Izgalmas túrák a főváros környéki hegyekből

A Budapestet szegélyező hegyvidék elsősorban amolyan hétvégi kirándulóterepként él a köztudatban. Ennek megfelelően egymást érik a legszebb természeti látványosságokat és kirándulóhelyeket vagy a legjobb túrákat listázó gyűjtések. Mi most ismét olyan túrákat ajánlunk a Természetjáró kínálatából, amelyek kevésbé ismert útvonalakon haladva érik el a népszerű látnivalókat.

Szöveg:
2024. április 25.

A Budapestet szegélyező hegyvidék elsősorban amolyan hétvégi kirándulóterepként él a köztudatban. Ennek megfelelően egymást érik a legszebb természeti látványosságokat és kirándulóhelyeket vagy a legjobb túrákat listázó gyűjtések. Mi most ismét olyan túrákat ajánlunk a Természetjáró kínálatából, amelyek kevésbé ismert útvonalakon haladva érik el a népszerű látnivalókat.

1. Körözés a pilisi Sasfészek fölött

Az észak felé elvékonyodó Fekete-hegyen, a Pilis legészakibb, hegyként értelmezhető mészkőtömbjén meredeken leszakadó, sziklabordás lejtőket és erdő fedte platót egyaránt találunk. A hegység jelzett turistautakon felkereshető részeinek legbékésebb szilánkja ez a terület, mivel hírneve és látogatottsága messze elmarad az adottságaitól. Különösebb kuriózumok nélkül, de unikális terepen vezet a túra a Berda József kulcsosház panorámás hegyorra épült, toronyszerű épületéhez, de ellátogatunk a Fekete-kő tornyokra hasadozott, nagyszabású sziklaormára is, amelyről a Börzsönyig szárnyalhat a tekintet.

A Pilis talán legalulértékeltebb kilátóhelyét is útba ejtjük: az Öreg-szirt sziklagyepes letörése igazi páholy a Kétágú-hegy peremén, róla nézve szinte szó szerint a lábunk előtt hever Kesztölc, mögötte a Gerecse és a Budai-hegység emelkedik. Így összességében három különböző irányba is kilátunk, de a panorámapontok között sem fogunk unatkozni. A Postás út lépcsőkkel tagolt ösvényén kívül kényelmes sétautakon, több szakaszon öreg erdőkben tekereg az útvonal, és általában olyan kevesen járnak erre, hogy jó eséllyel semmi sem vonja majd el a figyelmet a pilisi természetről. A magasan fekvő Kétbükkfa-nyeregből startoló körtúra bárkinek ajánlott, igazán nehéz szakaszokat nem tartalmaz, de érint falut és jól kiépített pihenőhelyeket is.

  • Hossz: 13 km
  • Nehézség: könnyű
  • Szint: 589 m ↑↓
  • Kiinduló- és végpont: Kétbükkfa-nyereg

3. A királyok túrája, a túrák királya

Ha Dunakanyar és hegyi túrák, akkor nem feledkezhetünk meg a Spartacus-ösvényről. Mivel ezen a környéken minden gyorsan elérhető a legközelebbi parkolókból és tömegközlekedési megállókból, a hegység legizgalmasabb látnivalóit annak ellenére is sokan keresik fel, hogy némelyikük kifejezetten fáradságosan megközelíthető. Így aztán ez a túra is elsősorban vonalvezetésével kínál új élményt, szokatlan perspektívát azoknak, akik rendszeresen járják a térség ösvényeit: először a Vadálló-köveken át hódítjuk meg a Prédikálószéket, amelynek a „folyópatkóra” nyíló kilátása mindig elvonja a figyelmet a Visegrádi-hegységre tekintő panorámáról.

Pedig ritka Magyarországon a hegyekben ennyire gazdag látvány, és a túra második felében el is merülünk a felülről megszemlélt bérctenger hullámai között. Változatos erdőkben kanyargunk egy ősöreg vulkáni felépítmény roncsának peremén, majd Pilisszentlászlót átszelve nekivágunk a hírneves Spartacus-ösvénynek. A keskeny szintösvényt néhány izgalmas kilátása mellett mindenekelőtt szokatlan vonalvezetése miatt szórakoztató élmény végigjárni – akár újra és újra. A jól kiépített, nyüzsgő Apát-kúti-völgyet ezúttal elkerüljük, így befejezésül a vele párhuzamos hátakról, „alulnézetből” is szemügyre vehetjük a Dunakanyar hegyeit.

