Természet négy fal között

Eleged van a borús, téli napokból? Kimozdulnál, de a zimankó, a metsző hideg szél és a korai sötétedés extra kombója visszatart, viszont otthon ülni sincs kedved? Ajánljuk figyelmedbe a következő izgalmas múzeumokat, ahol a termekbe zárt természet szinte tálcán kínálja a felfedezni való érdekességeket.

Szerző:
Hídvégi Brigi
Fotó:
Magyar Természettudományi Múzeum
Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum
Balaton Múzeum
Magyar Földrajzi Múzeum archívuma
Kleb Attila
2015. december 19.

Eleged van a borús, téli napokból? Kimozdulnál, de a zimankó, a metsző hideg szél és a korai sötétedés extra kombója visszatart, viszont otthon ülni sincs kedved? Ajánljuk figyelmedbe a következő izgalmas múzeumokat, ahol a termekbe zárt természet szinte tálcán kínálja a felfedezni való érdekességeket.

1. Ezerarcú Földünk csodái - Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

 

  

Az ország egyik legnagyobb múzeumát bátran jellemezhetjük az ismeretek és élmények kimeríthetetlen tárházaként. Története az 1800-as évek elejéig, a Nemzeti Múzeum alapításáig nyúlik vissza, később ebből nőtte ki magát a mostani intézmény. A volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében berendezett, sokszínű kiállítások mintegy 5000 négyzetméteren várják a tudományra éhes látogatókat. A múzeumba lépve egy felfüggesztett barázdásbálna óriási csontváza fogadja az érkezőket, és nyomban kezdődik a kaland.

 

 

Felfedezheted Magyarország tájait, csatlakozhatsz egy izgalmas mamutvadászathoz, megismerheted a korallzátonyok varázslatos élőlényeit, a 450 példánnyal büszkélkedő ásványkiállításon pedig a föld mélyének titkaiban merülhetsz el. Eltűnt világokban barangolhatsz magyar dinók között, meglesheted az őskrokodilt, és részt vehetsz egy virtuális ásatáson is. Bővebb információ: nhmus.hu2. Még Bambinak is tetszene - Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, Hatvan

 Ha lázba hoz a vadászat, vagy éppen előítéleteid vannak a tevékenységgel szemben, ideje meglátogatnod a hatvani intézményt, ahol elmélyedhetsz a témában, és az is kiderül, hogyan járul hozzá a foglalatosság etikus formája a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A gyönyörű Grassalkovich-kastélyban berendezett múzeumban nyomon követheted, miként lett a mindennapi létfenntartás fontos eleméből testgyakorlás, szórakozás, majd szabályozott foglalkozás, illetve a környezetvédelem kiemelkedő területe. Rendhagyó módon ismerkedhetsz meg a Kárpát-medence élőhelyeivel és vadfajaival: egy felfelé tartó rámpán végigsétálva, a tengerszint feletti magasság változása szerint. Közben számítógépes játékokat próbálhatsz ki, és végül 9 méter magasan kiderül, kihez vezetnek a nyomok.

 

 

Az sem fog csalódni, aki pecázni szeret jobban, a múzeumban ugyanis horgászati tárlatot is kialakítottak. Ínyenceknek ott a barokk vadászkonyha korabeli bútorokkal és eszközökkel, de természetesen a trófeaközpontú vadászat bemutatása sem maradhat el. Családosok számára remek kikapcsolódást ígér az élménytér (ide külön belépő szükséges), ahol akár lézeres futóvadlövészetre is van lehetőség, a programot pedig az íjászpályán, a hatalmas csúszdán és az ügyességi játszótéren még színesebbé tehetjük. Bővebb információ: vadaszatimuzeum.hu3. A magyar tenger kultuszának jegyében - Balatoni Múzeum, Keszthely

 Legyen szó felejthetetlen nyaralásról, önfeledt lubickolásról, sportélményekről, nyári táborok hangulatáról, kiadós túrákról, nekünk, magyaroknak, garantáltan van néhány életre szóló élményünk, ami a Balatonhoz fűződik. Erre épít a keszthelyi múzeum: akármilyen módon is kötődsz a magyar tengerhez, itt biztosan megtalálod a neked szóló érdekességet. Várják például a horgászat szerelmeseit, a hajómodellek rajongóit és a vitorlázás kedvelőit, de ha inkább a geológia iránt érdeklődsz, akkor elmerülhetsz a tó keletkezéséhez kapcsolódó legújabb kutatási eredményekben.

 

  

 

A virtuális tudásponton számítógépek segítségével kalauzolnak végig a tó történetén, az üdüléssel kapcsolatos tárlat többek között az elmúlt évszázad fürdőruhadivatját eleveníti fel, de a múzeumban azt is megtudhatod, hogyan néz ki egy lélekvesztő. Az intézmény mindemellett nagy múltra tekint vissza: 1898-ban alapították a „Balaton kultuszának emelésére”, és azóta is hű maradt egykori küldetéséhez. Ezt támasztja alá a múzeum által szervezett rengeteg előadás, túra, városnéző séta, tábor, családi program - érdemes böngészni a honlapot, mert szinte minden napra jut egy-egy esemény. Bővebb információ: balatonimuzeum.hu4. Ahol belekóstolhatsz a felfedezés ízébe - Magyar Földrajzi Múzeum, Érd

 

 
 

Ismered azt a bizsergető érzést, ami akkor fog el, amikor éppen új tájak, ismeretlen vidékek felé tartasz? Ha szeretsz utazni, és érdekel a nagy földrajzi felfedezők világa is, az érdi műemlék kúriában berendezett múzeumban nem érhet csalódás. Van itt minden, ami Földünk megismeréséhez kapcsolódik: öt kontinens néprajzi, természetrajzi gyűjteménye, valamint magyar utazók sokat látott relikviái, például Almásy László trópusi parafa sisakja és Sulkowsky Zoltán védőszemüvege, amelyet motorral megtett világ körüli útján használt, de megtekinthetők még többek között Cholnoky Jenő, Vámbéry Ármin és Teleki Sámuel hagyatékának érdekes darabjai is

 

 

A látogató a térképészetről, a földrajztudományról és a barlangkutatásról is átfogó képet kaphat. Balázs Dénes múzeumalapító előtt külön bemutatóval tisztelegnek. A geográfus összesen öt kontinens 130 országában járt, élményeit egy háromdimenziós kézikönyvként aposztrofált kiállításból ismerhetjük meg. A múzeumkert is megér egy misét. A békés hangulatot árasztó árnyas fák alatt a magyar utazók szoborpanteonja kapott helyett. Bővebb információ: foldrajzimuzeum.huA cikk megjelent a Turista Magazin 2015 novemberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt hazai múzeum, ahol feltárul a világ

Őrség - Nem lehet megunni

Cikkajánló