Több száz partifecske fészkelhet háborítatlanul a Zagyva mentén

Homokbányák, kavicsbányák, pernyehányók üzemeltetőivel vette fel a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, hogy megújítsák a partifecske-élőhelyeket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. május 4.

Homokbányák, kavicsbányák, pernyehányók üzemeltetőivel vette fel a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, hogy megújítsák a partifecske-élőhelyeket.

A fecskék száma – nemcsak a partifecskéké, de a molnár- és a füsti fecskéké is – drasztikusan csökken, ahogy már mi is számtalanszor megírtuk. Nehéz dolga van a másik két fajnak is, de ha lehet, a partifecskék még veszélyeztetettebb helyzetben vannak speciális élőhelyigényük miatt: homokfalakban ásnak hosszú üregeket, oda rakják le a tojásaikat.

Nem mindegy azonban, hogy milyen az a homokfal. Fontos, hogy függőleges és minél nagyobb kiterjedésű legyen. Ha kicsi, akkor nagyobb veszélyt jelentenek a ragadozók, például kifoszthatják őket a rókák. A fecskék minden költés alkalmával új üregeket vájnak, így az is fontos, hogy a falfelület lehetőleg friss legyen, a régiekben ugyanis könnyen elszaporodhatnak a paraziták, amelyek akár a fiókák halálát is okozhatják – taglalja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán.

Ha túl régi a partfal, benövik a növények és elszaporodnak a költőüregek is, így itt érdemes kicsit elbontani a partfalból.

A partifecskék védelme érdekében azzal tehetünk a legtöbbet, ha megfelelő fészkelőhelyeket alakítunk ki számukra, valamint a meglévő fészkelőhelyeiket karbantartjuk

– összegzi a nemzetipark-igazgatóság.

Ezért került sor a közelmúltban a Mátrai Tájegységben a Zagyva mentén a partifecsketelepek karbantartására. Az itteni homokbányák, kavicsbányák, pernyehányók üzemeltetői segítőkészek voltak a fecskék védelmét illetően. A természetvédelmi őrök instrukciói alapján munkagépekkel ásták meg a partfalakat, így nagy, friss falfelületek keletkeztek. Lőrinci és Hatvan térségében egy kb. 5-600 párból álló populáció fészkelését biztosították idénre.

Forrás: bnpi.hu

Cikkajánló