Szuper családi kirándulóhelyek a tavaszi szünetre

Elkezdődött a húsvéti szünet, ennek apropóján ajánlunk néhány olyan kirándulóhelyet, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat.

Szöveg:
2024. március 28.

Elkezdődött a húsvéti szünet, ennek apropóján ajánlunk néhány olyan kirándulóhelyet, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat.

  • A tatai Fényes tanösvény

Tata egyik kihagyhatatlan látnivalója a Fényes tanösvény, ahol néhány órára elmerülhetünk egy vadregényes csodavilágban. Az egy kilométer hosszú tanösvény szinte végig fapallókon halad az egymással összeköttetésben álló, a Fényes-források által táplált tavak felett. Sétálhatunk itt egy különleges hangulatú láperdőben, hallgathatjuk a békák koncertjét és figyelhetjük a tiszta vízben úszkáló halakat és teknősöket.

A gyerekek nagy örömére van itt tó felett átvezető függőhíd, amin érdemes vízálló cipőben átkelni, mert a közepén a víz már nyaldossa a lábunkat, de jó móka a kötéllel áthúzható komp is. No, és persze nutria-lest se hagyjuk ki, az itt élő állatok nem nagyon zavartatják magukat a látogatók miatt, de azért nem árt türelmesnek lenni, mert néha várni kell a feltűnésükre. A Dél-Amerikában honos rágcsáló hozzánk haszonállatként került, a húsa és a prémje miatt tenyészették. A tenyészetekből kiszabadult olykor egy-egy példány, és ezek utódai szaporodtak el a természetben. A jelek szerint itt is remekül érzik magukat.

  • Élmények Törökmező környékén

A Dél-Börzsönyben található Törökmező népszerű kirándulóhely. Ezt a címet saját jogon is maximálisan kiérdemli, de persze az itt található kaland-és állatpark is vonzó programelem az idelátogató családok számára. Törökmező kellemes túratávolságra fekszik a Dunakanyar két népszerű településétől, Nagymarostól és Zebegénytől, így körtúrát is tehetünk mindkettőből. A két települést össze is köthetjük egy Törökmezőt is érintő túrával, így a gyerekek visszafelé a méltán népszerű emeletes vonatot is kipróbálhatják.

A Törökmezői Turistaház, Kaland-és Kis-Állatpark autóval is megközelíthető, innen is indíthatjuk a túránkat. Nem túl hosszú gyaloglással elérhető például a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó, innen indul az Ipolyerdő Törökmezői tanösvénye is és áthalad itt az Országos Kéktúra útvonala is.

Törökmezőnek egyébként tényleg van köze a törökökhöz, úgy tartják, hogy már a visegrádi várat ostromló török csapatok itt táboroztak, később, a hódoltság idején pedig itt legeltették állataikat. Ebben az időszakban különösen érdemes errefelé venni az irányt, ugyanis most virágzik a tavaszi hérics, és Törökmezőn ebből rengeteg van, a réten, ameddig csak a szem ellát, gyönyörű sárga héricseket látni.


  • Ipolytarnóc és híres ősmaradványai

A Karancs és a Cserhát dombjainak ölelésében fekvő Ipolytarnóc szélétől kb. 2 km-re található Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület tökéletes családi kirándulóhely. Aki idejön, az legalább fél napos, de inkább hosszabb programra számítson.

A Borókás-árok Geológiai Tanösvényt szakvezetéses túra keretében látogathatjuk meg. Az egyórás túra alatt 800 métert teszünk meg csupán, de közben feltárult a sok-sok millió évvel ezelőtti ősi világ. A túra részeként nézhetjük meg a lelőhely legértékesebb kincseit, a világhírű lábnyomokat, de láthatunk itt egy hatalmas megkövesedett ősfát, és itt, a fogadóépület mellett állították ki a híres bükkábrányi ősfákat is. De mindezekkel nincs vége a látnivalók sorának.

A fogadóépületben érdemes megnézni a lelőhely történetét bemutató interaktív kiállítást, és az érdeklődők egy 4D-s moziban még tovább fokozhatják az izgalmakat. A vetítőteremben egy, a hollywoodi kalandfilmek stílusában készült időutazásban lehet részünk. A filmet 6 éves kortól ajánlják, de érzékenyebb gyerekekkel inkább még várjunk pár évet ezzel. Kint egy játszótér és a Tuzson-lombkoronasétány várja a gyerekeket, amelynek átjárói függőhidak módjára kilengenek kicsit, három emeletes indítótornyának alsó szintjéről pedig egy csúszdán is le lehet jutni.

  • A főváros legfurcsább nevű tanösvénye, avagy ki az a nagyfejű csajkó?

Aki Budapest közelében keres kisebb gyerekekkel egy kellemes útvonalat, annak jó választás lehet a fura nevű Nagyfejű csajkó tanösvény, ami egyébként a maga műfajában az egyik legfiatalabbnak számít, hisz 2021-ben adták át. A főváros II. kerületében, a Hármashatár-hegyen, egészen pontosan a Szép-völgyi erdőben kialakított tanösvény 1300 méter hosszú, 11 állomása van és könnyű útvonalon vezet, így kisebb gyerekekkel is be lehet járni. Az út során egy kis játszóteret és egy detektívüveges madárlest is érintünk.

És hogy ki is az a nagyfejú csajkó? Nos, ő a Szép-völgyi erdő jellegzetes bogárfaja, a tanösvény kis játszóterén fából készült óriás változatban meg is nézhetjük. Valójában a bogár 2,5 centis csak, de a feje tényleg nagy a testéhez képest. A bogárról itt olvashattok részletesen.

Az útvonal kezdőpontja a Szépvölgyi útról nyíló Kecske-hegy parkolónál van. Aki hosszabb túrát tenne, az számos lehetőség közül is választhat. Felsétálhat például a Hármashatár-hegyi kilátóhoz (ahol egy remek játszótér is van), a Virágos-nyereghez, az Árpád-kilátóhoz vagy az Apáthy-sziklához is.

  • Túra Klastrompuszta környékén

A Pilisben található, közigazgatásilag Kesztölchöz tartozó Klastrompuszta is kiváló célpontja lehet a családi túráknak. A kis nyaralótelep központjában találjuk az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok első kolostorát. Az 1250-ben alapított Szent Kereszt kolostor 1304-ig volt a rend központja.

A Klastrompusztáról induló klasszikus körtúra első állomása a Pilis egyik legjobb kilátóhelye, a Kémény-szikla, ahonnan Kesztölc, Esztergom és Dorog is jól látszik, a szomszédban a Kétágú-hegy magasodik, nem túl messze a Gerecse hegyei emelkednek, a bálnahátra emlékeztető Nagy-Getével a középpontban.

A Kémény-szikla után irány a barlangok világa, amelyekből hamarosan kettőhöz is szerencsénk lesz, bár ezek tulajdonképpen egynek számítanak. A Legény-és a Leány-barlang ugyanis az ország egyik leghosszabb barlangjának, az Ariadne-barlangrendszernek a részei. Mindkettőhöz elég meredek ösvény vezet, itt a lejutás nem könnyű, bár a klasszikus gatyafékes módszer ezúttal is beválik. A túra után a klastrompusztai büfében jól megérdemelt uzsonnával vagy meleg vacsorával zárhatjuk a napot.

A cikk először 2023 áprilisában jelent meg.

Cikkajánló