Te is szavazhatsz Az Év Rovarára

Mezei tücsök, nagy szarvasbogár vagy kisasszony-szitakötő - melyik legyen Az Év Rovara? A Magyar Természettudományi Múzeum blogján december 6-ig bárki szavazhat.

Szerző:
forrás: mttmuzeum.blog.hu
Fotó:
Shutterstock
2015. november 9.

Mezei tücsök, nagy szarvasbogár vagy kisasszony-szitakötő - melyik legyen Az Év Rovara? A Magyar Természettudományi Múzeum blogján december 6-ig bárki szavazhat.

Idén már hatodik alkalommal szavazhatsz Az Év Rovarára a Magyar Rovartani Társaság jóvoltából. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet egy-egy rovarra, valamint védelmükre és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása elősegíti a természeti folyamatok jobb megértését. Az Év Rovarára december 6-áig adhatod le a voksodat.


Íme, a 2016-os év jelöltjei!

 


A nagy szarvasbogárral (Lucanus cervus) május végétől július közepéig találkozhatsz tölgyerdeinkben. A hím egyedet könnyű felismerni jellegzetes, szarvasagancshoz hasonlatos rágójáról. Fejlődésük hosszú ideig, 3-5 évig tart, ám kifejlett állapotban nem élnek túl sokáig: a hímek csupán néhány hétig, mert a nőstényekért vívott küzdelmek és a párzás felemészti minden energiájukat; a nőstények ezzel szemben időnként augusztus utolsó napjaiig is életben maradhatnak. A nagy szarvasbogár Európa sok országában nagyon megritkult vagy ki is pusztult, Magyarországon azonban ma még sok helyen gyönyörködhetünk benne. A rovar természetvédelmi értéke hazánkban 10 000 Ft.

  


A mezei tücsök (Gryllus campestris) hímjeinek ciripelése a tavasz végi, nyár eleji éjszakák megszokott zenéje. Találkozhatunk vele szárazabb gyepekben, nedvesebb réteken, de akár út menti mezsgyéken is. A rovar könnyen felismerhető fényes, fekete színéről, amelyet az ugrólábak tövénél narancsvörös, illetve sárga tarkít. Számos európai ország veszélyeztetett fajainak listáján szerepel, hazánkban azonban szerencsére még kifejezetten gyakorinak számít.

 


A kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo) hímje és nősténye egyaránt 4-5 cm hosszú, szárnyfesztávolságuk 6 cm, de míg előbbi kék, utóbbi zöldesbarna testtel és barna szárnyakkal rendelkezik. Erdősültebb hegy- és dombvidéki tájakon, gyorsabb folyású, növényzettel borított folyóvizek mentén találkozhatunk vele. Ragadozó, jellemzően rovarokkal táplálkozik. A kisasszony-szitakötő Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt áll, pénzben kifejezett értéke 5000 Ft.

 

Neked melyik a kedvenced? Ide kattintva szavazhatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ő a legnagyobb európai, és íme, a kis rokona

Programkavalkád a Budakeszi Vadasparkban - Videóval

Jött, látott, kilőtték

Egyre több zerge ugrabugrál a Tátra szlovák részén

Cikkajánló