Templomromos túra és családi „sasolás” - Programajánló hétvégére

Miért is kuksolnál a szoba sötétjében, ha számos izgalmas és érdekes esemény vár rád az év második hétvégéjén. Templomromos geotúra, hortobágyi sasles, reneszánsz időutazás Diósgyőr várában és Tisza-tavi jégtúra. Adunk pár ötletet, válogass kedvedre!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
panoramio.com/Kovács Béla
Shutterstock
www.szabicskikoto.hu
2016. január 7.

Miért is kuksolnál a szoba sötétjében, ha számos izgalmas és érdekes esemény vár rád az év második hétvégéjén. Templomromos geotúra, hortobágyi sasles, reneszánsz időutazás Diósgyőr várában és Tisza-tavi jégtúra. Adunk pár ötletet, válogass kedvedre!

1. Dörgicsei 3 templomromos geotúra

 

 Ha szereted a kora középkori templomokat, érdekelnek a különleges bányák, vagy megnéznéd az ország egyik legszebb karrmezőjét, akkor január 9-én a balaton-felvidéki Dörgicsén a helyed. És hogy a 3-as szám rajongói is fellelkesüljenek, íme, a menü: 3 híres középkori templom (Boldogasszony templomrom, Kisfalud-dörgicsei templomrom és Szt. Péter-dörgicsei templomrom); 3 Dörgicse (sorrendben: Alsó-, Kis- és Felsődörgicse), 3 teljesen különböző arculatú mészkőterület: „mészkő a tetőn”, „mészkő a tálban” és „mészkő a falban”. A túra hossza 6 km, időtartama 4 óra. Bővebb információ a túráról: bfnp.hu
 

Mikor?
2016. január 9. 10.00-14.00


Hol?
Alsódörgicse, Boldogasszony templomrom
 

2. Sasles a Hortobágyon

 

 Sasokat „sasolni” mindig nagy élmény, annál is inkább, mert ezen a hétvégén kis szerencsével a legnagyobb nálunk fészkelő ragadozó madarat, a rétisast is meglesheted a hortobágyi pusztában. Egy kellemes sétával eljuthatsz olyan helyre, ahol a sasok nagy eséllyel kerülnek szem elé napközben. Állványos távcsővel aztán jól megfigyelheted őket, és bepillantást is nyerhetsz rövid időre viselkedésükbe, táplálkozási szokásaikba. A túra hossza mintegy 7 km, időtartama kb. 3 óra. A program időjárásfüggő és előzetes bejelentkezés szükséges! Bővebb információért katt ide!

Mikor?
2016. január 9. 9.00-12.00

Hol?
Hortobágy, találkozási pont: Ohati Horgászcentrum, III-as tó, Gyökérkút


3. Tisza-tavi jégtúra vagy izgalmas ártéri gyaloglás

 

 Amennyiben az időjárás és a jégvastagság is megengedi a hétvégén, a befagyott tavon különleges jégtúrát tehetsz. Bejárhatod az egyik legszebb Tisza-tavi útvonalat, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize. De ha nem jön össze a jégtúra, akkor sem maradsz túraélmény nélkül, mert a Tiszavirág ártéri sétaúton kellemes kirándulást tehetsz. A szervezők a jégtúrát kizárólag megfelelő jégvastagság esetén rendezik meg. Bővebb információért a túráról katt ide!

Mikor?
2016. január 9. 10.00

Hol?
Tisza-tó, Tiszafüred-Örvény, Szabics-kikötő


4. Minden, ami középkor, minden, ami reneszánsz - időutazás Diósgyőr várában

 

 Izgalmas családi programmal kezdődik az év Diósgyőrben, a királynék egykori várában: január 10-én lovag- és udvarhölgyképző középkori játszóház várja a látogatókat, a vár népével. A program Bíró Eszter gyerekkoncertjével indul, majd a vár lovagtermében a gyerkőcök beleshetnek a királynék ruhás ládájába, pajzsot készíthetnek, megismerkedhetnek az udvarban használatos furcsa eszközökkel, és végül a lovaggá ütés, az udvarhölggyé avatás sem marad el. Felsorolni is nehéz a történéseket, hát még végigjátszani. Szóval unatkozás kizárva. Ha pedig Diósgyőr, a kisvasutazást sem kéne kihagyni! Bővebb információért katt ide!


Mikor?

2016. január 10. 15.00

Hol?
Miskolc, Diósgyőri vár
 

Cikkajánló