Tökéletes nyári kirándulócélpontok a csillogó víztükrű „tengerszemek”

A köznyelv romantikusan tengerszemnek nevezi az erdők vagy sziklák ölelésében megbújó kristálytiszta vizű, hegyi tavakat Magyarországon. Ezeket a nem mindennapi célpontokat gyűjtöttük most össze nektek néhány kirándulástippel megspékelve.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSz
2023. július 5.

A köznyelv romantikusan tengerszemnek nevezi az erdők vagy sziklák ölelésében megbújó kristálytiszta vizű, hegyi tavakat Magyarországon. Ezeket a nem mindennapi célpontokat gyűjtöttük most össze nektek néhány kirándulástippel megspékelve.

Valójában a magyarországi „tengerszemek” egyike sem az a szó szoros értelmében, ugyanis nem jég vájta ki őket, hanem emberi tevékenységnek, pl. bányászatnak köszönhetően jöttek létre. Különleges látványuk, üde, zöld színük, idilli környezetük miatt azonban kiérdemelték a regényes jelzőt. Cikkünkben ezekről a tavakról mesélünk, melyek akár egy emlékezetes nyári, családi kirándulás remek célpontjai is lehetnek.

1. A smaragdzöld jósvafői Tengerszem

Mintha egy mesébe érkeztünk volna a gyönyörű, zöld vizű tó partján. Csobogó vízesés hangját halljuk, fahidacskákon sétálhatunk át, stég nyúlik be messze a víz fölé. A Jósva-forrásra az 1840-es években építettek malmot, majd később villanytelepet. 1935-ben völgyzáró gát készült, így keletkezett a Tengerszem, és a Baradla-barlangnak elektromosságot termelő turbina. A Jósva-forrás egyébként hazánk legnagyobb vízhozamú hideg vizű forrása, ami 7-8000 liter vízzel táplálja a Jósva-patakot másodpercenként.

Megközelítés a P és az S jelzéseken, részleteket ide kattintva találsz.

Túratipp: Aggteleki-karszt-túra a jósvafői Tengerszemig


2. A leghíresebb: a Megyer-hegy tengerszeme

Sárospataktól és Károlyfalvától egyaránt rövid úton feljuthatunk a fenséges Megyer-hegyi tengerszemhez, ami mára népszerű túracélponttá nőtte ki magát. Nem véletlenül: az ég felé törő sziklafalak és a köztük csillogó víztükör minden évszakban lenyűgöző látvány. Újabban via ferratázhatunk is a tengerszemnél, ahol tájékoztató táblákon ismerhetjük meg annak keletkezését. A 15. századtól kezdve malomkövet bányásztak itt, egészen 1907-ig. A 70-es években természetvédelmi területté nyilvánították.

A megközelítésről ide kattintva találsz információt.

Túratipp: A malomkövet termő kvarcithegyek hátán


3. Apró gyöngyszem: Tarcali bányató

Szintén különleges elhelyezkedésével és színével varázsol el a Tokaj közelében található tarcali bányató. Érdemes a község központjától egy kilométerre található Áldó Krisztus-szobrot felkeresni először, és itt megcsodálni a településre, a környező halastavakra, holtágakra, és persze a tengerszemre nyíló szép kilátást.

Megközelítés: Tarcal vasútállomástól fél óra séta. Autóval a 38-as úton Tokaj felől Tarcal felé kell haladni, mielőtt beérkezünk utóbbi községbe, jobbra kell fordulni. Innen táblák jelzik az irányt. A kavicsos út végén nagy parkoló található.

Túratipp: A bortermő hegyen át


4. Smaragdzöld víztükör a Mátraalján: az apci tengerszem

Tavalyi felfedezettünk az apci tengerszem, ami az andezitbányászat következtében alakult ki, és az utóbbi egy-két évben lett szélesebb körben is ismert. Nem is csoda, hogy a természetet szerető közönség egyre gyakrabban látogatja: rejtett, mégis könnyen megközelíthető, vadregényes, mégis szuperül lehet üldögélni vagy akár szalonnát sütni a partján, és nem utolsó sorban nagyon látványos. Vigyázat, a fürdőzés a bányatóban veszélyes lehet, és egyébként tilos is, a nehezen észrevehető, leharcolt tábla ellenére. 1995 óta a terület védett.

Megközelítés: parkolás a közeli húsüzemnél, és innen másfél kilométer séta, ha tömegközlekedéssel érkezünk, íme, a tudnivalók.

Túratipp: Kalandozás a Mátra Alföldig nyújtózó délnyugati lábán


5. Magyarország egyik legmélyebb állóvize, a rudabányai bányató

Számos írott forrás szerint a rudabányai „tengerszem” egész Európa legmélyebb tava a maga 60 méterével – az igazság azonban az, hogy a műszeres hidrológiai mérések alapján a tó valójában a legmélyebb részén is csupán 35-36 méteres. Persze, mindez nem lényeges, ha az élményfaktort nézzük, ami itt, a Zemplénben, Rudabánya és Felsőtelekes között, a valószínűtlenül türkiz vizű tónál járva garantált. Egykor vasércbányát fejtettek itt, amit 1985-ben beszüntettek. A tó körül tanösvényen sétálhatunk végig, kilátókat, padokat, stéget is találunk. Ha itt jársz, érdemes megnézni az állóvíz szomszédságában lévő Rudapithecus látványtár őslénytani lelőhelyet is.

Túratippet hozzá itt találsz, ide kattinva pedig egy szuper fotógaléria nyílik meg.


6. A fiatal erdőbényei bányató

A szóban forgó tengerszemnek helyet adó, 230 méter magas Mulató-hegyen egykor andezitbánya működött. Kőfejtője évszázadokig működött, majd vízproblémák és a kimerülés miatt 1983-ban bezárt, majd 2000-től ismét művelték még hét éven keresztül. Ma már csak időnként fordul elő, hogy meddőt hordanak el innen. Az egykori kőbánya helyén alakult ki a mutatós tó. Megközelíteni a falu Bethlen Gáborról elnevezett utcájáról egyszerű.

Túratipp: Vártól várig biciklivel a Zemplénben

Cikkajánló