Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

Jó ízlésű gazdáik anyagi javaiknak, szellemi igényüknek megfelelően építtették őket, és ahol lehetőség volt rá, hasonló körültekintéssel álmodták meg a parkokat is melléjük. Magyarországon ezernél több kastély és kúria található, közülük öt olyat választottunk ki, amelyeket bármikor megéri útba ejteni, ha egy elegáns, de annál izgalmasabb időutazásra vágysz.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. augusztus 14.

Jó ízlésű gazdáik anyagi javaiknak, szellemi igényüknek megfelelően építtették őket, és ahol lehetőség volt rá, hasonló körültekintéssel álmodták meg a parkokat is melléjük. Magyarországon ezernél több kastély és kúria található, közülük öt olyat választottunk ki, amelyeket bármikor megéri útba ejteni, ha egy elegáns, de annál izgalmasabb időutazásra vágysz.

1. Gyilkosság a kastélyban - Mágóchy-várkastély, Pácin

Csak ritkán jut eszünkbe, hogy az ország északkeleti csücskét válasszuk úti célul, pedig a szlovák határ mentén igazi gyöngyszem várja a kastélyok iránt érdeklődő utazókat. Hála Mágóchy Gáspárnak, aki a mocsaras, lápos, de annál vadregényesebb vidéket alkalmasnak találta arra, hogy felépíttesse Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélyát.

 

Fotó: pacin.hu

 

A felvidéki nagybirtokos nem bízta a véletlenre a 17. század végi beruházást: előbb elvette feleségül a gazdag családból származó Alaghy Juditot, majd elkezdődtek a munkálatok. Az egykori építőmesterek bevetettek mindent, amivel még impozánsabbá lehetett varázsolni a véráztatta török hódoltsági területektől távol fekvő épületet: a külső homlokzat jellegzetes felvidéki sgraffito vakolatdíszítést kapott, az épületen belül kényelmes, gyönyörű cserépkályhával fűtött szobákban lehet merengeni még ma is, hogy milyen lehetett itt az élet annak idején. A nyugalmasnak egyáltalán nem mondható időszakban a ház urának gondolnia kellett a biztonságra is: az épület két sarkára vaskos tornyokat emeltek, a külső kőfal pedig a gazdasági helyiségeket védte. Mágóchy Gáspár azonban csak rövid ideig élvezhette a pompás főúri lakot: a pletyka szerint egyik bosszúszomjas szolgája mérgezte meg a pácini kastély urát. Halála után az épület még többször gazdát cserélt, majd a 19. században romantikus stílusban építették át.

 

Fotó: pacin.hu


Bővebb információ: A kastély kiállítása látogatható, folyamatos nyitvatartás: február 3 - október 31-ig, keddtől vasárnapig 9-17-ig. További részleteket itt találsz! 

 

A Turista magazin ajánlja

Pácin kb. 24 km-re található Sárospataktól, amelyet nemcsak a Rákóczi-vár miatt érdemes felkeresni, de minden év augusztusában három másik településsel együtt itt rendezik meg az ország egyik legszínvonalasabb zenei-kulturális-borgasztronómiai programsorozatát, a Zempléni fesztivált is.
 

 

2. Pipafüstös esték a szalonban - Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Bevalljuk, szívesen ott lettünk volna azokon a sétákon a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában, amelyeket Wenckheim Krisztina és férje, gróf Wenckheim Frigyes tett délutánonként az 1880-as évek végén. Mindenekelőtt azért, mert nagy megtiszteltetés lehetett a híres család birtokán vendégeskedni, ahol még Ferenc József császár és Erzsébet királyné is megfordult, igaz akkoriban, amikor Krisztina úrnő mindössze nyolcesztendős volt, és a jelenlegi kastély sem állt (a látogatás emlékét diadalív őrzi).

 

Fotó: orszagalbum.hu/pronto

 

Békés megye legimpozánsabb, neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült kastélyának megépítésére egészen 1875-ig kellett várni, amikor az addigra már felcseperedett Wenckheim Krisztina és férje irányításával megkezdődtek a munkálatok Ybl Miklós tervei alapján. A kor híres építésze kitett magáért: a környéket a 40 méter magas torony kilátóteraszáról lehetett megcsodálni, a fácánsültet a mennyezetig faborítású ebédlőben szolgálták fel, a földszinti termekben márvány kandallók mellett megvitatták meg a világ dolgait, míg olvasgatni a könyvtárban, pipázni a férfi szalonban, pletykálni a női szalonban lehetett, hogy az alkóvos-ágyfülkés hálószobákról már ne is beszéljünk. A kastély előtt elegáns franciakertet alakítottak ki nyesett tiszafákkal, csinos bukszusokkal, a közepére szökőkutas medence került, de máig megmaradtak például a kocsányos tölgy matuzsálemek, az idős mocsári ciprusok, a tóhoz vezető út mentén pedig a szabdalt levelű hársak is. A világítást a kastély körül gázlámpákkal oldották meg. Napjainkban iskola működik benne.

