Csináljunk dagonyát a fecskéknek!

Nagyon hasznos és teljesen karanténkompatibilis programot ajánlunk, ami még gyerekekkel is jó móka lehet: segítsük a molnár- és füsti fecskéket a fészeképítésben.

Szerző:
TM
Fotó:
tonigenes/Adobe Stock
2020. április 21.

Nagyon hasznos és teljesen karanténkompatibilis programot ajánlunk, ami még gyerekekkel is jó móka lehet: segítsük a molnár- és füsti fecskéket a fészeképítésben.

Ismert tény, hogy a fecskék száma drasztikusan megcsappant az utóbbi években. Idén a molnár- és a füsti fecskék különösen nehéz helyzetben vannak, ugyanis a szárazság miatt nem találnak sarat, amiből megépíthetnék a fészküket vagy tatarozgathatnák a régit. Az alábbi megoldást még az is alkalmazhatja, akinek kertje nincs, csak erkélye van.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) javaslata szerint a már meglévő természetes vagy mesterséges fészkek közelében érdemes sárgyűjtőhelyeket létesíteni, április első felétől legalább május végéig, illetve a másodköltéskor, június végétől néhány hétig.

Két lehetőségünk van. Ha van kert, és ott olyan terület, ahol nem sajnáljuk a gyepet, áshatunk egy sekély gödröt. Azt béleljük ki műanyag fóliával, hogy ne szivárogjon el a víz, aztán temessük be a földdel, aminek a nagyobb göröngyeit szétlapogatjuk. Ezután nedvesítsük be a földet. Kicsit lejtsen a gödör befelé. Ha száraz füvet is rakunk bele, annak a füsti fecskék nagyon fognak örülni, ugyanis azt tudják kötőanyagként használni a fészeképítésnél.

Amennyiben nem akarjuk feltörni a gyepet, le van betonozva az udvar, vagy kis helyünk van (esetleg csak egy erkély egy panellakásban), használhatunk műanyag virágalátéteket is, ehhez az MME a 40-50 cm átmérőjű kerek vagy a 100 x 50 cm-es darabokat javasolja. Ebbe egyszerűen finom földet kell szórni, elsimítani és öntözni. A földön is hagyhatjuk, párkányra, asztalra is tehetjük.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

Cikkajánló