Szín- és illatorgia lepte el az országot - A hét képei

Hetek óta figyeljük, hogyan nyílik ki egyre jobban a természet. Üde zöld színben pompázik erdő, mező, rengeteg virág és kisebb-nagyobb állat fejlődött ki szép lassan, és mostanra birtokba vették élőhelyüket. Csodás színekkel gyönyörködtetik szemünket, és a folyamatosan nyíló virágok illatorgiával árasztják el a friss tavaszi levegőt. Nézd meg e heti válogatásunkat!

Szerző:
Turista Magazin
2016. május 14.

Hetek óta figyeljük, hogyan nyílik ki egyre jobban a természet. Üde zöld színben pompázik erdő, mező, rengeteg virág és kisebb-nagyobb állat fejlődött ki szép lassan, és mostanra birtokba vették élőhelyüket. Csodás színekkel gyönyörködtetik szemünket, és a folyamatosan nyíló virágok illatorgiával árasztják el a friss tavaszi levegőt. Nézd meg e heti válogatásunkat!

 

A Heves-Borsodi-dombságot ellepő árvalányhaj különleges látványt nyújt a vidéknek. Gyárfás-Tóth Gábor felvételén a megnyújtott záridő még lágyabb hatást kelt az amúgy is simogató fűfélének.

 

 

 

Ezen a másik képen a napnyugtakor megörökített táj meleg és puha hangulata hívogat minket, hogy leheveredjünk a domboldalon. Fotó: Gyárfás-Tóth Gábor

 

 


És ha már megpihentünk egy kicsit, akkor van időnk alaposabban is megfigyelni az apróbb élőlényeket is. Például megcsodálhatunk egy épp arra repkedő, egy fűszálra mellénk lepihenő nagyszemes boglárkát, ahogy azt Körmendy Zizi is tette.

 

 

 

Ez a színpompás mező szintén boglárka. A sárgán virító hagymás boglárkákat szépen kiemeli az ég gyönyörű kékje. A festményszerű felvételt Molnár Péternek köszönhetjük.

 

 

  

 

A természet nemcsak szép és kedves élőlényeket, hanem kissé bizarrabbakat is életre keltett. A legyeket például mi, emberek, nem annyira kedveljük. Ráadásul a bal oldali képen nem is egy közönséges légy látható, hanem egy úgynevezett homoki farkaslégy. Ne tévesszen meg a virágon pihengető, látszólag ártatlan példány, ez a hosszúkás potrohú szárnyas egy kegyetlen ragadozó. Lesben várja áldozatát, és hirtelen veti rá magát a még repülő rovarra vagy akár egy másik légyre is. Aztán zsákmányát „hazacipeli”, és ott szívogatja ki annak testnedveit. A jobb oldali képen egy petét rakó pőcsik látható. A közepes méretű bögölyféle a gerinceseknek okoz kellemetlenséget, hiszen előszeretettel szívogatják azok vérét, de csak a nőstények. A hímek szelíd viráglakók, nektárral és virágporral táplálkoznak. Fotók: Körmendy Zizi

 

 

 

Bizony, jó korán kell kelnie annak, aki ilyen látványban akar részesülni. Gyárfás-Tóth Gábor nem volt rest, és hajnal 2 előtt kelve már 3 órakor a Bükk-fennsíkon várhatta a csípős hajnalt. No meg a csodaszép napfelkeltét. Azt mondják, ez az időszak a legalkalmasabb az elmélyülésre, hiszen ilyenkor még nincs teli a fejünk mindenféle zavaró gondolattal. A Zsidó-réten készült fotó hangulata minket is arra inspirál, hogy jó korán bakancsot húzzunk, és túrázzunk egyet a hegyek között. Gábor a szokatlan időpontnak köszönhetően már reggel 8-ra letudott egy 20 kilóméteres gyalogtúrát.

 

Tudtad, hogy Magyarországon is találkozhatsz vadon élő orchideával? Mintegy 60 faj él a magyar vidékeken, és mivel igen különleges virágok, sajnos sok ember szemet vet rájuk. Egy-két őshonos faj már kipusztult, épp ezért mindegyik orchideafaj védett vagy fokozottan védett hazánkban.