 

Fotó: www.wenckheim.hu


Bővebb információ: A kastélypark minden nap sötétedésig szabadon látogatható. A kastély előzetes bejelentkezéssel és vezetővel lehet megtekinteni, szombaton 10 és 15 óra között, vasárnap 10 és 14 óra között. További részeleteket itt találsz!

 

 

 

a Turista Magazin ajánlja
A park 1954 óta természetvédelmi terület, és a Körös-Maros Nemzeti park része, így ha látogatóba készülsz, érdemes a környéken lévő túraútvonalakkal és programokkal is megismerkedni, amelyekről itt találsz bővebb információt .
 

 

3. Főúri pompa a királyné tiszteletére - Andrássy-kastély, Tiszadob

Aki a franciaországi Loire menti kastélyok megtekintésére vágyik, nem beszéljük le erről a tervéről, mert tényleg szépek, de kevesebb pénzből is hasonló vizuális élményben lehet részed, amiért elég csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, Tiszadob községbe utaznod, ahol gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar-Monarchia első külügyminisztere építtette fel a kastélyát Alpár Ignác tervei alapján.

 

Fotó: Wikipédia/Balage

 

Az 1880 és 1884 között emelt neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordozó épületen le se lehetne tagadni a francia középkori lovagi várkastélyok hatását. A királylányos mesékbe illő épület belsejében annak idején gyönyörűen hímzett gobelinek, tízezer kötetes könyvtár, komoly fegyvergyűjtemény, értékes bútorok is helyet kaptak. A kastélyhoz tartozó park távolabbi részeit ártéri erdők alkotják, ám a kastély felé közeledve, angolkertszerű park fogadta a vendégeket öreg mocsári tölgyekkel, platánokkal, tiszteletparancsoló tölgyóriásokkal. A főépület északi lejtőjére tiszafákból és bukszusokból kialakított kertet terveztetett a kastély gazdája közepén Fadrusz János impozáns szobrával, amely a beszédes Leányszöktetés nevet viseli. A kastély környékén egykor díszcserjék és illatos rózsalugasok is pompáztak - a hagyomány szerint a kora egyik legszebb férfijának tartott Andrássy gróf Erzsébet magyar királyné tiszteletére fogott bele a kastély építtetésébe, kettejük bensőséges kapcsolatát számos legenda övezi.

 

Fotó: Wikipédia/Sunion


Bővebb információ: A kastély felújítását nem olyan rég fejezték be, azonban csak a szükséges engedélyek beszerzését követően nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt egész évben látogatható állandó és időszakos kiállításokkal. További részleteket itt találsz!

 

 

A Turista Magazin ajánlja

A tiszadobi kiruccanást kösd össze a Tiszadobtól mindössze 45 km-re fekvő Tokaj és környékének felfedezésével. A borvidék vendégszerető pincéivel, zamatos boraival nem fog csalódást okozni a főúri élmény után.

 

 

4. Egy csipet Tudor-kori romantika - Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy ősök bizonyára büszkék lennének leszármazottjukra, gróf Nádasdy Ferencre, aki 1874-ben nemcsak hogy hozzálátott atyja, Lipót egykori kúriáját kibővíteni Fejér megyében, Nádasdladány szívében, de 1876-ban gondolt egyet, és összegyűjtötte az immár teljesen elkészült kastély Ősök Csarnoka nevű helyiségébe a Nádasdy család összes portréját. Különös érzés, amikor az ember elsétál a sokáig angliai eredetűnek vélt família tagjainak pásztázó tekintete előtt, akik némán őrzik a híres törökverő család titkait az impozáns teremben.

