Teljesen újjászületett a püspökszentlászlói kastély

Pécs és környéke az egyik legizgalmasabb úti cél a családdal, ha egy fotóalbumba illő kirándulást szeretnétek összehozni. Most már azért is érdemes az ország déli részére utaznod, mert október végén adták át a Pécsi egyházmegye mintegy félmilliárd forintból felújított kastélyát, kápolnáját és gazdasági épületeit a Baranya megyei Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Loósz Róbert
2015. november 4.

Pécs és környéke az egyik legizgalmasabb úti cél a családdal, ha egy fotóalbumba illő kirándulást szeretnétek összehozni. Most már azért is érdemes az ország déli részére utaznod, mert október végén adták át a Pécsi egyházmegye mintegy félmilliárd forintból felújított kastélyát, kápolnáját és gazdasági épületeit a Baranya megyei Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón.

Az 1797-ben Esterházy Pál pécsi püspök által késő barokk stílusban építtetett nyári püspöki rezidenciát döntő részben európai uniós pályázati támogatásból varázsolták újjá.

 

 
A kastély felújítás előtt és után


Az eredeti formáját visszanyerő kiemelt műemléki épületegyüttesben látogatóközpontot, zarándokszállásokat alakítottak ki, Mindszenty-emlékszobát, kiállítást rendeztek be, valamint helyreállították a kastélyt a kápolnával összekötő folyosót és a kápolna szószékét.

 

 

Tudtad?
Püspökszentlászló első okleveles említésére II. András magyar király (1205-1235) uralkodásának idejéből van adat: 1235-ben Bertalan pécsi püspök (1219-1252) részére adott ki adománylevelet. Egy másik, a Pécsi Püspöki Levéltárban található korabeli dokumentum szerint 1327 és 1525 között a Szent László bencés perjelség működött itt, amely a pécsváradi apátsággal tartott fenn szoros kapcsolatot. A perjelség a török hódoltság alatt elpusztult, a falu pedig teljesen elnéptelenedett. Az egykor itt álló bencés kápolnát a hódoltság után már romtemplomként említik a forrásokban. Az 1760-as években a kis faluban azonban már több mint száz fő élt, zömében német telepesek. A kastély és annak a turisták által kedvelt arborétuma 220 éve van a katolikus egyház tulajdonában, az épületet legutóbb Zichy Gyula püspök újíttatta fel a 20. század elején. Az épületben a második világháború után a falu iskolájában tanító Orsolya-rendi apácák éltek, majd a szerzetesrendek feloszlatása után 1997-ig szerzetesnővérek szociális otthonaként funkcionált. Az épület arról is nevezetes, hogy a kommunista hatalom 1955-ben néhány hónapon át ott tartotta fogva Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket.

 

 

 

Udvardy György megyés püspök az október végi átadón elmondta, hogy az egyházmegye a felújítással a jelenlétét és szerepét szeretné erősíteni Püspökszentlászlón, ahol karmeliták és lelkigyakorlatos házat működtető jezsuiták is tevékenykednek. A püspök úr hangsúlyozta: a megújult épületek feladatot is adnak az egyházmegyének. Az imádság, az élethivatás keresésének, megtalálásának, az életrendezés, az istenre találás, a világ és az egyház előremozdításának feladatát.

 


A püspökségnek az elmúlt négy évben 138 pályázata kapott összesen mintegy 4,4 milliárd forint támogatást. A pénz felét több mint 120 templom és plébánia rekonstrukciójára, illetve hét oktatási intézmény felújítására költötték. Az egyházmegye úgy volt képes a jelentős önerőt is igénylő projektekre, hogy közben visszafizette hiteleit, s jelenleg nincsenek tartozásai.

 

 

 

Egy vagány program a környéken: Tettye

Ha Pécs nevezetességeit (pl. Zsolnay Kulturális Negyed, Jakováli Hasszán pasa dzsámija és a minaret, Vasarely Múzeum) már jól ismered, és egy picit szeretnél szétnézni a környéken, akkor Püspökszentlászlótól mindössze 26 km-t kell utaznod ahhoz, hogy felfedezd a pécsiek kedvelt kirándulóhelyét, Tettyét: a hatalmas parkban találhatók Szathmáry György pécsi püspök nyári reneszánsz palotájának romjai, de ha a régi épületmaradványok nem hoznak lázba, vedd dél felé az irányt, ahol a Mésztufa-barlangban egy interaktív kiállítás keretében ismerkedhetsz meg a „pokol kapujaként” is ismert természeti képződmény varázslatos világával. A Tettyére vezető Magaslati út hegy felőli oldalán az örökzöldekkel teli kertben rengeteg orchideafajt csodálhatsz meg, de érdekesek a mediterrán és szubmediterrán növénytársulások is. A panorámára sem lehet panaszod, mert a Tettye étterem mögül lépcsőkön juthatsz fel a pompás kilátást nyújtó Balázs-pihenőhöz. Ha ez még mind nem lenne elég, akkor irány az egyik legromantikusabb hely, a Havi-hegy, amelyen egy 17. században emelt kápolna található. A kis templomot a pestisjárvány elmúlásának emlékére építették.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több hazai kastéllyal kapcsolatos hír

Cikkajánló