 

1. Agárkosbor (Anacamptis morio) - Eszmei érték: 10 000 Ft,
2. Pókbangó (Ophrys sphegodes) - Eszmei érték: 100 000 Ft,
3. Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) - Eszmei érték: 250 000 Ft,
4. Bíboros kosbor (Orchis purpurea) - Eszmei érték: 10 000 Ft,
5. Tarka kosbor (Orchis tridentata) - Eszmei érték: 10 000 Ft,
6. Sápadt kosbor (Orchis pallens) - Eszmei érték: 50 000 Ft,
7. Bodzaszagú ujjaskosbor (Dactylorhiza sambucina) - Eszmei érték: 10 000 Ft 

 

Gutter Krisztián szívügye e szép virágok sorsa, sok más természeti kincs mellett. Őt is vonzzák ezek a növények, és nemcsak a látványuk, az illatuk is igen csábító. Elmondása szerint azonban van egy-két furcsaság: a sápadt kosbor például bodzaillatú, míg a bodzaszagú kosbornak nincs semmilyen illata. A Boldogasszony papucsának olyan az illata, mint a mézé. Az általa fotózott többi szépség illatát pedig egyszerűen el se tudta mesélni. A képen látható orchideák mindegyikét a Bükkben fotózta.

 

 

 

Ugorjunk át a Börzsönybe, ahol Gulyás Attilának köszönhetően egy virágos, napsütötte mezőről csodálhatjuk meg a tájat. A háttérben jól látszik egy májusi zivatar a Börzsöny déli lankái fölött.

 

 

 

Béres Attilának viszont úgy tűnik, még nem volt elege a hidegből. A Lengyel-Tátra egyik legszebb turistaútját járta végig társaival. A zöld jelzésen mentek fel a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch 1987 m ), majd onnan lefelé a sárga jelzésen a Murowaniec menedékház felé értek vissza a kuznicei kiindulópontra. A ragyogó időben telt gyalogolás visszahozta a tél hangulatát, hisz a csúcs alatt kb. 3-400 méterre volt a hóhatár, és innen már igazi havas túrába váltott át a kirándulás.

 

 

 

A kis kitérő után nézzük meg, milyen a kilátás Magyarország legészakibb szegletében. Szatmári Zsolt bloggerünk, a náluk szokásos két évtizedes hagyománynak eleget téve, egy hosszabb túrára indult többedmagával. Az április végi tavaszi idő már ideális volt az ilyen kirándulásokhoz, idén a Zempléni-hegység és a Nagy-Milic Natúrpark volt a cél. A képen a Kis-Milicről láthatunk egy pazar panorámát, jobbról az utolsó kúpon Füzér vára látszik. A túráról készült képes beszámoló első részét itt olvashatod és nézheted meg.

 

 

 

És íme, a füzéri vár közelről. Érdemes lesz visszanézni oldalunkra, hiszen a túra folytatását is hamarosan megtalálod nálunk, amelyben a felújított és újjáépített füzéri várról találsz majd rengeteg képet, valamint a Pálházi Állami Erdei Vasút vonatával tett túrájukról is olvashatsz, és nézegethetsz majd sok szép fotót, mint amilyen itt lent látható.

 

 

 

A Kőkapu-csónakázótó, azaz az Áfonyás-tó vize szépen tükrözi vissza a környező tájat. A tavat a horgászok is kedvelik, már csak azért is, mert ha szerencsénk van, akkor pisztrángot is lehet fogni belőle. Fotó: Szatmári Zsolt

 

 

 

Bár a pünkösdi hétvége eddig nem volt túl ideális a szabadtéri programoknak, a három nap alatt azért lesz szép idő is. Aki teheti, menjen, és üljön kisvasútra, hisz Nagycenken, Gemencen, Csömödéren és Királyréten ismét gőzfelhős járatok közlekednek. Képünkön Morgó pöfékel vidáman a Királyréti Erdei Vasút kisvasúti napján, amelyet május 7-én tartottak. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

A mesébe illő mozdony után itt ez a kis vörös bundás. Reméljük, nem árvult el, mint a rajzfilmbeli Vuk, és valahol a környéken van a mamaróka is. A képet Molnár Péter készítette Kocsér községben, amely egy tipikusan mezőgazdasággal foglalkozó, tanyás község. A helyieknek mondanánk, hogy ne csapja be őket e kis aranyos ártatlan tekintete. Mint tudjuk, hamar megtanulják a vadászat csínját-bínját, és akkor jaj tarajosnak, tyúknak, nyúlnak és a gúnárnak is! Védekezésnek javasolnánk egy kis szeszes tápot rókavédelem gyanánt, de semmiképp se bízzák a libákat Vahúrra és Fickóra!

 

 

 

Végül egy gyönyörű kép Gulyás Attilától, szerkesztőségünk fotósától. A Jeli Arborétumban a rododendronok most pompáznak a legszebben egészen május végéig.  Ide kattintva mindent megtudhatsz, hiszen egy szép videós anyag is készült a "bolond gróf" varázskertjében.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Zöldbe borulva - A hét képei
Földön, vízen, levegőben - A hét képei
Gyerünk ki a szabadba - A hét képei

 

Cikkajánló