Jégbe fagyott hattyút mentettek a Velencei-tavon

A szerencsétlenül járt hattyú még élt, amikor megtalálták Velencénél, nem messze a parttól. Egy társán azonban nem sokkal korábban már nem tudtak segíteni. Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy vízimadár belefagy a tóba?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kántor Endre
2023. február 10.

A szerencsétlenül járt hattyú még élt, amikor megtalálták Velencénél, nem messze a parttól. Egy társán azonban nem sokkal korábban már nem tudtak segíteni. Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy vízimadár belefagy a tóba?

Egy olvasónktól, Kántor Endrétől kaptunk képeket egy pórul járt hattyúról, amit Velencénél kellett kimenteni befagyott vízből. Szerencsétlen madár ugyan megmenekült, de elrepülni már nem volt ereje, miután kivágták a jég fogságából. Egy másik hattyú már nem volt ilyen szerencsés, mert a közeli Velence Korzónál fagyott bele a tóba és pusztult el.

Azt gondolná az ember, hogy a hattyúk rutinosabbak ennél, és ösztönösen tudják, hol és mivel kockáztatják az életüket.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kérdésünkre elmondta, annak, hogy a vízimadarak az ember közelében jégbe fagynak, alapvetően két oka van. Az esetek kis részében természetes ok áll e mögött, nevezetesen az, hogy mindig vannak olyan egyedek, amelyek rosszul döntenek, és pórul járnak.

Az esetek többségében azonban az ember a hibás. Azzal ugyanis, hogy etetik a vízimadarakat, akaratlanul is öngyilkos viselkedéstorzulást eredményeznek egy – akár jelentős – részüknél. A rendszeres etetés miatt ugyanis néhány hét alatt kikapcsol a madarak vonulási viselkedése, itt maradnak, és ha bejön egy kemény tél, mint ami ezekben a napokban is van, akkor abba akár bele is pusztulhatnak.

A bütykös hattyú eredendően kóborló, a hideg közeledtével elmegy melegebb vidékekre, akár a tengerig is, az etetés miatt azonban sok madár télire is inkább marad.

Az etetett hattyúk kikelés után a fiókáikat is a parthoz viszik, azok hozzászoknakaz ember által bedobált kenyérhez, mást jóformán nem is fogyasztanak, nem legelnek, és ez nemcsak vonulási viselkedés torzulásához vezet náluk, de rendellenes testi fejlődéshez is, mint amilyen például az angyalszárny-betegség. Az etetés miatt a hattyúk nemcsak belefagyhatnak a tavakba, de emiatt történik meg például az is, hogy sokan a part közelében tartózkodva horgot nyelnek, vagy a rájuk tekeredett horgászzsinór levágja a lábukat.

Az MME épp ezért rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne etesse a vízimadarakat, mert azzal kínszenvedést, maradandó sérülést és akár a madarak pusztulását is okozhatja, ahogy azt ennek a most jégbe fagyott egyednek a példája is mutatja.


Cikkajánló