Toplistás családbarát ökoturisztikai úti célok

Természet, interaktivitás, szórakoztató ismeretszerzés. Összegyűjtöttünk néhány olyan szuper ökoturisztikai látogatóközpontot, ahol az izgalmas programoknak és látnivalóknak hála mind a gyerekek, mind a szülők remekül kikapcsolódhatnak.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
TM archívum
2015. május 30.

Természet, interaktivitás, szórakoztató ismeretszerzés. Összegyűjtöttünk néhány olyan szuper ökoturisztikai látogatóközpontot, ahol az izgalmas programoknak és látnivalóknak hála mind a gyerekek, mind a szülők remekül kikapcsolódhatnak.

Mesél a soproni erdő - Ligneum, Sopron

 


 

Fotó: Ligneum


A Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum Látogatóközpontjának központjában természetesen a fa és az erdő áll. Az interaktív kiállítás az erdőt ökológiai és gazdasági szempontból is bemutatja, valamint részletesen körüljárja a fa sokoldalú felhasználási lehetőségeit.

 

Központi elem egy kocsánytalan tölgy életnagyságú makettje, amelyen keresztül megismerhetjük az erdei életközösségeket, illetve a gyökérzónában, a törzsben és a levelekben zajló fizikai és kémiai folyamatokat. A kicsiket és nagyokat fajátékokkal, makettekkel, terepasztallal, fából készült hangszerekkel és foglalkoztató faházzal is várják. A látogatóközpontban kapott helyet az egyetem 1919-ben Selmecbányáról átmentett gerincesállat-gyűjteménye is.
Még több infó: ligneum.hu

Merülj alá a magyar tengerben! - Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

 

 


 

 Fotó: Bodorka Balaton Vízivilág Látogatóközpont


Balatonfüreden, a Tagore-sétányon 2014-ben adták át a Balaton vízi faunáját bemutató modern látogatóközpontot. A tóból eddig 47 halfajt írtak le, a kutatók szerint azonban ennél ma már kevesebbet, mintegy 24-et lehet megtalálni a tóban. A látogatóközpontban 36 fajt mutatnak be, köztük a névadó bodorkát. A 17 akvárium 35 köbméternyi vizében természetszerű környezetben láthatók a halak. Az édesvízi fajok mellett két akváriumban Adriai-tengerben élő halakat is meg lehet csodálni. Utóbbiak Balatonfüred testvérvárosából, a horvátországi Opatijából érkeztek.

A kiállításon először a Balaton vízgyűjtő területének patakjaiban élő halakkal találkozhatnak a látogatók - a speciális kialakítású akváriumokban még a sebes folyású patakok áramlási viszonyait is megteremtették. Természetesen az akváriumokból nem maradhatott ki a tó emblematikus hala, a garda sem, amelynek tartása igazi kihívás a szakemberek számára, mert egy érzékeny, nagy területet igénylő fajról van szó. Éppen ezért ezek a pompás állatok kapták meg a legnagyobb méretű akváriumot.
Még több infó: bodorka.info.hu

Hallgasd meg a láp hangjait! - Lápok Háza, Szőce

 

 

Fotó: Lápok Háza


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság létesítménye a lápok világát tárja a látogatók elé. Hogy miért éppen a lápok? Mert Szőce határában találhatjuk a különleges természeti ritkaságnak számító szőcei tőzegmohás láprétet, a nemzeti park egyik legjelentősebb, fokozottan védett természeti területét.

A Lápok Házában interaktív módon ismerkedhetünk meg a lápok világával, flórájával és faunájával, de a kiállítás azzal is foglalkozik, hogy miként alakult a lápok és az ember kapcsolata, miért kell megvédeni a lápokat, illetve ennek érdekében milyen munkát végeznek a természetvédelmi szakemberek. Persze a lápokhoz köthető legendákról sem feledkeztek meg, sőt, még a láp hangjait is hallhatjuk. Felnagyított makettfigurák segítségével olyan ritkán látott élőlényekkel ismerkedhetünk meg, mint a tegzesek, de a kereklevelű harmatfű rovarfogási technikáját szintén tanulmányozhatjuk. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm is bemutatja. Iskolás csoportok részére kihelyezett biológiaórát tartanak a lápokról - egy lápfigyelő kunyhó is segíti az élményszerű tanulást.
Még több infó: orseg.info

A magma nyomában - Kemenes Vulkánpark, Celldömölk

 

 

Fotó: Kemenes Vulkánpark


A celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz a vulkánok világát. A témaválasztás természetesen nem véletlen, hiszen a Kemenesalja központjában található Ság hegy egy 5 millió évvel ezelőtt működött vulkán maradványa. Maga az épület is egy tűzhányó belső szerkezetét szimbolizálja. Az ide betérők a magma útját járják végig, lentről felfelé, zegzugos termeken és folyosókon át, míg el nem érik az épület tetejét, ahonnan a Ság hegy látványa tárul eléjük.

A Vulkánház kiállítása minden oldalról körüljárja a vulkanizmus témáját. A „felfedezőteremben” átélhetjük, milyen lehet egy éppen kitörő tűzhányó közelében lenni, és egy vulkanológus ruhájába is belebújhatunk. A „tűzhányó teremben” megismerhetjük a vulkánokat felépítő ásványokat, kőzeteket, a vulkánok formavilágát, míg a „Naprendszer-teremben” képzeletbeli, interaktív űrutazást tehetünk a Marsra, a Vénuszra vagy a Jupiterre. De van itt Vulkán Színház, számítógépes animációk is segítik a vulkánok működésének megértését, a Kárpát-medence mozgalmas földtörténeti múltjába pedig egy nagy terepasztal segítségével pillanthatunk be. S miután megtudtuk mindent a Ság hegyről is, a valóságban szintén körüljárhatjuk azt.
Még több infó: kemenesvulkanpark.hu

Mindent a gólyákról - Fehér Gólya Múzeum, Kölked

 


 

Fotó: Komlós Attila, DDNPI


A Mohácstól délre fekvő Kölked lakói számára mi sem természetesebb, mint hogy tavasszal visszatérnek hozzájuk szeretett gólyáik, hiszen itt, a dunai ártér határában ez már évszázadok óta így megy. Keresve sem lehetett volna jobb helyet találni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság múzeumának, amelyben minden kizárólag a fehér gólyáról szól. Ehhez hasonló tematikus múzeum Európában is ritkaságszámba megy - csak a lengyelországi Kłopot településen van hasonló.

Az egykori iskolaépületben kialakított múzeumban megismerhetjük a fehér gólyák táplálkozását, fészkelési szokásait, továbbá interaktív térképen követhetjük nyomon vonulásukat. A hazánkban élő két gólyafaj mellett kitekintést kapunk a család valamennyi tagjáról. A gólyák a magyar néprajzban és irodalomban is gyakran feltűnnek - a kiállításon természetesen erről is szó esik.

A múzeum a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegységének (részterületének) szélén található, így innen kiindulva szép túrákat tehetünk. A múzeum munkatársainak vezetésével kerékpár- és kenutúrára indulhatunk, de lovas kocsival is bejárhatjuk a Duna-ártér e kevésbé ismert részét.
Még több infó: fehergolyamuzeum.hu

 

Kapcsolódó cikkünk:

Top 5 kihagyhatatlan ökoturisztikai úti cél

 

A témáról bővebben a Turista Magazin 2014. december-januári számában olvashatsz.

Cikkajánló