Tarolt a bodorka az Év Hala szavazáson

Három jelölt között lehetett választani a Magyar Haltani Társaság honlapján: a bodorka meggyőző fölénnyel nyert a széles durbincs és a bagolykeszeg előtt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2022. január 3.

Három jelölt között lehetett választani a Magyar Haltani Társaság honlapján: a bodorka meggyőző fölénnyel nyert a széles durbincs és a bagolykeszeg előtt.

4155-en szavaztak a novemberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje a 2022-es Év Hala cím elnyerése volt. A szavazatok abszolút többségét, 55 százalékát a hazai álló és folyóvizekben egyaránt elterjedt bodorka zsebelte be.

Az ezüstérmet 25 százalékos támogatottságával a csak a Duna, a Dnyeper és a Dnyeszter vízrendszerében élő, védett széles durbincs érdemelte ki. Harmadik helyezett lett a nagyobb folyóink márna- és dévérzónájának erősebb sodrású szakaszait benépesítő bagolykeszeg a voksok 20 százalékával – írta az MTI.

A bodorka nem nagy termetű, de a magyarországi vizekben gyakori pontyféle. Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, és mivel többnyire mindkét faj szemgyűrűje narancsszínű, könnyen összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. A bodorka táplálékát zömmel kisebb gerinctelen állatok: férgek, alsóbbrendű rákocskák, apróbb puhatestűek alkotják. A nyugodt, vízinövényes élőhelyeket kedveli, így a kisebb-nagyobb csatornákban is gyakori. Kisebb számban a folyók dévérzónájában is előfordul, itt azonban általában kevésbé színes, ezért például a tiszai példányokat a halászok fakó keszeg névvel illették. Beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és jól átsütve az íze kitűnő.

Cikkajánló