Tavaszra várva - Hétvégi programajánló

A komoly mínuszoktól elbúcsúzhatunk a hétvégén, de a tavasz még nem jön. De addig is, amíg megérkezik, ajánlunk néhány szabadtéri programot, amiért megéri kimozdulni otthonról.

Szerző:
TM
2017. február 22.

A komoly mínuszoktól elbúcsúzhatunk a hétvégén, de a tavasz még nem jön. De addig is, amíg megérkezik, ajánlunk néhány szabadtéri programot, amiért megéri kimozdulni otthonról.

1. Mozdulj a sínekért!

 


 

Gyalogos teljesítménytúra a Cuha-völgyi Bakonyvasút megmaradásáért. Mindkét (15, 25 km) túra az eplényi vasútállomástól a zirci állomásig kanyarog. A hosszabbik, 25 km-es táv útvonala felvezet az Ámos-hegy kilátójához, utána a Malom-völgyön át Olaszfalu-Alsóperéig visz, majd a Csengő-hegyi kilátó aljától a Kis-Csiga-hegyen keresztül (Veimpusztát és Nagyesztergárt érintve) érkezik meg Zircre.

Mikor?
2017. február 25. 7.00 - 10.00

Hol?
Eplény vasútállomás
Részletek ide kattintva.

 

 2. A Pilis és a Visegrádi-hegység színe-java

 


 

A közel 25 kilométeres Téli teljesítménytúra végigvezet a Pilis és a Visegrádi-hegység leglátványosabb pontjain. A Visegrádról induló útvonal érinti többek között a Sóstó-rétet, a Visegrádi-kaput, a Mester-rétet, a József-forrást, a Vértes-mezőt, Hétvályús-forrást, a Vörös-követ, a Pap-rétet, és Pilisszentlászlón ér véget. Táv: 24,2 km. Szint: 1220 m.

Mikor?
2017. február 25. Rajt: 7.00 - 9.00

Hol?
Visegrád
Részletek ide kattintva.


3. Jégtörő Mátyás hollói

 

 

Mátyás király személyes birtokán, a ragadozómadár-etető helyen sast, ölyvet, rétihéját és hollót figyelhetünk meg, és megpróbáljuk megfejteni, hogy miért a holló Mátyás címermadara. Ha szerencsénk van, karvalyokat is szemügyre vehetünk. A téli, aktuális terepviszonyok függvényében 2-4 kilométeres túrára készüljünk. Időtartam: 3 óra.

Mikor?
2017. február 25. 9.00
Hol?
Dinnyés
Részletek ide kattintva.

 

4. Pomázi geotúra

 


 

A szakvezetéses túrán Pomáz és környékének geológiai értékeit fedezhetjük fel. A Dömör-kaputól induló körtúra útvonala érinti a Vasas-szakadékot, a Gomba-sziklát, a Kő-hegyet, a Czibulka János Menedékházat, a János-forrást, a Lajos-forrást és a Kőrösi Csoma Sándor pihenőt. Táv: 12 km. Szintemelkedés: 350 m. Időtartam: kb. 5 óra.

Mikor?
2017. február 26. 10.00

Hol?
Találkozó: Szentendre, Dömör-kapu, buszforduló/parkoló
Részletek ide kattintva.


5. A Tapolcai-medence gyöngyszemei

 

 

A Tapolcai-medence földtani érdekességeit fűzi fel a túra. A résztvevők „meghódítják” az egyik legszebb vulkanikus tanúhegyünk, a Csobánc csúcsát, majd levezetésképpen csónakáznak a Tapolca város alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék vízén. A közepes nehézségű túra és a tapolcai geoséta együttes hossza 5 kilométer.
Mikor?
2017. február 26. 10.00
Hol?
Találkozási hely: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló
Részletek ide kattintva

 

6. Szigliget másként

 

 

Rendhagyó geotúra Szigliget ismeretlen részein. A résztvevők végigjárják az Antal-hegy erdő által rejtett feltárásait és sajátos formáit, az Óvár kúpját, a Kamon-kő fantasztikus piroklasztit sziklafalát, és nem hagyják ki a Vár-hegy geológiai nevezetességeit sem. Megkeresik az egyetlen bazalttelért és a páratlan „gázkifúvásos üreget” is. A kultúrtörténeti emlékek közül az avasi templomrom sem maradhat ki. Táv: 8 km. Szintemelkedés kb. 300 méter.

Mikor?
2017. február 25. 9.30
Hol?
Szigligeti hajóállomás
A túrára a jelentkezéseket a janosfuto@gmail.com e-mail címen várják február 24-én délig. A részletekről érdeklődni a 30/446-7759-es számon lehet.

 

 

Cikkajánló