 

Fotó: nadasdykastely.wix.com - trendifoto.hu

 

Az angliai Tudor-stílus építészetének jegyeit (pl. csúcsíves nyílások, hosszú kémények, bástyák és tornyok festői együttese) magán viselő kastély terveit Linzbauer István készítette, a munkálatokat pedig Hübner Nándor fehérvári mester vezette. Munkájukat igen jól végezték, mert figyeltek arra is, hogy az épületet a technika legújabb vívmányaival szereljék fel: a kastélyban légfűtés volt, gázzal világítottak, telegráf működött, de a folyóvíz szolgáltatást és a csatornázást is megoldották. Természetesen nem hiányozhatott az épülethez csatolt télikert sem, a kastélyt ölelő park megtervezését pedig az angol kertek inspirálták: másfél holdas tavat alakítottak ki, rengeteg fát telepítettek, és kiásott földből létrehozott mesterséges dombokkal tették még változatosabbá a látványt. A kéretlen látogatókat gyönyörű kovácsoltvas kapukkal tartották távol a birtoktól, a kastélyig pedig kacskaringós, fehér kőzúzalékkal felszórt út vezetett. Nádasdy gróf a stílus megválasztásakor csupán a kor divatját követte: a magyar főnemesség ugyanis példaként tekintett az angol társadalomra, és életvitelében is követni kívánta a szigetország lakóit.

 

Fotó: orszagalbum.hu/stuksza


Bővebb információ:
A Nádasdy-kastély napjainkban is látogatható, de a rendezvények miatt érdemes figyelni a nyitvatartásra. Az épületben a főúri világ hangulatát megidéző kiállítás látható és Nádasdy Ferenc emlékszobája is megtekinthető. További részleteket itt találsz! 

 

 

 

A Turista Magazin ajánlja
Ha már kastélytúrán vagy, akkor hazafelé ne hagyd ki a Nádasdladánytól mindössze 40 km-re lévő Fehérvárcsurgót, ahol a 19. század közepén épült gyönyörű Károlyi-kastély várja állandó és időszaki kiállításokkal a látogatókat.
 

 

5. Ami Dérynének is nagyon bejött - De la Motte-kastély, Noszvaj

Vénusz, Merkúr, Jupiter, Mars, Diana karikírozott figurái, bakkecskével huzakodó puttók, Noé részegen, Bacchus a sátrában, hogy csak néhány figyelemreméltó, díszítésül szolgáló figurát említsünk abból a kastélyból, amely Egertől mindössze 10 km-re található Noszvajon.

 

Fotó: Wikipédia/Wojsyl

 

A Bükki Nemzeti Park déli határán fekvő településen annak idején báró Szepessy Sámuel szerzett birtokot a 18. század végén, kastélyt is kezdett rá építtetni, de elfogyott a pénze, így eladta a félkész épületet báró Vécsey Annának és férjének, gróf De la Motte Antal császári ezredesnek. A gróf halála után Anna első házasságából született Almássy-gyermekek kapták meg örökségként. A késő barokk stílusú kastély tervezője feltehetőleg Povolni János volt, az egri líceum főpallérja. A számos építészeti elemmel, díszítménnyel ellátott kastély egyik legizgalmasabb helyisége a híres „madaras szoba”, ahol a teknőboltozatra festett égen tarka madarak röpdösnek, és az akkoriban Egerben dolgozó Lieb Antal keze nyomát dicsérik. Figyelmet érdemelnek az ún. római szoba klasszicizáló freskói is, ahol a romantikus tájban például egy szatír játszik kecskével, de a virgonc puttók se maradhatnak le a képről. A vidám franciás hangulathoz kívül romantikus idill dukál: pálmákkal és díszcserjékkel teleültetett télikert, ötholdas angolpark - amelyben egy 52 méter mély, és 2 méter széles kifalazott kút, kovácsoltvas napóra és vízinövényekkel díszített tavacska is helyet kapott - tett a kastély művészetpártoló lakóinak és vendégeiknek kedvére. Ez utóbbiak között volt például a korszak ünnepelt színésznője, az Egerben vendégeskedő Déryné Széppataki Róza is.

 

Fotó: Wikipédia/Egresij


Bővebb információ:
Hétfő kivételével a kastély idegenvezetővel tekinthető meg. A kastély parkját egyelőre nem lehet látogatni. További részleteket itt találsz!

 

 

 

 

A Turista Magazin ajánlja

A lekvár főzésének és az aszalásnak nagy hagyománya van Noszvajon, és a faluban egyre többen készítenek kézműves élelmiszereket (számos sajtműhely, pékség, hentes működik), amelyeket mindenképp érdemes felkeresni egy kóstolásra. Ne hagyd ki a környék méltán híres borospincéit sem, a kalóriákat pedig a közeli Bükki Nemzeti Park területén dolgozhatod le egy kiadós túra keretében. A túraajánlatokról itt találsz bővebb információt.

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

Még több hír hazai kastélyainkról
 

Cikkajánló