Több mint 3000 eurós bírságot is kaphat, aki megszegi a szabályokat a Tátrában

A nyári turisztikai szezonban megszaporodnak a szabálysértések, de a nemzeti park nem rest bírságot kiszabni, akár a helyszínen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
magas-tatra.info
2023. július 18.

A nyári turisztikai szezonban megszaporodnak a szabálysértések, de a nemzeti park nem rest bírságot kiszabni, akár a helyszínen.

Június végéig 13 esetben szabtak ki bírságot 10 és 160 € közötti összegben, ami legtöbbször a Menguszfalvi-völgyben és a Kriván nemzeti természetvédelmi területeken esett meg.

A leggyakoribb szabálysértések a téli zárlat alá eső területre való belépés, a póráz nélküli kutyasétáltatás, a kijelölt területeken kívüli sítúrázás, túrázás a kijelölt turistautakon kívül, járművek illegális behajtása, illetve sorompó megrongálása.

Idén szerencsére még nem észlelték a Tátra tavaiban, patakjaiban vagy vízeséseiben való fürdést, ami szintén tilos. Ahogy korábban cikkünkben mi is kifejtettük, a fürdőzés felborítja az ökoszisztémát, megváltozik a víz kémhatása és az élőhely sajátosságai, ezáltal az itteni élőlények is elpusztulhatnak.

Blokkbírság formájában, akár a helyszínen 300 € összegig terjedő pénzbírság szabható ki, feljelentés esetén (amennyiben egy korábban elkövetett jogszabálysértést észlelnek) az ügy kivizsgálása után akár 3319 euróig is terjedhet a bírság.

Cikkajánló