Történelmi malom újult meg Orfűn

Magyar-horvát együttműködésben uniós források felhasználásával újult meg az orfűi vízimalom.

Szerző:
MTI
Fotó:
TM.HU
2015. május 9.

Magyar-horvát együttműködésben uniós források felhasználásával újult meg az orfűi vízimalom.

Egy határokon átnyúló programnak köszönhetően  szépült meg, és gazdagodott új látványosságokkal a muzeális, néprajzi és turisztikai szempontból is kiemelkedően értékes orfűi vízimalom, hazánk egyetlen működő ilyen létesítménye.

 

Az Orfűi-tónál, festői környezetben található vízimalom külső és belső berendezéseit restaurálták, emellett téglaburkolatot kapott a malomudvar, megerősítették a malomárok medrét, felújították a szárazmalom tetejét az elmúlt hónapokban. A megvalósítás során fontos szempont volt a fenntarthatóság és az élményszerűség. Azt szerették volna elérni, hogy a malomskanzen működő, élettel teli színtere legyen a tanulásnak, a szellemi értékek, néprajzi kincsek megjelenítésének, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak. A beruházás egy határokon átnyúló programnak köszönhetően valósult meg 52 millió forintból.

 

Az összefogás eredményeképp létrejött a Molnárok útja, amelyhez az orfűi mellett Mohácsról a Szent Miklós vízimalom és taposómalom, Mecseknádasdon a Keszler (volt Müller) malom, Borjádon a volt Széchenyi uradalmi vízimalom, Hosszúhetényben a Dallos-Böröcz-féle vízimalom csatlakozott. Horvátországot a duboševicai hengermalom, és az újonnan, a projekt keretében felépített eszéki hajómalom képviseli.

 

Orfűn a meglévő látványosságok egy új malomtípussal is gyarapodnak hamarosan. Már megkezdték egy papírmalom, egy modern fogadóépület építését, illetve helyreállítják a molnár egykori gyümölcsösét, amelyben hagyományos gyümölcsaszaló és almatörő malom is épül. A cél, hogy a későbbiekben a térség malomtípusait bemutató malomskanzen jöjjön létre Orfűn, amelyben az újra éltre hívott malmokat működésbe is hozzák, mesteremberek mutatják be a molnárszakmát, amit a látogatók kipróbálhatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Még több hír Orfűről

Cikkajánló