Tizenhatodik alkalommal számlálják meg a sasokat

Magyarországon sok fontos sastelelőhely található, ezért is rendezik meg 2004 óta az Országos Sasszinkront. Január 12-én a jászsági Sasközpontban Sasnapot tartanak, a Budakeszi Vadasparkban pedig Ragadozók napja lesz.

Szerző:
MME
Fotó:
facebook.com / PannonEagle Life
Sasközpont - Eagle Center
2019. január 8.

Magyarországon sok fontos sastelelőhely található, ezért is rendezik meg 2004 óta az Országos Sasszinkront. Január 12-én a jászsági Sasközpontban Sasnapot tartanak, a Budakeszi Vadasparkban pedig Ragadozók napja lesz.

 

A XVI. Országos Sasszinkron, azaz a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálása idén január 11. és 13. között zajlik, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a nemzetipark-igazgatóságok és más civil szervezetek együttműködésében valósul meg. Itthon a legnagyobb számban rétisasok telelnek, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak - írja az MME. „Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.”


A felméréshez a PannonEagle LIFE projekt keretében tavaly már a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, és az egész Kárpát-medencében bejárták a sasok legjelentősebb telelőhelyeit, akkor négy sasfaj 1014-1022 egyedét és tizenhárom további ragadozómadár-faj mintegy 9378 példányát számolták össze. Az idei sasleltár várhatóan február elején készül majd el.

 


A Sasközpontban január 12-én, szombaton ingyenes nyílt nap lesz, ahol méreg- és tetemkereső kutyák bemutatóját lehet megnézni, de interaktív ragadozómadár-bemutatót is tartanak, emellett lesz filmvetítés és vezetett túra. A Facebook-eseményhez kattints ide.


A Budakeszi Vadasparkban ugyanezen a napon rendezik meg a Ragadozók napját, főszerepben a ragadozómadarakkal. Védelmükről és az ökoszisztémában betöltött szerepükről tudhatsz meg többet a szakvezetéseken, a látványetetéseken és a filmvetítéseken. Itt találod a részleteket.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyűrűt kaptak a pilisi rétisasfiókák

Elképesztő videó: a róka fogta nyúl esete a sassal

Sörétes puskával lőttek egy parlagi sasra Borsodban

Megmérgezték és elütötték Remény anyját

Cikkajánló