Tíz kihagyhatatlan felfedeznivaló Gozo szigetén

A Máltai szigetcsoportot alkotó szigetek között Gozo a második legnagyobb - mindössze 67km2 nagyságú - sziget. Aprócska mérete ne tévesszen meg senkit, tele van jobbnál jobb strandolási, kirándulási lehetőségekkel és temérdek gasztronómiai élménnyel. Gozo is nagyon fotogén, így a fényképezőgép mindig legyen kéznél! Máltára a Wizz Air vagy a Ryanair közvetlen járataival juthatunk el Budapestről, innen pedig csak át kell kompozni a kisebbik szigetre.

Szerző:
VisitMalta
Fotó:
VisitMalta és GregoryIronPhotography
2023. április 12.

A Máltai szigetcsoportot alkotó szigetek között Gozo a második legnagyobb - mindössze 67km2 nagyságú - sziget. Aprócska mérete ne tévesszen meg senkit, tele van jobbnál jobb strandolási, kirándulási lehetőségekkel és temérdek gasztronómiai élménnyel. Gozo is nagyon fotogén, így a fényképezőgép mindig legyen kéznél! Máltára a Wizz Air vagy a Ryanair közvetlen járataival juthatunk el Budapestről, innen pedig csak át kell kompozni a kisebbik szigetre.

1. Pihenjen és egyen egy jót a Xlendi-öbölnél!
A Xlendi-öböl nyüzsgő partja, közismert búvárparadicsom. Strandja ugyan nem homokos mégis kiváló a hely az úszáshoz. Sétáljon egyet a sziklaszirt feletti kis barlanghoz, üljön be a számos kiváló étterem, ússzon egyet a türkizkék vízben, esetleg béreljen csónakot, jet skit vagy kajakot.

2. Fedezze fel Victoriát és a fellegvárat!
Victoria a sziget földrajzi középpontja, ide vezet minden út. Ez Gozo kulturális és gazdasági központja. Egykor Rabat néven ismerték, de Viktória királynő aranyjubileuma tiszteletére átnevezték. Kellemes sétát lehet tenni Victoria kis utcácskáiban, ahol számos étterem, üzlet, egy operaház, számos művészeti galéria és egyedülálló szálláshely is megtalálható. Victoria legfőbb vonzerőjét a magasan a város fölé emelkedő pompás fellegvár, a Citadella adja. A Citadellát a betolakodók elleni védelem céljából építették, és az utóbbi években komoly felújtáson esett át, így ma sokkal jobb állapotban van, mint korábban. Mindenképp érdemes végigsétálni a városfalon, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a környező tájra.

3. Búvárkodjon a Dwejra-öbölben!
Gozo nyugati oldalán található Dwerjra-öböl az egyik legszebb hely a szigeten. Az öblöt körülölelő mészkősziklák festői hátteret nyújtanak a fotózáshoz. 2017 márciusáig itt állt a világhírű Azúr ablak, de az erős viharok és az elkerülhetetlen természetes pusztulás miatt ez az egykor híres látványosság összeomlott. Az egykori sziklaablak környéke mára Gozo szigetének egyik legújabb és legkedveltebb merülőhelye lett, a közvetlen szomszédságában található Kék lyukkal együtt.

4. Szívja magába a napfényt a Ramla-öbölben!
A Ramla-öböl Gozo egyetlen nagyobb homokos strandja, mely különleges vörös színű homokjáról ismert. A Ramla-öböl körüli terület beépítetlen, így a hely kellemes és viszonylag háborítatlan. A strandon vannak nyilvános mosdók, egy fagylaltos kocsi és egy kis büfé-kávézó is. 5. Élvezze a kilátást a Tal-Mixta-barlangból! Ki nincs oda egy szép kilátóhelyért, különösen, ha az egy barlang belsejéből nyújt lélegzetelállító látványt? A Tal-Mixta-barlang rövid sétával közelíthető meg a közútról, vagy ha ahhoz érez kedvet, felmászhat ide a Ramla-öböl partjáról. Egy szép tiszta napon érdemes piknikhez csomagolni, és eltölteni itt egy kellemes délutánt.

6. Hűsöljön Mġarr ix-Xininél!
A gyönyörű, félreeső öböl többeket is megihletett már. A strand apró és kavicsos, tehát fel kell rá készülnie, hogy a nap nagy részét a vízben vagy a sziklákon fogja tölteni. Ez a fürdőhely népszerű a búvárok körében is. A nyár derekán eláraszthatják a luxusjachtok és csónakok, mivel ilyenkor a part felől nehéz megközelíteni a tömeg miatt. És ha megéhezik? Talál itt egy tengeri éttermet, ahol kellemes ebédre számíthat.

7. Látott már igazi sólepárlót!
Van egy nagyon különleges hely mindössze két kilométerre Marsalforntól, a sólepárló: sakktáblaszerűen a sziklába vágott sólepárló medencék végeérhetetlen sora. Három kilométer hosszan nyúlik el a part mentén, és az itt előállított sót évezredek óta, és még manapság is nap mint nap használják a máltai konyhákban.

8. Ússzon egyet Wied il-Għasrinál!
Ez a félreeső, sziklák közé szorított szűk öböl szintén Gozo egyik népszerű fürdőhelye, de itt keményen meg kell dolgozni az úszásért: több mint 100 lépcsőfok vezet a vízhez. Az aprókavicsos partot szorosan körülölelik a sziklafalak, itt lehet leteríteni a törülközőt. Ez a kis gyöngyszem érintetlen nyugalmat áraszt.

9. Csodálja meg a Ġgantija-templomokat!
Tudta, hogy a Ġgantija-templomok a világ legrégebbi szabadon álló ember alkotta építményei?! Régebbiek a gizai piramisoknál és Stonehenge-nél is. Ma Gozo legjelentősebb látnivalói közé tartoznak. az i.e. 3600 körül épült újkőkorszaki templomok. A Ġgantija név a máltai nyelv „óriás” jelentésű „ġgant” szavából származik, mivel a gozóiak úgy hitték, hogy a templomokat óriások építették.

10. Száljon csónakba és csobbanjon a szomszédos Comino türkíz vízében!
Alig 15 perces hajókázással kiránduljon egyet a szomszédos Comino Kék Lagúnájához. A víz hihetetlenük kék és kristálytiszta, nyáron nem lehet elbújni a nap elől, de kellő mennyiségű naptej tásaságában megéri egy kicsit elidőzni a szigeten és felfedezni vadregényes, sziklás parszakaszait.

Naptej, fürdőruha és a túracipő otthon ne maradjon!




Cikkajánló