Szuper túrák gyerekkel, amelyekkel emlékezetessé teheted a nyári szünet utolsó heteit

Ha már véget értek a táborozások, és a nagyszülőknél töltött időt is kimaxoltátok, érdemes a gyerekeket kirándulásokkal lefoglalni. Méghozzá olyanokkal, amelyekre egész évben jó lesz visszagondolni. Összegyűjtöttünk néhány rövid és látványos túraösvényt, ahol az egész család jól érezheti magát, és nem csak nyáron, de bármelyik évszakban megéri felkeresni őket.

Szerző:
Turista Magazin
2023. augusztus 14.

Ha már véget értek a táborozások, és a nagyszülőknél töltött időt is kimaxoltátok, érdemes a gyerekeket kirándulásokkal lefoglalni. Méghozzá olyanokkal, amelyekre egész évben jó lesz visszagondolni. Összegyűjtöttünk néhány rövid és látványos túraösvényt, ahol az egész család jól érezheti magát, és nem csak nyáron, de bármelyik évszakban megéri felkeresni őket.

1. A Teve és az Egri vár mása a Pilisben

Egy igazán klassz családbarát túra keretében felfedezhetjük a Pilis híres tevéjét, és meglátogathatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát. A mindössze 3,2 km-es körtúrában lehet sokat mászni, van természetes homokozó, és pompás kilátásban is lesz részünk.

A körtúra kiindulópontját, Pilisborosjenőt tömegközlekedéssel is viszonylag gyorsan elérhetjük a fővárosból, az Árpád hídi buszpályaudvarról menetrend szerinti busszal alig 45 perc alatt a település központjában lehetünk, de autóval sem tart fél óránál hosszabb ideig az út. A község északnyugati végén rálelünk az Országos Kéktúra jelzésére, s innentől nincs is mást tenni, mint követni a kéket toronyiránt.

Az első érdekes látnivaló a Teve-szikla, melyet egy kisebb mező vagy tisztás szélén találjuk.

A látványos sziklaformáció egy felhagyott dolomitbányából magasodik elénk, nevét különleges formájáról kapta, mivel bizonyos szemszögből valóban úgy néz ki, mint egy megkövült dromedár.

A szikla alatt pedig a gyerkőcök jó mókát találhatnak: az egykori bányában (pl. az információs tábla mögött) biztonságosan lehet sziklát mászni (azért nem árt a szülői felügyelet), de a sziklafalak tövében található dolomitporral való játék az igazi. Amit régen az asszonyok súrolópornak használták, az a gyerekeknek kiváló homokozó. És a bánya aljában van egy hatalmas és nagyon látványos sziklaüreg is!

A Teve-sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy eddig is haladtunk, és kb. 700 m után elérünk az Egri vár másához. Itt fogatták ugyanis 1968-ban Gárdonyi Géza regénye alapján a Várkonyi Zoltán rendezte kultikus Egri csillagok című filmet. A forgatás 40. évfordulójára a vár környékét a pilisborosjenői önkormányzat rendbe hozatta. Persze ne keressük itt a komplett erődítményt, a fa elemek már rég megadták magukat az időnek, cserébe a megmaradt falak kiváló terepet nyújtanak egy bújócskázásnak vagy rohangálásnak. Vagy akár egy hosszabb családi pikniknek is.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel, busszal érkezve Pilisborosjenő autóbusz-fordulónál szálljunk le, ahova Budapest Árpád hídtól járnak a buszok. Pilisborosjenő centrumában, illetve a környező utcákban lehet parkolót találni.

2. Tökéletes családi körtúra a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásánál

Közel van a fővároshoz, látványos sziklafalak és hangulatos, felújított kis fahidak várnak ránk a Dera-szurdokban. Eltévedni garantáltan nem fogunk a túrán, mert a szurdokon keresztül vezet az Országos Kéktúra, így csak a kék sávot kell követnünk.

Szépségéről sok mindent elárul, hogy a kijelölt útvonalat két oldalt már-már függőleges sziklafalak veszik körbe, és hol a patakmeder egyik, hol másik oldalán halad az ösvény.

A szurdokvölgy alján pedig hatalmas, mohás kövek hevertek szerteszéjjel, vagy éppen egymásra halmozódva, mintha egy mesebeli óriás jókedvében dobálta volna oda őket.

Az idei aszályos időszak miatt ottjártunkor épp egy csepp víz sem csörgedezett a patakmederben, így maradt a köveken ugrálás élvezete. Természetesen nem mindig van ez így, amit a meder felett átívelő számtalan kis fahíd és palló is jelez. Ezeket nemrég újították fel, így akkor is megúszhatjuk szárazon, ha éppen „üzemel” az amúgy Kovácsi-pataknak is nevezett vízfolyás.

Bár tényleg szuperek lettek az új hidak, a köves terep miatt babakocsival nem vágnék neki a szurdoknak, egy stabilan totyogó gyereknek viszont már nagy élmény lehet, még úgy is, ha időnként nyakban utazik.

A cipelésre befogott szülőknek jó hír, hogy az egész szurdok alig egy kilométer hosszú, így viszonylag gyorsan lejárható.

