Toportyánok lófrálnak Pécs utcáin

Az aranysakáloktól alapvetően nem kell tartani, emberre nem veszélyesek, megjelenésük érthetően mégis riadalmat okozott Pécsett. Egy közülük már a helyi óvodába is beslisszolt.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
bama.hu
2022. november 22.

Az aranysakáloktól alapvetően nem kell tartani, emberre nem veszélyesek, megjelenésük érthetően mégis riadalmat okozott Pécsett. Egy közülük már a helyi óvodába is beslisszolt.

Pécs Ispitaalja városrészében a napokban a kerületi óvodába láttak besurranni egy sakált a járókelők – adta hírül a bama.hu. A hírek szerint nem ez volt az első eset, hogy a pécsiek panaszkodtak az aranysakálok városi jelenlétére.

Barkóczi Csaba ispitaljai fideszes képviselő ezért levelet írt a jegyzőnek, azt is megemlítve, hogy korábban az Űrhajós utcában, a Kolozsvár utcában és a Köztársaság téren is feltűntek már az állatok. Szerinte, a vadásztársaság akkor elbagatellizálta az ügyet azzal, hogy valószínűleg „csak” rókákat vagy kóbor kutyákat vettek észre a környéken élők – idézi a portál.

A képviselő hatósági intézkedést szorgalmaz: kéri a sakálok eltávolítását a városból, és azon „eldzsungelesedett” gócpontok felszámolását, amelyek búvóhelyként szolgálnak az erdei ragadózóknak. Ezen kívül úgy gondolja, hogy az építési engedélyek kérdését is felül kellene vizsgálni, mert a város területének folyamatos növekedésének „egyenes következménye az élőhelyüket elveszítő vadállatoknak a városba, köztük a belső városrészekbe történő beköltözése”.

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó, a szürke farkasnál kisebb, ám a rókánál nagyobb ragadozó, amelyet a népnyelv nádi farkasként vagy toportyánféregként ismer. Ez az állat nemcsak Magyarországon, de egész Európában őshonos volt, ám a múlt század közepén az élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt szinte egész Európából kipusztult, ám az 1980-as évek elején a Balkán felől ismét elkezdett nyugat felé terjeszkedni. Mára nagyjából háromezer egyed lakhatja Baranya megyét.

Aranysakál (Canis aureus)

Külső megjelenésében a rókához hasonlít, de valamivel nagyobb annál. Farka viszont rövidebb, lába pedig hosszabb. Testtömege akár a 15 kilogrammot is elérheti. Táplálékát általában csoportos, összehangolt vadászat során szerzi meg, étlapján a kis rágcsálók mellett a nyulak, sőt akár az őzsuták is szerepelhetnek. Kölykeit a rókához hasonlóan kotorékban hozza a világra, de azok külsőre leginkább kutyakölykökre hasonlítanak. Az utódok neveléséből a kan is kiveszi a részét. Magyarországon nem védett, vadászható faj.

Cikkajánló