Te már neveztél a tavasz legnépszerűbb teljesítménytúrájára?

Gyorsan fogynak a helyek a Gerecse 50 legnépszerűbb távjaira, ezért jobb, ha előre bebiztosítod a részvételed, hiszen a helyszínen már nem lesz lehetőség nevezni.

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 24.

Gyorsan fogynak a helyek a Gerecse 50 legnépszerűbb távjaira, ezért jobb, ha előre bebiztosítod a részvételed, hiszen a helyszínen már nem lesz lehetőség nevezni.

Hagyományosan április harmadik hétvégéjén rendezik meg az ország egyik legrégibb, és kétség kívül legtöbb résztvevőt vonzó teljesíténytúráját, a Gerecse 50-et. Idén sincs ez másképp, az április 15-i eseményre március közepéig már több mint 5000-en jelentkeztek. A négy, különböző hosszúságú és nehézségű táv közül a leghosszabb és a legrövidebb távok telnek be a leggyorsabban, így érdemes azokra időben jelentkezni.

Az előnevezésnek nincs határideje (elvileg a túra kezdetéig lehet nevezni), de ha a távonként megadott létszámlimitet elérik a nevezők, akkor a jelentkezési lehetőség lezárul.

Ha még nem ismered a Gerecse 50 távjait, és nem tudod, melyik a leginkább neked való, segítünk az alábbi összeállítással.

Kezdjük a klasszikussal, az 50-es távval. Ahogy a neve is elárulja, 50 km-t kell megtenni, miközben 1555 m szintkülönbséget kell leküzdeni, és mindezt 12 óra alatt. Ezt a távot azoknak ajánljuk, akik felkészültnek érzik magukat az egész napos, megerőltető túrázásra, és próbáltak már hasonló távokat. A nehézségekért cserébe nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket fedezhetünk fel, olyan elragadó településeket érintünk, mint Tardos, Pusztamarót, Héreg és Vértestolna, miközben képet kapunk a hegység látnivalóiról is. A túra végén megpillantva a Tatabánya felett magasodó Turul szobrát, már fellélegezhetünk: közel a cél!

A következő leghosszabb táv során 30 km-t kell legyalogolni, amely során 800 m szintkülönbség oszlik el. Útvonala az 50-es távtól Vértestolna előtt válik el, és a falun keresztül érkezik vissza Tatabányára. Bár elsőre nem hangozhat soknak a 30 km egy gyakorlott túrázó számára, de a 8 órás szintidő, az időnként előforduló sár vagy éppen a hőség sokat ki tud venni az emberből, így érdemes erre a távra is fizikailag és fejben egyaránt felkészülten elindulni.


Már a rövidebb útvonalak közé tartozik a következő, a 20 km-es táv. A szintkülönbség 540 m, aminek nagyobb részét a táv elején, a Hajagos megmászásakor tudjuk le. Féltávnál érjük el Vértestolnát, ahonnan „már csak” meg kell érkezni a Turulhoz, és lelépcsőzni a városba. A 6 órás szintidő alatt rövidebb pihenőkkel is kényelmesen teljesíthető ez a táv.

A 10 km-es, legrövidebb útvonalat azoknak ajánljuk, akik nem szoktak hosszabb túrákra vállalkozni, de szeretnék kipróbálni a teljesítménytúrázás izgalmát. Jellemzően gyerekekkel is erre a távra érkeznek a résztvevők, hiszen a megadott 4 óra alatt az összesen 350 m szintkülönbségű útvonalat meg lehet járni. A táv elején leküzdött emelkedő után kellemesen hullámzó tájban tesszük meg a kicsit több mint 11 km-esre tervezett kört, és ha jól gazdálkodtunk az időnkkel, bőven marad idő a hatalmas Turul-szobor felfedezésére is.

Cikkajánló