Tavaszi nagytakarítás a Pilisi Parkerdőnél

Az erdők szeméttől való megtisztítása mellett, facsemetéket is ültetnek, további turista létesítményeket újítanak fel a parkerdő munkatársai.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Harska
Pilisi Parkerdő Zrt; Gulyás Attila
2014. április 14.

Az erdők szeméttől való megtisztítása mellett, facsemetéket is ültetnek, további turista létesítményeket újítanak fel a parkerdő munkatársai.

 

Együttműködés a növányállomány gyarapításáért

o Az ELTE Füvészkertje és a Pilisi Parkerdő Zrt. között jött létre megállapodás. A közös célok megvalósításában részt vesz a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert, a Budakeszi Erdészeti Arborétum és a jövőben a Gödöllői Erdészeti Arborétum is.

 

A szakmai együttműködés célja a szervezetek kezelésében lévő gyűjteményes kertek növényállományának gyarapítása mag-, illetve növénycserékkel, részvétel kutatásokban, kísérletekben, együttműködés a kulturális ismeretterjesztés terén (pl. közös programok) és szakmai képzések, programok közös lebonyolítása. 

A tavasz közepén a felmelegedés hatására a természet napról napra változik. A Pilisi Parkerdő Zrt. tíz erdészete az enyhe időnek köszönhetően már korábban megkezdte a tavaszi erdősítési munkákat. Gödöllő mellett, a Valkói Erdészet területén az évtizedekkel korábban telepített idegenhonos erdeifenyő és feketefenyő faállományok kitermelése után most lombos fafajokat, zömmel szürkenyár és tölgy facsemetéket ültetnek. Ezekhez az őshonos fafajokhoz, különösen a tölgyhöz több rovar- és madárfaj kötődik, mint a fenyvesekhez. Ami pedig még fontosabb, hogy önmagukat természetes úton megújítani képes erdők jönnek létre az ültetés és a több tíz éven át tartó erdőápolási munkák eredményeként.

 

Az erdősítés hosszú távú és gondos tervezést igénylő feladat. A Gödöllői-dombvidék déli részén található kopár területeket több évtizeddel ezelőtt fenyőfajokkal telepítették be annak érdekében, hogy az akkor még lepusztult területeken meginduljon a humuszképződés, és ezzel együtt a talajfejlődés is. A munka sikerrel járt, így ma már lehetőség van a talaj szempontjából igényesebb, lombos fafajokkal történő erdősítésre is.

 

 


Az erdészet munkatársai a terület-előkészítési munkák, pl. tuskózás és a talaj-előkészítés után, 15 hektáros területen mintegy 130 ezer lombos facsemetét ültetnek el. A természetvédelmi szempontból igen fontos telepítési munka jó ütemben halad, az erdészet naponta ötezer csemetét tud elültetni. A hosszú távú siker azonban jórészt az időjárástól függ: a csapadékszegény tél után a növényzet már nagyon várja a tavaszi esőket.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Budapesten, a II. kerületben a Gugger-hegy (Látó-hegy) oldalában, az Árpád-kilátó közelében egy romló egészségű, kiritkult feketefenyves területén található „üres” folton nemrég facsemetéket ültettek egy nemzetközi cégcsoport dolgozói. A közös munka során a Budapesti Erdészet segítségével 300 lelkes munkatárs ezer nagyméretű molyhos tölgy csemetét ültetett el.

 

 

A tölgyerdők a fenyőknél több fajnak adnak otthon és képesek a természetes megújulásra

 

Ha már tavasz, akkor nagytakarítás: a Gödöllői Erdészet kezelésében lévő, Gödöllő, Kerepes és Veresegyház községhatárban elhelyezkedő erdőterületen tavaszi nagytakarítást és szemétszedést tartanak az erdészetnél foglalkoztatott közmunkások és az erdészet munkatársai. Az illegálisan lerakott szemetet összegyűjtik, majd konténerekkel szállíttatják a gödöllői hulladéklerakóba.

 

 

Összegyűjtött hulladék depója az erdő szélén

 

A Parkerdő a turistaház-felújítási programja mellett fontosnak tartja a kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, ezért volt szükség a zöld+ turistajelzés karbantartására a Pilisszentlélek és a Fekete-hegyi Sasfészek Kulcsosház közötti szakaszon. A jelzéseket a Budapesti Természetbarát Sportszövetség újította meg, akik még ebben az évben folytatják ezt a munkát a kulcsosház és Kesztölc közötti szakaszon.

 

Az említett szakasz meredek hegyoldalban halad, ahová emiatt korábban lépcsőket építettek be. A lépcsőfokok állapota az évek során az időjárás és az igénybevétel miatt leromlott, ezért a Pilisszentkereszti Erdészet most a teljes szakaszon, 50 méter hosszan kijavította azokat.

Cikkajánló