  • Hossz: 21,7 km
  • Nehézség: nehéz
  • Szint: 795 m ↑ 796 m ↓
  • Kiindulópont: Dömös
  • Végpont: Visegrád

4. A Visegrádi-hegység tilalmas ösvényein

A hegység hosszú hátat alkotó, kiemelt keleti tönkjein egészen sokáig volt korlátozva a természetjárók mozgása. A térség a 20. század közepéig a vadászokat szolgálta, a túrázók méretes területről voltak kitiltva, cserébe viszonylag változatos, beépítetlen rengeteg és több izgalmas vezetésű, keskeny cserkelőösvény is fennmaradt az utókor számára. (A 20. század második felében ráadásul évtizedekig működött rejtegetett katonai bázis az Urak asztalán, amit szintén nem akartak „kicsomagolni” az erdőborításból.) Hiába szeli át most már az Országos Kéktúra a hosszú hegyhátat Pilisszentlászló és Visegrád között, a forgalom még most is visszafogott, és jelzett turistaútból sincs sok errefelé.

A kilátásokban, kőzetformációkban, izgalmas vonalvezetésű szakaszokban bővelkedő, rendkívül változatos útvonalak a Visegrádi-hegység legfélreesőbb részeit tárják fel.

Ajánlott túránk Visegrádról hág a hegyhátra, és szelíden hullámozva fűz fel pazar, félreeső dunakanyari kilátóhelyeket (pl. a Borjúfőt és a Moli-pihenőt), majd Pilisszentlászlót érintve tér a Szent László-völgybe, amely Budapest közvetlen szomszédságának egyik legizgalmasabb völgye. A szűk árok alján hosszú szakaszon ösvény követi a kőgörgeteges patakot, és a tájképbe nem tolakodik be semmilyen feltáróút. Végül az Apát-kúti-völgy kirándulóparadicsomán át zárjuk be a kört. A kisebb vadonélményt kínáló útvonal hegyi és völgyi szakaszát általában külön szokás végigjárni, de ez a túra jó példa rá, miért érdemes összekötni külön-külön kényelmesebben feltérképezhető terepeket: így sokkal színesebb képet kaphatunk a hegységről.

  • Hossz: 22,6 km
  • Nehézség: nehéz
  • Szint: 795 m ↑ 795 m ↓
  • Kiinduló- és végpont: Visegrád

5. Bánatos partokon a Dunakanyar kapujában

Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis – a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység északnyugati szegletéről. Pedig napjainkban idilli fekvésű, hegyalji tófüzér és látogatóközpont, feljebb a Dunára és a túlpart hegyeire nyíló panorámák határozzák meg a táj karakterét. Az alacsony, de meredeken letörő bércek között túrázva a hegység egy kompakt szeletébe kóstolhatunk bele, kis területen meglátogatva számos érdekességet. A helyi névrajzra és legendáriuma a török seregek rombolása és a pestisjárványok pusztítása, a környező magaslatokra pedig a hegység kései kiemelkedése, valamint a Duna bevágódása nyomta rá a bélyegét.

A Búbánat-völgyben sorakozó, idilli fekvésű tófüzértől a magasba emelkedünk, és a Sas-hegy lejtőjéről már a hegyek közé érkező Dunára tekintünk – szokatlan közelségből. A folyókanyar magyar oldalának nincs még egy kilátópontja, amely olyan szoros közelségből tárná elénk a Dunát, mint a Hideglelős-kereszt kiszögellése. E rövid túra bárki számára járható, élménydús programlehetőséget kínál a helyieken kívül kevesek által járt hegységperemi vonulat elvégződésén.

  • Hossz: 9,9 km
  • Nehézség: könnyű
  • Szint: 321 m ↑ 277 m ↓
  • Kiinduló- és végpont: Esztergom, Búbánatvölgy

A cikk a Turista Magazin 2023 áprilisi számában jelent meg.

Cikkajánló