Természetvédelmi oltalmat kapott a Madarasi-marhajárás

Természetvédelmi területté nyilvánították a Bácskai löszös síkság részét képező Madarasi-marhajárást, amely a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Madarastól délre található, és szabadon látogatható. 

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Schneider Viktor
2018. december 15.

Természetvédelmi területté nyilvánították a Bácskai löszös síkság részét képező Madarasi-marhajárást, amely a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Madarastól délre található, és szabadon látogatható. 

A Madarasi-marhajárás botanikai értékei régóta ismertek a szakemberek körében. A terület legfontosabb természeti értékeit a természetközeli állapotú gyepi életközösségek, köztük a löszpusztarétek, a homoki sztyepprét és a löszpusztarét átmeneti életközösségek, mocsárrétmaradványok jelentik.

 

 

A területen számos védett állat- és növényfaj fordul elő, melyek közül a legjelentősebbek: tavaszi hérics, sokvirágú habszegfű, tarka sáfrány, selymes boglárka, kései pitypang, sisakos sáska, óriás tőrösdarázs, mocsári teknős, füleskuvik, búbos banka, gyurgyalag, szalakóta, kis őrgébics, erdei fülesbagoly, parlagi pityer.

 

A táji értékek és a védett fajok megőrzése mellett természetvédelmi cél a hagyományos legeltetéses állattartás kultúrtörténeti emlékeinek megőrzése és a tájhasználati mód fenntartása, valamint a területen egykor feltételezhetően vagy biztosan fellelhető, de jelenleg nem megtalálható, természetvédelmi szempontból jelentős védett gerinces állatfajok (pl. délvidéki földikutya, ürge) optimális életfeltételeinek biztosítása a jövőbeni megtelepedés céljából.

 

Füleskuvikok, tavaszi héricsek, tarka sáfrány, gyurgyalagok is megtalálhatóak ezen a területen

 

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent rendelet alapján természetvédelmi területté nyilvánították a Madaras 044/2 hrsz. (43,76 ha) területet, védőövezetként a Madaras 043 hrsz.-ből 2,1744 ha került kijelölésre - tájékoztat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. Az új országos jelentőségű természetvédelmi terület a Bácskában, Madarastól délre, a szerb-magyar határ közelében található, és a jövőben is szabadon látogatható.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A bajai földikutya-rezervátumból természetvédelmi terület lett

Itt nézheted meg Európa egyik legritkább virágát

A nemzeti parkokban télen sem áll meg az élet - programajánló 

Cikkajánló