Tanítóház, joystick és 3D

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyívű rekonstrukció zajlik Szigligeten. A felújítás célja a vár korabeli életének az eddiginél látványosabb és hitelesebb bemutatása.

Szerző:
forrás: Szigliget Község Önkormányzata
Fotó:
Alekgyura
Anna
Korom János
Ifitar-HD
2013. október 26.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyívű rekonstrukció zajlik Szigligeten. A felújítás célja a vár korabeli életének az eddiginél látványosabb és hitelesebb bemutatása.

Szigliget Község Önkormányzata által elnyert támogatás segítségével újul meg a vár, a projekt ütemezése alapján pedig az igazán látványos végeredménnyel járó munkák nemrég elkezdődtek. Az építési munkálatok során az alsóvári Török Bálint kaputoronynál elhelyezkedő kőfalazat kerül magasításra, illetve a belső dongaboltozat megépítésre. Kialakításra kerül a csapórácsos kapu előtt egy információs pont, ahol hasznos információkkal gazdagodhatnak a látogatók.

 

 

A további rekonstrukciós feladatok között a Kőtár fejlesztése az alsóvári védőtető alatt, a ciszterna felújítás, a felsővári kaputorony rekonstrukciója és a hozzá csatlakozó falszakaszok törtkő falának magasítása és a felsővári konyha-sütőház átalakítása szerepel. A projekt során az elektromos hálózatot is kiépítik a Felsővárban, a kovácsműhely és a kiszolgáló blokk megépítése pedig új élményelemekkel gazdagítja a jelenlegi látványosságot. A nyáresti programok további számának növekedéséhez, mobil színpad elemek telepítésével és a várudvar díszkivilágításával járul hozzá a projektgazda.

 

 

Az építési munkálatok mellett informatikai tartalomfejlesztés és újfajta élménycsomag összeállítása járul hozzá a beruházás komplexitásához. Mind amellett, hogy fűszernövény- kert nyílik a várban, kialakításra kerül egy úgynevezett Tanítóház, amely nemcsak megfigyelő-állomásként fog üzemelni, hanem fontos cél, hogy a mozgáskorlátozottak is teljes körű élményben részesüljenek. Itt helyezik el azokat a monitorokat, illetve joystick irányító eszközöket, amelyek segítségével a látogatók 4 kamerán keresztül tekinthetik meg a várat. A Tanítóházban és az alsóvár istálló épületében pedig egy-egy interaktív monitor lesz, amelyeken még több információhoz juthatnak a turisták és ahol folyamatosan ismeretterjesztő filmekkel gazdagítják az idelátogatókat. A felsővár Bencés tornya korábban villámcsapás következtében robbant fel. Ezt a nem mindennapi katasztrófát a látogatók 3 db kronoszkóp berendezés segítségével élhetik át.

 

 

A mai turisztikai elvárásoknak megfelelően audio-guide eszközöket helyeznek üzembe, a Tanítóház udvarában pedig vármaketteket állítanak fel. Emellett egy komlett audio-vizuális fejlesztés is megvalósul. A vár több korszakát bemutató 3D interaktív mobil és internetes alkalmazást, valamint gömbpanoráma felvételeket is a látogatók elé tárnak majd.

 

Korábbi cikkünket itt olvashatod

Cikkajánló