Te is csatlakozhatsz az idei erdeifülesbagoly-számláláshoz

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdeifülesbagoly-felmérést hirdet, amelyben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák közreműködésére is számít. 

Szerző:
mme.hu
Fotó:
mme / Orbán Zoltán
Mecseki Attila
2018. január 17.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdeifülesbagoly-felmérést hirdet, amelyben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák közreműködésére is számít. 

Január 19-én indul az országos bagolyszinkron az MME szervezésében. A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt töltsenek a szabadban természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkával, és nem utolsósorban jó móka fákon ücsörgő baglyokat figyelni és számolni.

 

 

Az országosan összehangolt szinkronfelmérés 2018. január 19. és 22. között végezhető el. De a tél folyamán a felmérés bármikor megismételhető, és az adatok bármikor beküldhetőek. Az MME az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít, akik a napi sétájuk, órai és szakköri munka keretében, a pedagógus segítségével vagy önállóan mérhetik fel a baglyokat.

 

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra kíváncsiak a szervezők, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről (ártéri erdők, telepített fenyvesek, sűrű ezüstfa állományok stb.) is érdemes és lehet adatot gyűjteni.

 

 

Az adatok rögzítésére és beküldésére több adatlapforma is elérhető:

• internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32
• papíralapú jelentőlap letöltése itt
• a Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

 

A rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat.

 

Bővebb információt a bagolyszinkronról az MME weboldalán olvashatsz. A baglyos közösséghez pedig a felmérés Facebook-oldalán csatlakozhatsz.


Kapcsolódó cikkeink:

Az eddigi legskeresebb bagolyszámlálás

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Miért rejtőzködnek nappal a baglyok?

Cikkajánló