Természetjáró eseményekre lehet pályázni

Az aktív életmód népszerűsítése érdekében kiírt programban többek közt természetjárás, teljesítménytúra, futás és kerékpározás szervezett és nyilvános eseményeire lehet pályázni.

2023. október 11.

Az aktív életmód népszerűsítése érdekében kiírt programban többek közt természetjárás, teljesítménytúra, futás és kerékpározás szervezett és nyilvános eseményeire lehet pályázni.

Megjelent a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára által kiírt 2024. évi Élmény- és Szabadidősport Program, amelynek keretében a Magyarországon nonprofit jelleggel megrendezésre kerülő élmény- és szabadidősport eseményekre pályázhatnak a szervezők. A program célja az emberek egészségügyi helyzetének javítása, az egészséges életmód iránti vágy felkeltése, a rendszeres mozgás ösztönzése.

A részletes kiírásban pontosan meghatározzák a pályázható események típusát, így például nevesítve van a természetjárás, a gyalogos teljesítménytúra, a terep- és tájfutás, valamint a kerékpározás is. A természetjárás és a teljesítménytúra esetében a táv minimum 5 km kell legyen, a futásnál 3 km, a kerékpározásnál pedig 15 km a kritérium. A fejenkénti támogatás is sportáganként változik, a természetjárás és teljesítménytúra esetében 800 - 1600 Ft, futásnál 1000 - 2000 Ft között, kerékpározásnál pedig 2000 és 4000 Ft között mozog.

A megpályázott esemény tervezett minimális indulói létszáma nem lehet kevesebb 150 főnél, ami eseményenként értendő. A különálló helyszínnel, dátummal rendelkező események esetében külön-külön kell megfelelni a 150 fős elvárásnak. A Program keretében bajnokság, programsorozat nem támogatható, csak önálló esemény vagy események, amelyek külön-külön is elérik a legalább 150 fős résztvevői létszámot.

A támogatás intenzitása 100%, nem visszatérítendő, és egy összegben, előlegként folyósítják. A támogatási kérelem benyújtása a lebonyolítói feladatokat ellátó Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. Operatív Támogatáskezelő és Támogatásellenőrző Rendszerén (OTTER) keresztül történik. Egy támogatási kérelem keretében több esemény megszervezésére is igényelhető támogatás.

A támogatást igénylők köre széles: vállalkozások, nonprofit szervezetek, sportszövetségek, költségvetési szervek és önkormányzatok egyaránt pályázhatnak.

Fontosabb dátumok:

  • Regisztrációs határidő: 2023. november 7., 16:00 óra
  • Benyújtási határidő: 2023. november 9., 16:00 óra
  • Esemény megvalósításának legkorábbi kezdő dátuma: 2024. április 1.

A részletes pályázati felhívás az Aktív Magyarország oldalán olvasható.

Cikkajánló