Te is eldöntheted, melyik faj legyen 2017-ben az év madara

Megkezdődött a szavazás az év madarára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. 2017-re három faj közül választhatsz: az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic. 2016. július 27-ig szavazhatsz a kedvencedre. 

Szerző:
mme.hu/TM
Fotó:
123RF
2016. június 29.

Megkezdődött a szavazás az év madarára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. 2017-re három faj közül választhatsz: az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic. 2016. július 27-ig szavazhatsz a kedvencedre. 

Az MME 1979 óta választatja meg a nagyközönséggel az év madarát. A program célja, hogy minden évben olyan madárfajra hívja fel a figyelmet, amelynek védelmében a társadalomnak is nagy szerepe lehet. Az egyesület honlapján 2016. július 27-én 12 óráig adhatod le szavazatodat a neked szimpatikus madárfajra. Figyelem, egy IP-címről csak egy szavazatot fogad el a rendszer! A legtöbb szavazatot begyűjtő faj lesz az év madara 2017-ben, s e madár köré szervezi majd a jövő évi kampányát az MME.

A mezőny most is erős. A döntősök kiválasztásában fontos szempont volt, hogy mindhárom faj előfordul városi környezetben, minden évszakban találkozhatunk velük, szerepelnek az MME ingyenesen letölthető mobiltelefonos madárhatározójában, és nem utolsósorban mindegyikhez kapcsolódik madárvédelmi program, amelybe bárki bármikor bekapcsolódhat, hogy segítsen a madarak megóvásában.

 

Íme, a jelöltek.

Erdei fülesbagoly (Asio otus)

 


A leggyakoribb magyarországi bagolyfaj, általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Legfontosabb táplálékát a kisebb rágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja, amely átlagosan 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Házi veréb (Passer domesticus)

 


Országszerte elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban, de akár mesterséges odúkban is szívesen költ. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel. Fészke a rokonai által készítetthez hasonló, gömb alakú, fűszálakból és szénából álló, tollal kibélelt. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

Tengelic (Carduelis carduelis)

 


Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidékeken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Szavazni az MME honlapján tudsz, ahol a jelöltekről további érdekességeket is olvashatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Élő madárshow mindennap

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

Itt a madárhatározó applikáció

Még több madarad hír

Cikkajánló