Fontosabb befejezni, mint elkezdeni a téli madáretetést

Mi is számtalan cikket írtunk már arról, hogy mikor, hogyan és mivel érdemes télen etetni a madarakat, most foglalkozzunk kicsit azzal, hogy tavasszal meddig szabad élelemmel traktálni, és később miként lehet segíteni őket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock / Jonathan Stutz (kiemelt kép)
2022. április 12.

Mi is számtalan cikket írtunk már arról, hogy mikor, hogyan és mivel érdemes télen etetni a madarakat, most foglalkozzunk kicsit azzal, hogy tavasszal meddig szabad élelemmel traktálni, és később miként lehet segíteni őket.

A magyarországi madarakat nem szükséges egész évben etetni – sőt, igazából télen sem lenne feltétlenül muszáj, az etetés inkább azért jó dolog, mert így közelről megfigyelhetjük a kis szárnyas jószágokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezzel a témával is részletesen foglalkozik a honlapján, ott így magyarázzák a dolgot:

Magyarországon jó száz éve zajlik a társadalom egyre nagyobb körét bevonó téli madáretetés, így sok-sok madárgeneráció képviselői szokhattak hozzá, tanulhatták meg kihasználni az őket vendégül váró etetők tízezreit. Ha ezek nem lennének, akkor a madarak nem pusztulnának el, hanem kevésbé koncentráltan keresgélnének a tájban, illetve vonuláskor, kóborláskor odébbállnának.

Egy egészséges populáció csak úgy marad fenn, ha önfenntartó, és alkalmazkodik a környezeti feltételekhez. Ha tehát „bele kell nyúlni” a fajok életébe ahhoz, hogy fennmaradjanak, ott már nagy a baj.

A szükségtelen nyári etetés torzítja a madarak viselkedését, infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti őket, hozzászoktatja a felnövekvő generációt a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz, ráadásul a táplálékbőség hatására életképtelen szintre növekedhet a populáció.

A vonulás után a madaraknak sok energiára van szükségük ahhoz, hogy helyreálljon a kondíciójuk, hogy fészket építsenek és tojást rakjanak. Erről szól a kora tavaszi, tehát a nagyjából március közepétől április közepéig tartó időszak, ami ezáltal kritikus a korán fészkelni kezdő madarak, különösen a városban élők számára, mivel itt a természetes növényzet aránya jóval alacsonyabb. A magevők vannak nehezebb helyzetben, mert ekkorra kiürülnek az ősszel képződött természetes magraktárak, például a vadföldek. A rovarevő madaraknak nagyobb szerencséjük van, az ő táplálékuk már elérhető ilyenkor.

Ezzel magyarázható, hogy például a cinegék száma csökken az etetőkön, a magevők pedig többen tűnhetnek fel, mint addig. Ha azt látjuk, hogy például tengelicek, zöldikék, erdei pintyek, meggyvágók látogatják továbbra is az etetőt, rakjunk ki aprómagvakat (pl. állatkereskedésben is vehető kölest, pintyek, papagájok számára készült keveréket), illetve almát. Persze, ezt is maximum április elejéig-közepéig. Ha azt vesszük észre, hogy a madarak csipkedik a gyümölcsfák rügyeit, rakjunk ki zöldeleséget, pl. reszelt répát, tyúkhúrt, de csíráztathatunk kölest, búzát is.

Április első felére kizöldül a természet, ilyenkor kell abbahagynunk az etetést. A madarakat azonban máshogy is segíthetjük. Néhány tipp:

  • Tartsuk meg a növényzetet, ami az állatok számára táplálkozó-, búvó-, pihenő- és szaporodóhelyet biztosít!
  • Helyezzünk ki fészek-építőanyagot!
  • Vagy éppen porfürdőt.
  • Helyezzünk ki odúkat!
  • A csökkenő fecskeállományról se feledkezzünk meg! Rakhatunk ki mesterséges fecskefészket, fecskepelenkát, létesíthetünk sárgyűjtőhelyeket.

Mindehhez az MME nyújt segítséget itt, a lap alján.

A cikk először 2020 márciusában jelent meg.


Cikkajánló