Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

A legszebb bányató a Zempléni-hegységben - Megyer-hegyi tengerszem

Turista Magazin 2019.05.16.

Sárospatak közelében található hazánk egyik legizgalmasabb fekvésű állóvize, amelynek környezete ilyenkor tavasszal a legzöldebb árnyalatokban pompázik. A tó nevével ellentétben nem tengerszem, ettől függetlenül egyszer látni kell. Az óriási sziklafalakkal körülvett Megyer-hegyi tengerszemnél jártunk. 

Régóta tervben volt, hogy megnézzük a tengerszemet a Megyer-hegyen, amit 2011-ben egy internetes szavazáson Magyarország legszebb helyének választottak. Ehhez jó apropót nyújtott egy kétnapos sárospataki látogatás.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A tengerszem felé vezető széles földút néhány kilométer után átvált szűkebb erdei ösvényre

 

A piros turistajelzésen hagytuk el a várost, és pár száz méter után az épületeket szántóföldek váltották fel, majd szőlőültetvények következtek, végül pedig néhány kilométer poroszkálást követően, a Benkő-kútnál beértünk a zöldellő erdőbe. Innen jelentősen megváltozott az út, az erdei ösvény leszűkült, és a nap mozgékony foltokban tört át a leveleken, ahogy a szellő meg-megrezzentette a fejünk fölött összeboruló, árnyékot adó lombsátrat. Annyi madárhangot, mint ott, régen nem hallottam egyszerre. Sajnáltam, hogy nem vagyok jobban képben a madarakkal, mert jó lett volna tudni, hogy a rengeteg trilla, csip-ipipip, csírrr, tyü-tyü-tyü, dzvííí milyen madártól származik.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Itt már madárzajos erdőben járunk

 

A „kényelmesebb” turisták Sárospatak központjából egy kb. 2-3 kilométeres autóúton is eljuthatnak a hegy lábához, ahol a Nagy-Bot-kő (gejzírkúp) parkolójánál hagyhatják a gépkocsit. A parkolótól már egy viszonylag rövid, néhol emelkedőkkel tűzdelt, 45 perces kellemes sétával elérhető a tengerszem.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Malomkőmaradványok az egykori bányaudvaron

 

Ami valójában nem is tengerszem (keletkezésének semmi köze a gleccserekhez), hanem emberkéz alkotta „képződmény”, pontosabban a malomkőbányászat eredménye. Az itt bányászott, főként gabonaőrlésre és érczúzásra használt „pataki malomkövek” állítólag külföldön is igen keresettek voltak. Már a 15. századtól folyt a Megyer-hegyen kőfejtés egészen a 20. század elejéig, amikor is 1907-ben végleg bezárt bánya. Az azóta eltelt évtizedek alatt a fejtési gödörben csapadékvíz gyűlt össze, és helyenként 6,5 méter mély tó alakult ki, melyet később a népnyelv tengerszemnek nevezett el.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Egy igazi bakancslistás hely a Megyer-hegyi tengerszem

 

Kevés olyan vidék van a világon, ahol a bányászatról nem egy félig elhordott, megcsonkított hegy jut az ember eszébe. A Megyer-hegy azonban azon kivételes helyek egyike, ahol azt tapasztalhatjuk meg, hogy a „kitermelésből” valami természetileg is különleges dolog kerekedett ki. Erről tanúskodik, hogy a tó és környéke 1997 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll. Bármennyire is hívogat az élmény, fürdeni és csónakázni a tóban tilos.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A csapadékvíz felgyülemlésével létrejött tó sajátos növény- és állatvilága miatt is védett terület

 

Ahogy felérünk az erdei ösvényen a hegy tetején lévő tengerszemhez, kitágul a tér, és azonnal beszippant az elénk táruló látvány. Mintha nem is Magyarországon lennénk. A lábunk előtt 20-30 méteres, függőleges sziklafalak szakadnak bele a tó sötétbarna vízébe. A sziklák oldalán sok helyütt mohák, cserjék, bokrok tenyésznek, körülötte pedig öreg erdő „ül” koronaként körben a hegyen.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A sziklafalak gyűrűjében éjsötét színű tó az erdő közepén

 

A tavat a kijelölt Malomkő tanösvényen érdemes körbejárni. Az út mellett tájékoztató táblákat találunk, amelyekről megismerhetjük a tó keletkezését, a malomkőbánya történetét és a terület élővilágát. Szinte minden oldalról, lentről és fentről is pompás arcát mutatja az egykori bányakatlan.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

Korlátok védenek a meredek sziklafal tetején a megcsúszástól, így biztonságosan körbejárható a bányató

 

Miközben föl-le gyalogolunk a bányaudvar sziklás peremén (a biztonságos túrázásról a kihelyezett korlátok gondoskodnak), különböző helyeken köszön vissza a múlt: rábukkanunk pár félig kész malomkőre, vagy hegybe vájt barlanglakásra, de a malomkövek elszállítására kialakított „kanyonon” végigsétálni sem utolsó élmény, amelynek végén közvetlen a víztükör előtt találjuk magunkat.

 

Fotó: Joó Annamária
Fotó: Joó Annamária

A tanösvényen a vadregényes hangulat sem hiányzik

 

Bár a tengerszem körbesétálása nem túl megerőltető feladat, de egy bokát stabilan fogó túracipő, vagy bakancs jó szolgálatot tehet az itt-ott meredek és köves ösvényen. A Megyer-hegyi tengerszem minden évszakban jó szívvel ajánlható, mert ahogy elnéztem, nagy valószínűséggel tavasszal, nyáron, ősszel és télen sem fog csalódást okozni a látogatóknak.

 

Fotó: Somogyvári D. György
Fotó: Somogyvári D. György

A tengerszem minden oldalról pompás látványt nyújt

 

Megközelítés
Sárospatakról indulva a piros jelzésű turistaúton kb. 1,5 óra gyaloglással érhető el a tengerszem. A 37. sz. főúton át kell kelni, de itt leparkolva az autót, a Botkő pihenő- és sétaerdő mellől is indítható a túra. Hosszan föl a szántóföldek és a szőlők között, majd az erdőbe érve szintén a piros, illetve a becsatlakozó Malomkő tanösvény jelzést követve 10-20 perc a bányató. Aki gyalogosan akarja megtenni az utat Sárospatak belvárosából a tengerszemhez és vissza, az egy közel 12 kilométeres útra számítson.
 

A tóról látványban még többet megtudhatsz az alábbi videóból.

 

 

 

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Joó Annamária, Somogyvári D. György

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy igazi bakancslistás hely a Megyer-hegyi tengerszem

Öt vadregényes tó családi kiruccanáshoz

Építészeti stíluskavalkás - A sárospataki vár 

 

 

 

Meglepetésszurdok „Egy pocsolya emlékirataival”

Meglepetésszurdok „Egy pocsolya emlékirataival”

2020.02.17.

Friss levegő, fehér mészkősziklafalak között kanyargó, könnyen járható ösvény, völgyárokban csörgedező patak, egy igazi „ősemberbarlang”, mesélő telefonfülke az erdő szélén és remek panoráma a Budai-hegyekre. Mindezt tudja a Máriaremete határában lévő Remete-szurdok.

→ Tovább