Szinte már minden turistaút látogatható a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több mint 400 kilométer turistautat mentesítettek és tettek járhatóvá a december eleji jégkártól az elmúlt hetekben. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2014. december 23.

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai több mint 400 kilométer turistautat mentesítettek és tettek járhatóvá a december eleji jégkártól az elmúlt hetekben. A turistautak tehát ismét várják a természetjárókat és kirándulókat, akiktől azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést kíván az erdőjárás.

A jégkárral érintett erdőkben a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei a turistautak jelentős részének felszabadítását az ünnepekre elvégezték, így a december eleji súlyos katasztrófa után ismét látogathatóak a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, valamint a Gödöllői-dombság turistaútjainak nagy része. A jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.


Az erdőjárás azonban továbbra is fokozott figyelmet igényel, mert a jégkárral sújtott területeken számíthatunk fennakadt ágak hullására, ami különösen szeles időben lehet veszélyes. A károsítással érintett erdők belsőbb területein még nem történt meg a kármentesítés, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. minden erdőlátogatót arra kér, hogy a kijelölt turistautakról semmiképp se térjen le, s hogy a szokásosnál körültekintőbben közlekedjen a turistautakon. A megnyitott utak mellett munkagépek feltűnésére, további munkavégzésre lehet számítani, a kármentesítés munkálatai az ünnepek alatt is javában zajlanak. Különösen fontos kirándulás előtt tájékozódni az időjárásról, hiszen szeles időben a szokottnál több ág törhet le a károsított területeken, akár a turistautakra is.


Többek között látogatható a Budakeszi Vadaspark, a Gödöllői Arborétum, a Som-hegyi, a Kőhegyi, a Fekete-hegyi és a Vaskapu Menedékház, a Mogyoró-hegy térsége, a Boldog Özséb-kilátó, a Csergezán Pál-kilátó és az összes budapesti kilátó. Ezen az oldalon az aktuális korlátozások térképen is megtekinthetőek, amit az ünnepek alatt is frissítünk. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy túratervezés előtt tájékozódjanak a lezárásokról illetve a várható időjárásról!


Az alábbi turistautak kivételével a Pilisi Parkerdőben minden turistaútja járható.

 

 

A Pilisi Prkerdő Zrt. folyamatosan dolgozik a jégtöréssel érintett erdők kármentesítésén


Továbbra is járhatatlan, lezárt turistautak:
Pilis, Visegrádi-hegység


Dobogókő - Thirring-sziklák - Dobogókő közötti sárga körtúra jelzés (Thirring-körút). A Thirring-körút (sárga körséta) megtisztítása komoly feladatnak ígérkezik, ugyanis itt nemcsak a nagy számú kidőlt fát kell eltakarítani, hanem több helyen a jelzések újrafestésére, illetve a kifordult méretes gyökértányérok miatt profiljavításra is szükség van.


Piliscsaba határában a Kopár-csárdától induló piros kör jelzés


Pilis-hegy, a Vörös-út és a Mária-pad között piros kereszt beleértve a Vaskapu-völgyet, Simon-halála térségét (szurdokvölgyek)


Pilis-hegy, a Trézsi-kút és az Orosdy-rét között a Pilis-tetőre vezető zöld sáv jelzés


A kék jelzés a Sikárosi-réttől az Ispán-hegy, Dobogókő irányába, a Kőrises-réttől a régi elterelt kék jelzés az Ispán-hegy irányába

 

A piros kereszt jelzés a Tüskés-hegytől felfelé, Varga Lósz-rét, Akasztó-hegy irányába


Kék kereszt, zöld jelzések a Bükkös-patak völgyéből Lajos-forrás felé


Lajos-forrástól minden felfelé vezető jelzés, tehát a piros jelzések Lom-hegy, Holdvilág-árok irányába, zöld jelzés Bölcső-hegy irányába, sárga jelzés a Som-hegy, Lom-oldal, Denke Lajos emlékmű, Tölgyikrek irányába


Zöld jelzés a Janda Vilmos Kulcsosháztól a Lajos-forrás felé


Holdvilág-árok térsége


Piros kereszt jelzés a Tölgyikrektől Lajos-forrás irányába


Piros jelzés a Sikárosi-rét irányába


Sárga jelzés Rác-rét irányába

 

Budai-hegység


Szépjuhászné, Budakeszi út és Korányi Kórház parkoló közötti piros kereszt jelzés


Korányi Kórház buszmegálló és Jánoshegyi-út közötti sárga kereszt jelzés


Szépjuhászné - Erzsébet-kilátó között a piros sáv jelzés egy szakasza


Pilisszentiván határában a piros jelzés Hosszú-árokban vezető szakasza


Budajenő határában a Bükk-völgy és a Kőris-völgy


Perbál határában Meszes-tetőre vezető út


Nagykovácsi Kecskehát térségében a piros sáv jelzés egy szakasza


Vörös-pocsolyás-hát piros sáv, piros kereszt és piros háromszög jelzés rövidebb szakaszai


Gerecse


A hétvégi szél hatására újabb ágak hullottak a turistautakra, az országos kék sáv turistajelzés Vértestolna - Pusztamarót közötti szakasza nem járható.


Gödöllői-dombság


A Pécel községhatárban lévő turistautak még járhatatlanok.

Cikkajánló