Teljesítménytúra az Alföldön

Az V. Sárréti Teljesítménytúrákat 2014. szepteber 13-án rendezi meg a helyi általános iskola, a Tükörysek bakancsban természetjáró csoportja.

Fotó:
Tükörysek bakancsban természetjáró csoport
2014. augusztus 30.

Az V. Sárréti Teljesítménytúrákat 2014. szepteber 13-án rendezi meg a helyi általános iskola, a Tükörysek bakancsban természetjáró csoportja.

Ezúttal is szeptember második szombatján, 13-án, a Népi Ételek Főzőversenyével együtt rendezik meg a jubileumát ünneplő, alföldi túrát. Az útvonal Körösladányon az általános iskolánál, az egykori Wenckheim-kastélynál kezdődik és itt is végződik, útközben többször érintve az Alföldi Kéktúra útvonalát.

 

Az alföldi táj minden szépségében részünk lehet, ha vállalkozunk a bejárására. A gyalogtúrák 2014. évi nyomvonala az előző évekhez képest nem változtak. A szervezők remélik, hogy a Sárrét Teljesítménytúrák méltán kerülhetnek be a Három Város Túra, a Mályvád- és Körös Teljesítménytúrák sorába.


A 15 és a 30 km-es gyalogtúrák mellett negyedik alkalommal írták ki "Körös körül" néven, a 71 km-es és elsősorban az ifjabb korosztály igényének engedve a 36 km-es MTB túrát is, ami a hosszabb táv egyik fele.


Új útvonallal találkozhattok a "Körös-körül 30"-on Ezúttal a pillangó alakú pálya másik szárnyán kell majd végighaladni. Elkészült ugyanis Körösladányt Szeghalommal összekötő kerékpárút, így a forgalmas 47-es főút veszélyei minimálisra csökkentek. Igaz, hogy Körösladány és Dévaványa között egy néhány kilométernyi szakaszt még közforgalmú úton kell megtenni, de figyelmes közlekedéssel ez könnyen megoldható a legkisebbeknek is. A változtatást éppen az indokolta, hogy a gyerekek számára kialakított útvonal nehézségét csökkentsék.


A túrával kapcsolatos legfrissebb információk itt követhetők nyomon.


Másodszor indul a Körös-Vidék Teljesítménytúrázója túramozgalom. A teljesítés feltétele a három társrendező szervezet (Alföld Turista Egyesület, Körösök Vidéke Turista Egyesület, Tükörysek bakancsban természetjáró csoport) által rendezett teljesítménytúrák közül egy-egy - azaz legalább három olyan teljesítménytúrán való részvétel, melyet különböző szervezet rendezett -, résztávjának teljesítése.

 

Elenőrzőpont a 30Km-es távon

 

A résztávok szabadon választhatóak, teljesítésük gyalogosan, kerékpárral és kenuval is megengedett, ha a kiírásában ez szerepel. A teljesítésbe a legrövidebb távok is beleszámítanak. Problémát jelentett, hogy míg a mezőberényi és a békéscsabai egyesületeknek számos túrája közül választhattak az érdeklődők, addig a körösladányi szervezők csupán ezt az egy túrát kínálhatták fel. Így aki erre nem tudott eljönni, annak bizony elszállt a cím megszerzésének lehetősége. Természetesen mindenképpen bővíteni szerették volna a repertoárt, de a lehetőségeik egyelőre elég korlátozottak. Ennek ellenére a túramozgalom második évében felkínálnak egy második lehetőséget. Egy kellemes, nagy megmérettetést nem igénylő sétatúrára hívják az idelátogatókat a Wenckheimek nyomában.


A Körös-Vidék Teljesítménytúrázója túramozgalommal kapcsolatosan a részletek az Alföld Turista Egyesület honlapján olvashatók.

 

 

A résztávok szabadon választhatóak, teljesítésük gyalogosan, kerékpárral és kenuval is megengedett

 

Hasznos információk
Időpont: 2014. szeptember 13.

Start: 7.30 - 8.30; Tüköry Lajos Általános Iskola, Kastély bejárata
Körösladány; Wenckheim u. 6-6/4 GPS: N 46° 57.479’ E 21° 05.074’


Tisztálkodási lehetőség: hideg-meleg tus, az iskola öltözőjében.
Szállás: Vendégházakban illetve sátorhelyet biztosítunk az iskola udvarán (a Start helye mellett közvetlenül).
Díjazás: Minden távon a szintidőn belül beérkező leggyorsabb résztvevőnek kerámiabögre, minden célbaérkezőnek kitűző, emléklap.
Nevezési díj: mindkét távon 600 Ft/fő. 10%: Kedvezmény: MTSZ/Természetbarát Turista Kártya, TTT, Magyar Turista Kártya.
Útvonal: GPS-re tölthető gdb fájlok (track, waypoint): Sárrét 15, Sárrét 30, Körös körül 70, Körös körül 30. Egyéb formátumokban a „Letöltések” menüpontból tölthetők le.
SÁRRÉT 15: Általános Iskola (Kastély) - Dondorog - Majta - Túzokos - Újladány - Általános Iskola (Kastély)
SÁRRÉT 30: Általános Iskola (Kastély) - Dondorog - Majta - Kisfás - Vésztő-Mágor. - Dióér-hát - Bikeri - Túzokos - Újladány - Általános Iskola (Kastély)
KÖRÖS KÖRÜL 70: Általános Iskola (Kastély) - Újladány - Irigy föld - Hereföld - Vesszős-ér - Délő - Fás - Parlagi erdő - Bikeri - Méhes - Túzokos - Majta - Dondorog - Nádor-ér - Kuruttyoló - Tikos - Kéthalom - Perjés - Paphalma - Szilvarév-zug - Sebesér - Páskom - Paptova - Általános Iskola (Kastély)
KÖRÖS KÖRÜL 30: Általános Iskola (Kastély) - Újladány - Irigy föld - Hereföld - Vesszős-ér - Délő - Fás - Általános Iskola (Kastély)
Tényleges táv: Sárrét 15: 18 km; Sárrét 30: 30 km; Körös körül 70: 71 km, Körös körül 30: 29 km.
Szintidők: Sárrét 15: 4,5 óra; Sárrét 30: 7,5 óra; Körös körül 70: 6 óra, Körös körül 2,5 óra.
Megjegyzés: A gyalogtúrák nyomvonalát (Sárrét 30) illetve (Sárrét 15), a kerékpártúráét pedig jelzi. A két táv közös szakaszán külön piros kereszt nem lesz látható. A két táv közös nyomvonala 2,5 km hosszan egy használaton kívüli fűvel erősen benőtt ritkánt járt töltésen vezet. Kullancsveszély! E szakaszon kívül széles, jól járt földúton vezet a túra útvonala.

 

A túrán mindenki saját felelősségre indul!

 

Az MTB túráról részletesebben ITT olvashatsz.


Javasolt felszerelés: A gyalogtúrán: bejáratott túracipő, tartalék zokni, esőköpeny, kulacs víz, eü. csomag, elemlámpa, sapka, méh elleni antiallergén, kullancsriasztó. A kerékpártúrán: bukósisak, esőköpeny, iránytű, ivóvíz, eü. csomag, méh elleni antiallergén, gumiragasztó készlet, szerszámok.

 

 
 

 

Cikkajánló