A völgykatlan a déli vége felé kiszélesedik, és egy tisztáshoz érünk, ahol néhány pihenőpad található. Az elágazásnál érdemes a kék háromszöget választani, így új útvonalon térhetünk vissza a parkolóhoz, és még panorámában is lesz részünk. Az egyik helyről még a Megyeri híd teteje is megfigyelhető, a másik irányba meg a Pilis-tető uralja a látképet, rajta a Boldog Özséb-kilátóval. A gerincen rövid „hullámvasutazás” után egyszer csak lefelé vezet az ösvény, és máris ott találjuk magunkat a túránk kiindulási pontjánál, a kis rétnél és a parkolónál.

Megközelítés

Pomáz felől Volánbusszal a Pilisszentkereszt, Pomázi út 35. elnevezésű megállónál kell leszállni. Innen a szurdok felső végéből indulhatunk a túrára. Autóval pedig a Pomáz és Pilisszentkereszt között kanyargó 1111-es útról a legegyszerűbb a megközelítése. A szurdok parkolójába a Szentendre és Esztergom közötti, 1111-es úton kell lekanyarodni. Tábla nem jelzi a lehajtót; a 15-ös kilométerkő körül találjuk, közel Pilisszentkereszt déli határához.

3. Vadregényes láperdő – A tatai Fényes tanösvény

Keresztül-kasul kanyargó pallósoron járhatjuk be a tatai Fényes-források sás-bokros-fás-virágos vízi dzsungelét, amelynek mindent vivő specialitása, hogy a láptó látnivalóit olyan testközelből csodálhatjuk meg, ahogy az országban sehol másutt.

A Fényes tanösvény mintegy 1 kilométeres pallóútja gyerek- és felnőtt szemmel egyaránt azért lenyűgöző, mert egy vízben álló varázslatos égererdő felett kanyarog, ahonnan jól meg lehet figyelni a számtalan helyről feltörő, enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű vízforrásokat, no és persze a kristálytiszta vízben található különleges fatörzseket, csigákat, halakat, vízi madarakat és napfürdőző mocsári teknősöket. A források környezete egyedülálló növénytársulásoknak és védett állatvilágnak ad otthont.

A látogatók minden bizonnyal a titokzatos Erdei-forrás környezetét élvezik a legjobban, ahol egy kilátót is találunk. Innen remekül megfigyelhető az alattunk található nyílt vízfelület, a belőle kiálló facsonkokkal. A tanösvény végén egy kisebb vízi játszótér is található, jó időben pedig érdemes felkeresni a tanösvény melletti strandfürdőt is.

Megközelítés

Tata város központjából mintegy 3 kilométerre terül el a Fényes-fürdő Természetvédelmi Terület. A város autóbusz-állomásáról a 3-as számú buszjárat visz ki a Fényes fürdőhöz, ahol a tanösvényt találjuk. A Fényes Fürdő és Kemping mellől indul a Fényes-források tanösvény (amely egyben kijárat is). Egész évben látogatható, a Fényes fürdő közelében ingyenes, tágas parkolót is találunk.

4. Babás-szerkövek birodalma – Mecsek

Pécstől nem messze, a Nyugati-Mecsekben magasodik az 592 méteres Jakab-hegy, amely számos geológiai és kultúrtörténeti érdekességet tartogat a túrázók számára.

Találunk itt bizarr formájú sziklaalakzatokat, Babás-szerköveket, egy hajdani kőbánya nyomait, vaskori földsáncot, pálos kolostorromokat.

S ha ez nem lenne elég látnivaló, akkor az út mentén lépten-nyomon elénk táruló kilátópontokra biztosan nem lesz panaszunk.

A nevezetességeket a 8 állomásból álló Kövirózsa tanösvény útvonalán is megnézhetjük, amely e-tanösvény, így táblák helyett egy vezetőfüzetből tájékozódhatunk, amelyet a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthetünk le. De a hagyományos turistajelzésekről sem kell lemondanunk, mert a korábbi Jakab-hegyi tanösvény táblái szintén útbaigazítanak. A tanösvény nem hosszú, mintegy 2,5 kilométer, ám nem önmagába záródó, így készüljünk fel arra, hogy a távot visszafelé is meg kell tenni, az út során pedig helyenként nehéz terep vár ránk.

Megközelítés

Kővágószőlős központjából a piros négyzeten a település széléig kell elmenni. Innen vezet fel a hegyre a tanösvény.

5. Élménytúra Somoskő környékén – Karancs–Medves-vidék

Igazi klasszis ez az útvonal, különösen családok számára, ugyanis felsorolva is elég impozáns a látnivalók listája: két tanösvény, patak, két látványos forrás, világszenzációnak számító bazaltorgonák, őserdei hangulat, kőtenger, Somoskő vára, a híres Macskalyuki-bánya, két kilátó, játszótér és büfé.

A hivatalosan Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) határából, a kiépített parkolóból induló, két tanösvényből összeálló túrakört mi Somoskő várából startolva tettük meg. A gyerekek a számukra is érdekes természeti látnivalók sokasága miatt fogják szeretni ezt a túrát, a felnőttek pedig azért, mert földtörténeti, történelmi és kulturális kuriózumokkal van átszőve ez a rövid körtúra. A túra részletes leírásához kattints ide.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel is elérhető. A Salgótarjánból induló helyi buszjáratról a Somoskő, községháza buszmegállónál érdemes leszállni. Somoskő vára alatt kiépített parkolót találunk, ahogy a túra másik kiindulópontján, a szlovákiai Sátorosbánya felett is.

Cikkajánló