Több lett a biztonságos gólyafészek

Jelenleg már 4200 olyan gólyafészektartó található oszlopokon az E.ON szolgáltatási területén, amelyet folyamatosan javítanak és karbantartanak. Sajnos még így is nagyon sok a veszélyes villanyoszlop.

Szerző:
MTI / TM
Fotó:
MME
123rf.com
madarpark.hu
2018. április 11.

Jelenleg már 4200 olyan gólyafészektartó található oszlopokon az E.ON szolgáltatási területén, amelyet folyamatosan javítanak és karbantartanak. Sajnos még így is nagyon sok a veszélyes villanyoszlop.

Idén már 4200 oszlopon fészkelhetnek biztonságosan az E.ON szolgáltatási területén élő gólyák - írja az MTI. A tavasz közeledtével a régi gólyafészektartók egy részének helyébe újakat telepítettek, volt, ahol a fészekalapot cserélték ki, és a születendő fiókák védelme érdekében a gólyák repülési irányába eső hálózati elemek madárbarát átalakítása is folyamatos. Az energiaszolgáltató nemzeti parkokkal, madárvédelmi szervezetek munkatársaival dolgozik együtt.

 


Az E.ON a Design Terminállal közösen egy innovációs versenyt hirdetett Vigyázz a madárra! címmel, amelyre április 12-ig várják a jelentkezéseket. Az április 20. és 21. között zajló hackathonon mérnöki, környezetvédelmi vagy természettudományos háttérrel rendelkező, 2-4 fős csapatok mérhetik össze a tudásukat. A cél, hogy a résztvevők hatékony és új megoldást találjanak a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi problémákra.

 


Tavaly mi is megírtuk, hogy áramütésben meghalt Zokni, az egynapos korában mentett dömösi gólya, akit Márton András és családja nevelt saját madármentő-központjukban. Ennek kapcsán tudtuk meg, hogy hazánkban a veszélyes oszlopok száma középértéken becsülve mintegy 467 ezer, és ezek évente 168 ezer madár haláláért felelősek. A teljes és végleges megoldás az lenne, ha minden középfeszültségű légvezetéket földkábelre cserélnének, de ez mintegy 550 milliárd forintba kerülne. A másik opció a fejszerkezet-átalakítás és a madáreltérítők felhelyezése, ez 27-28 milliárd forint lenne külterületeken, belterületeken nagyjából 7,5 milliárd forint.

 


Jó megoldás a Hortobágyi Madárpark felkészítő programja is: egy speciális röpdében tanítják meg a madaraknak, hogy kerüljék el a veszélyes oszlopokat, vezetékeket. Itt két (látványában az valódival megegyező) villanyoszlopot állítottak fel, ludak őrzésére alkalmas villanypásztorral felszerelve. Ha a madár rászáll az oszlopra, enyhe áramütést érez, amely nem káros, de a kellemetlen inger megteszi a hatását. A módszerrel az a probléma, hogy sajnos csak szűk körben alkalmazható.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Zokni, a gólya, csak egy a 168 ezerből

Megtanítják a gólyáknak, hogy nagy ívben kerüljék a villanyoszlopot

A gólyáknak és a békáknak is van terve a márciusi télre

Megjött Sára is, Tóbiás párja a gemenci fészekbe

Közösségi esemény volt a vörösvári gólyafészekcsere

Cikkajánló