Tipp a hétvégére: a Lázbérci tó

Ugorj ki egy napra a csend birodalmába! A Bükk egyik kevésbé ismert gyöngyszeme minden napszakban különleges élményt tartogat

 

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 1.

Ugorj ki egy napra a csend birodalmába! A Bükk egyik kevésbé ismert gyöngyszeme minden napszakban különleges élményt tartogat

 

A Dédestapolcsányt északról körülölelő hegyek tövében található Lázbérci tó rejtett kincs a túrázóknak, nagyjából félúton Miskolc és Ózd között. A negyven éve létrehozott mesterséges tó és környéke 1986 óta fokozottan védett természetvédelmi terület, három kilométer hosszú nyugati partján az Országos Kéktúra is végighalad. Az autóforgalom előtt megnyitott utak messze elkerülik a partot, a víz közelébe csak gyalogosan vagy kerékpárral juthatunk el. A csodás környezetben átlagosan száz méterenként fedett pihenőpadok és horgászhelyek várnak minket. A tó összeszűkülő északi végén túl az Upponyi-szoros közel kétszáz méteres mély völgyében a túrázó találhat a vízpartnál is hűsebb helyet, a sziklaszoros tetején pedig felejthetetlen panorámát a tóra és Bükk-fennsíkra.

 

A tavat 1967-70 között, több lépcsőben töltötték fel, és eredetileg a Sajó-völgyi iparvidék vízellátásának javítására létesült. Teljes területe 77 hektár, legnagyobb mélysége 17 méter, a fokozott védelemnek köszönhetően mára gazdag vízi élővilág alakult ki, ahol a fürdés és csónakázás sem megengedett, és a horgászatra is szigorú szabályok vonatkoznak - ezzel együtt azonban ritkán távoznak üres kézzel a tavat felkereső horgászok.

 

A Lázbérci tó esetén kézenfekvő megemlíteni a Lázbérci Tájvédelmi Körzetet, amely a turisták kedvelt kedvelt vidéke. A közeli Dédestapolcsányban cserépmúzeum, míg a tó másik oldalán fekvő Upponyban 100 pincéből álló pincesor kínál látnivalókat.

 

A lázbérci tk
A védett természeti területek a jelzett turistautakon gyalogosan szabadon látogathatók. Egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a természetvédelmi kezelő időszakosan korlátozhatja. Kerékpárral − a közutakon kívül − csak a külön jelzéssel ellátott turistautakon szabad közlekedni. (Forrás: bnpi.hu)

A Turista Magazin tippje: ha leszáll az éjszaka, a városoktól távoli tájon különösen látványos éjszakai égbolt váltja fel a napfényt.

 MEGKÖZELÍTÉS:

Autóval: Budapestről Füzesabonyig az M3-as autópályán, majd Egeren keresztül a 25-ös úton Szarvaskőig, onnan pedig a Vadnára/Kazincbarcikára vezető úton további harminc kilométer.

Busszal: A budapesti Stadion autóbuszállomásról reggel oda, délután vissza közvetlen buszjárat indul Dédestapolcsányba. Ha a buszt vesszük igénybe, bő hat órát tölthetünk a környéken.

 

Az Y-alakú tó 8 kilométer hosszú, kellemes egész napos program a tó körüljárása, ami a széles aszfalttól a csúszós, nehezebben járható ösvényig minden útszakaszt tartalmaz. A legnehezebben járható szakaszok éppen a nehéz terep miatt a vízparttól távolabb vezetnek. Azért nem kell megijedni, nem extrém túra!

 

Cikkajánló