Teszteltük a madárhatározó applikációt

Aki azt reméli, hogy néhány gombnyomással pontosan meg tud majd határozni minden madarat, az csalódni fog, aki viszont kezdő madarászként a gyakori fajokkal szeretne ismerkedni, annak jó segítség lehet az okostelefonos madárhatározó.
 

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Garancsi Kata
Molnár Péter
2017. április 11.

Aki azt reméli, hogy néhány gombnyomással pontosan meg tud majd határozni minden madarat, az csalódni fog, aki viszont kezdő madarászként a gyakori fajokkal szeretne ismerkedni, annak jó segítség lehet az okostelefonos madárhatározó.
 

Előre kell bocsátanom, nem vagyok híve annak, hogy terepen is az okostelefonunk fölé görnyedjünk, én inkább a jól bevált távcső-határozókönyv kombinációban hiszek. Most mégis kezemben a telefonommal indultam madárlesre, hogy élesben is teszteljem a madárhatározó alkalmazást. Helyszínül a Gellért-hegyet választottam, amit nemcsak turisták, de az énekesmadarak is nagyon kedvelnek. Ahogy nekiindultam a hegynek, az autók, villamosok, buszok konstans zaja egyre tompább lett, a madarak viszont egyre hangosabbá váltak. Közülük is kitűnt egy hang, számomra az egyik legszebb. Egy fülemüle énekelt a közeli bokorban. Ilyen korán, április 5-én, még soha nem hallottam őket.

 

A tesztelés helyszíne

 

Madarak, különös ismertetőjeggyel


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által közösen fejlesztett madárhatározó applikációban a határozó mellett van egy madárlexikon, egy jó kis madárfelismerő játék és egy megfigyelések rögzítésére alkalmas felület is. A szép és élethű madárillusztrációk a legismertebb hazai természetfestő, illusztrátor, Kókay Szabolcs munkáját dicsérik.


A madárhatározás során három megfigyelési szempont alapján kereshetjük meg a látott fajt. Alak, élőhely és a tollazat színe alapján, ez utóbbi esetben több színt is kiválaszthatunk. Az élőhely esetében választhatunk például települést, mezőgazdasági területet vagy fás élőhelyet. Egy városi parknál azonban felmerül az emberben, vajon ez most településnek vagy fás élőhelynek számít?

 

Indulhat az azonosítás


Az app segítségével egy jellegzetes színű madár, például egy zöld küllő vagy egy szajkó esetében könnyedén le lehet szűkíteni a keresést egyetlen fajra. Ha szajkó határozásakor például kiválasztjuk a varjúszerű alakot és a madár tollazatának jellegzetességét, a kék színt, akkor csak ezt az egyetlen fajt adja ki a program. A zöld küllő meghatározásához, ha a zöld színt jelöljük meg, mint jellemző határozóbélyeget, és a települést, mint élőhelyet, akkor a keresett faj mellett csak a zöldikét dobja ki eredményként, a két madarat pedig könnyedén meg lehet különböztetni egymástól.

 

Szajkó és zöld küllő

 

A barátposzáta és alteregói


A legtöbb énekesmadár esetében azonban nehezebben tudjuk egyetlen fajra leszűkíteni keresést. Egy barátposzáta hím esetében például egy villanás alatt általában az ragad meg az emberben, hogy szürke a tollazata és fekete sapka van a fején. Ha az énekesmadár alak mellett kiválasztjuk ezt a két színt és a települést, mint élőhelyet, akkor 15 madárra tudjuk leszűkíteni a keresést. A 15 fajból a képek alapján kiszórjuk a nagyon színeseket, így is marad még 6-7 faj, ami szóba jöhet. Ekkor lehet segítségünkre a madárlexikon funkció, ahol a madarak hangját is meghallgathatjuk, és ezzel, ha szerencsénk van, eljuthatunk a keresett madárhoz. Ez egyébként egy nagyon hasznos funkció, hisz sok esetben egyáltalán nem látjuk a madarat, csak az éneke árulja el, hogy ott van. Erre kiváló példa a cikk elején már említett fülemüle is.

 

A fekete sapkás barátposzáta

 

Nagy, barna, ragadozó


A ragadozó madarak esetében szintén nincs könnyű dolgunk, hisz egy átlag természetjáró a legtöbb esetben csak annyit tud megmondani például egy szántóföld felett köröző ragadozó madárról, hogy barna és nagy. Ez viszont kevés az üdvösséghez, ugyanis valószínűleg ugyanazokat a fajokat fogjuk viszontlátni a telefonunk képernyőjén, amelyekre egyébként is gondoltunk, vagyis az egerészölyv, a barna rétihéja és a többiek közül még mindig valahogy szűkítenünk kell. Ebben segíthet ismét a madárlexikon funkció vagy a hangok lejátszása, ami például egy egerészölyv esetében már biztos segítség.

 

Civakodó egerészölyvek és egy barna rétihéja

 

Teszteltd a tudásod! - Hány ragadozó madarat ismersz fel a kvízünkben?

 

Ugyanez a helyzet például a harkályoknál is. A legtöbben felismerik, hogy valamilyen fakopánccsal van dolguk, a három hasonló faj - a nagy, a balkáni és a közép fakopáncs - elkülönítése azonban már leginkább csak gyakorlott szemmel és háttértudással lehetséges. Ahogy például egy kezdő számára az alkonyi szürkeségben egy nesztelenül repülő bagoly éppúgy lehet erdei fülesbagoly, macskabagoly vagy gyöngybagoly is. Az okostelefonos határozóval, egy-két pötyögés után szintén idáig jutunk csak. A három faj közül már nekünk kell kitalálni, melyik is lehet az, és ebben például a hangok ismét csak a segítségünkre lehetnek.

 

Fülesbagoly és macskabagoly

 

Összességében azt mondhatom, hogy a kezdő madárbarátok egy hasznos applikációt kapnak a kezükbe a gyakori madárfajokkal való ismerkedéshez. Egy erdei szürkebegy vagy egy halvány geze meghatározásához persze ez a program nem elég, de megalkotásakor nyilván nem is az ilyen jellegű fajok határozása volt a cél. (Annál is inkább, mert ezek a fajok egyelőre nincsenek is benne a 175 fajt tartalmazó programban.) Azonban sokszor a gyakori fajok esetében sem elegendő csak az applikáció, a saját tudásunkra is szükség lesz egy-egy faj biztos meghatározásához. Ehhez azonban az kell, hogy okostelefonnal vagy anélkül, de minél többet legyünk terepen, és a saját szemünkkel és fülünkkel figyeljük meg ezeket a lenyűgöző teremtményeket.

 

Köszönjük a madárfotókat Molnár Péternek!

 

Kapcsolódó cikkek:

Itt a madárhatározó applikáció

Hamarosan itt a kerecsensólyom-bébibumm

Hány ragadozó madarat ismersz fel?

Keselyű a lakótelepen, vándorsólyom a Bazilikán

Madarak és emberek

Cikkajánló