Tes(z)tközelben - Olight S2R Baton - A diszkrét fényágyú

Újabb fénykibocsátó eszköz, egy kis méretű LED-lámpa érkezett a szerkesztőségünkbe az Olight magyarországi forgalmazójának jóvoltából. Egy olyan modell, amely már pusztán technikai paraméterei tekintetében is tökéletesnek tűnik általános és outdoor felhasználásra. Gyorsan ki is próbáltuk, hogy megtudjuk, mi rejlik a számadatok mögött. A kezdeti benyomások birtokában aztán egy kéthetes tesztidőszak következett.

Szerző:
TM
Fotó:
Nagy Loránd István
2016. december 7.

Újabb fénykibocsátó eszköz, egy kis méretű LED-lámpa érkezett a szerkesztőségünkbe az Olight magyarországi forgalmazójának jóvoltából. Egy olyan modell, amely már pusztán technikai paraméterei tekintetében is tökéletesnek tűnik általános és outdoor felhasználásra. Gyorsan ki is próbáltuk, hogy megtudjuk, mi rejlik a számadatok mögött. A kezdeti benyomások birtokában aztán egy kéthetes tesztidőszak következett.

Az S2R Baton megismerése a téglatest formájú doboz felnyitásával veszi kezdetét. A kicsomagolás meghatározott lépésekben történik, a sorrendiségre pedig maga a gyártó hívja fel a figyelmet írásos és grafikus instrukciókkal: előbb itt húzzuk, aztán elfordítjuk, kicsit elemeljük, utána hozzáférhető egy másik dobozka, végül rábukkanunk erre meg arra. Nemcsak úgy egyből bele a közepébe, hanem megadva a módját a dolognak. A pakk magát a lámpát (benne az Olight gyártmányú, 18650 típusú, 3200 mAh-s akkumulátorral), egy szuper tapintású, behúzható szájú tárolószütyőt, egy csuklószíjat, egy mágneses töltőkábelt USB-csatlakozással, valamint egy részletes használati útmutatót tartalmaz.

 

A mágneses töltőcsatlakozó segítségével az akkumulátor közvetlenül a lámpa belsejében tölthető

 

A minden kézbe jól belesimuló S2R Baton igényes, feketére eloxált, 105 × 23 mm-es alumíniumháza többek között egy Cree XM-L2 LED-egységet és egy minőségi TIR-lencsét (Total Internal Reflection) rejt. Az 1020 lumenes maximális fényáram nemcsak papíron, de használat közben is nagyon meggyőző, a 0,5 lumenes üzemmódhoz tartozó 60 napos pislákolás lehetősége pedig nem mindennapi önbizalmat ad a használónak. Összesen öt fokozatból választhatunk: 1020-500 lm (190-200 perc); 120 lm (13 óra); 12 lm (120 óra); 0,5 lm (60 nap), továbbá stroboszkóp. Az első fokozat egy intervallumnak felel meg, az elektronika ugyanis körülbelül másfél perc elteltével 1020-ról fokozatosan 500 lumenre csökkenti a fényáramot, hogy az eszköz túlmelegedését megakadályozza. Külön említést érdemel az időzítő, amelynek segítségével megoldható, hogy 3 vagy 9 perc elteltével kapcsoljon ki a lámpa, továbbá a véletlen bekapcsolás elleni védelem. Utóbbit nem feltétlenül kell használnunk, hiszen az övcsíptető körbeforgatásával meggátolható a kapcsoló benyomódása. Maga a gomb egyébként nem túl nagy, nyomáspontja viszont határozott, és még vékony kesztyűben sem okozott gondot a működtetése. A tesztidőszak alatt arra is kíváncsiak voltunk, hogy tényleg 60 nap-e a 0,5 lumenes mód (holdfénymód) üzemideje, tíz nap után viszont egyszerűen meguntuk, hogy csak nem akar lemerülni az akkumulátor, úgyhogy inkább energiaigényesebb szintekre váltottunk. A három legintenzívebb fokozatot vizsgáltuk normál hőmérsékleti viszonyok között, és nagyon jó volt megbizonyosodni arról, hogy a gyártó a színtiszta valóságot adta meg üzemidő-táblázatában. Mindennek tükrében meg merjük előlegezni, az S2R Baton tényleg képes lehet két hónapig holdfénymódban üzemelni. A TIR-lencse optimális szögben, szerencsére nem lézerkard módjára teríti a fényt. Hatótáv tekintetében sem kell szégyenkeznie a kis világítóeszköznek: a 153 méter igen klassz érték.

 

Tesztalanyunk tényleg kicsi: hossza 105, átmérője pedig csupán 23 milliméter

 

Az IPX8 minősítésű lámpát két méter mélyre is víz alá meríthetjük, nem lesz baja. Ezt egy uszodában sikerült is igazolni. A 18650 típusú akkumulátort a tartozék USB-kábellel közvetlenül a S2R Baton belsejében tölthetjük fel a mágneses töltőplatform segítségével - autóban, otthon, munkahelyen vagy a természetben egy külső tápegységről. Itt illik kiemelni, hogy a lámpa vége nem csupán a töltőfejhez, hanem minden ferromágneses anyaghoz (pl. vas, kobalt, nikkel) vonzódik, ami kifejezetten jól jön, ha az erkélykorláthoz vagy a motorháztetőhöz szeretnénk „tapasztani” a fotonforrást. Az S2R Baton bármelyik zsebben elfér, és gyakorlatilag nincs az a helyzet, amelyben ne teljesítene kiválóan. Beszerzése ajánlott, annál is inkább, mert a konkurens márkák (pl. Nitecore, LED Lenser) hasonló tudású - itt most az USB-s töltésre, a maximális fényáramra és az üzemidőre gondolunk - modelljei jó pár ezer forinttal drágábban kerülnek a boltok polcaira. Az S2R Baton 18 900 forintba kerül, amely árban a lítiumionos akkumulátor is benne van (ez külön 4990 Ft-ba kerülne).

 

Az S2R Baton minden ferromágneses anyaghoz vonzódik

 

 

A tesztpéldányt az Olight hivatalos magyarországi forgalmazója, a Leitz-Hungária Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

Cikkajánló