ft egyedenként. A csáfordjánosfai tőzikésről bővebben itt olvashatsz.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tavaszi virágzás - első felvonás

Bontogatják szirmaikat a téltemetők

Sárga és védett az Év Vadvirága

Ha a fák beszélni tudnának

Cikkajánló