Tippeld meg, hány kisvipera lát majd napvilágot!

A rákosivipera-védelmi program Facebook-oldalán július 23-ig várják a tippeket. A válaszadók között bögrét sorsolnak ki.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hungarian meadow viper project Facebook
Wikipédia
2021. július 20.

A rákosivipera-védelmi program Facebook-oldalán július 23-ig várják a tippeket. A válaszadók között bögrét sorsolnak ki.

A rákosi vipera a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb állatfaja, és kizárólag Magyarországon él. A természevédelem számára kiemelten fontos a faj megőrzése, ezért is hozták létre a rákosivipera-védelmi programot. A projekt Facebook-oldalán a kígyók világnapján, július 16-án posztolták ezt a képet erről az igencsak vaskos nőstényről, akit egyébként 2-m-2421/16-nak neveznek. A vipera július végén-augusztus elején fogja világra hozni az utódait, a kérdés pedig az, hogy vajon hányan lesznek a kisviperák. Tippelni a Facebook-poszt alatt lehet hozzászólásban július 23-ig. Egy szerencsés rákosi viperás bögrét nyerhet.


Egy kis segítség: néhány fontos infó a rákosi viperáról. A hímek általában 50 centiméteresre nőnek, a nőstények valamivel hosszabbak, 55-60 centiméteresek. A nemeket a farok hossza és a farokpajzsok száma alapján lehet morfológiai alapon megkülönböztetni. A hímeknél 31-39, a nőstényeknél 22-31 a farokpajzsok száma. A fejtetőn lévő pikkelyek (pajzsok) egyedenként eltérőek, így alkalmasak az egyes példányok azonosítására. Tavasszal, a nászidőszakban, a hímek igen aktívak. Áprilisban párzanak, ami függ az időjárástól és a rendelkezésre álló táplálékmennyiségtől is. A nőstények 3-4 éves korukra válnak ivaréretté. A nyár vége felé átlagosan 11 utódot hoznak elevenen a világra (a tojások gyakran már az anyaállat testében kikelnek). A kisviperák 12-16 cm hosszúságúak, tömegük pedig csupán 1,5-3 gramm. A rákosi vipera mérge gyengébb, mint a keresztes viperáé, marása gyakorlatilag egy méhcsípésnek felel meg. Eddig halálos marást nem regisztráltak.

Cikkajánló