Tajvani küldöttség járt a Magyar Természetjáró Szövetségnél

A 8 fős tajvani csoport a World Trails Network világszervezet közreműködésével egy tanulmányút keretein belül járt a Magyar Természetjáró Szövetség budapesti központjában. Augusztus végén turistautakról szóló konferenciával zárul a szakmai út.

2023. augusztus 24.

A 8 fős tajvani csoport a World Trails Network világszervezet közreműködésével egy tanulmányút keretein belül járt a Magyar Természetjáró Szövetség budapesti központjában. Augusztus végén turistautakról szóló konferenciával zárul a szakmai út.

A csoport magyarországi látogatásának célja a közép-európai turistaút-hálózatok és jelzésrendszerek megismerése, szakmai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés volt. A csoport tagjai jelenleg Tajvan szigetén dolgoznak a gyalogos turistaút-hálózat és jelzésrendszer fejlesztésén. Az utóbbi években számos ország turistaút-rendszerét tanulmányozták már, ezek mellett pedig kialakítottak több hosszútávú túraútvonalat is a szigeten belül.

Az MTSZ szakmai csapata a találkozó alkalmával bemutatta a szövetség múltját, a hazai turistaút-hálózat és a jelzésrendszerek kialakulásnak rövid történetét, majd ismertették a legfontosabb aktuális tennivalókat, feladatokat.

A tajvani szakemberek részéről természetesen a Kéktúráról is sok kérdés fogalmazódott meg, melyeket egy könnyed ebéd mellett sikerült megbeszélni. A rövid látogatás tehát elérte a célját, hiszen a turistautak és a hosszútávú túraútvonalak kialakítási és fejlesztési lehetőségeinek különböző nézőpontjait ismerhették meg a résztvevők.

On-line "ösvénytani" műhely (Trailology Workshop)

A tanulmányút záróeseménye egy online turistaút-szakmai konferencia lesz, amit a World Trails Network és a Viator Egyesület szervez augusztus 30-án szerdán délután. Az eseménybe bárki bekapcsolódhat.

A turistautak világszervezetén belül működő Trails & Knowledge munkacsoport egy nemzetközi kutatói hálózat létrehozására törekszik, "Trailology" ("Ösvénytan") néven.
A munkacsoport kezdeményezésére hirdették meg a tanulmányutat Közép-Európában, amelyen 7 tajvani és 3 görög résztvevő tapasztalja meg a különböző országok és régiók útvonalait, jelzésrendszereit, a kapcsolódó látnivalókat, a helyiek vendégszeretetét. A tanulmányút záró alkalmaként rendezik meg az első, kifejezetten a turistautak "tudományával" foglalkozó online találkozót, amelynek során az ösvényekkel, azok kiépítésével és karbantartásával, útjelzésével és ezek különféle rendszereivel kapcsolatos előadásokkal készülnek, valamint meghallgathatjuk a külföldi résztvevők benyomásait, tapasztalatait a térség turistaútjaival kapcsolatban.

A találkozó nyelve angol. Az aktuális információk a Viator Egyesület honlapjára kerülnek ki, bekapcsolódni pedig majd ezen zoom linken lehetséges.

Cikkajánló