Tovább zakatolnak a kisvasutak

Koncert, kiállítás, büfé, tábortűz és persze az utánozhatatlan kisvasutazás - ilyen és ehhez hasonló szórakozási lehetőségek várják az érdeklődőket az év további részében is országszerte a Kisvasutak napján.

Szerző:
Hidvégi Brigi (kisvasut.hu
itthon.hu)
Fotó:
Gulyás Attila
2014. augusztus 29.

Koncert, kiállítás, büfé, tábortűz és persze az utánozhatatlan kisvasutazás - ilyen és ehhez hasonló szórakozási lehetőségek várják az érdeklődőket az év további részében is országszerte a Kisvasutak napján.

Augusztus 30-án a Börzsöny kisvasút napján fellépésekkel, járműbemutatóval és ugrálóvárral csábítják az érdeklődőket Szobra a szervezők. A Márianosztráig közlekedő járművet eredetileg gazdasági célokból indították útnak 1912-ben, 1953 óta pedig a MÁV kezelte. 1992-ben leállították a teherforgalmat, a vonalat ezután nem tartották karban. 2006-ban kezdték meg a felújítását, s két év alatt el is készült. A rendszeres személyszállítás 2009. július 18-án indult meg.

 

Tervezett programok:

10.30 Megnyitó ünnepség
11.00 Helyi és vendég fellépők műsorai:
Danubius táncegyüttes
Ifjú karatemesterek
Citerazene
Fiatal hip-hop táncosok
Hastáncos lányok
12:00 Ünnepi vonat indulása Márianosztrára
13:30 ebéd
19.00 Crazy Granat koncert
A koncert után: tábortűz, muzsika, tánc, büfé

 

 

Különvonat indul Szob állomásról a kisvasúti napon


Állandó programok:

Vasúttörténeti kiállítás, járműbemutató, üzemelő modellvasút bemutató, kézműves foglalkozás, ugrálóvár, vattacukor, lufifújás
Gyermekeknek ügyességi játékok.
A nap folyamán a vonatok a hivatalos menetrendnek megfelelően közlekednek.

 

Ugyanezen a napon a Pálházi Állami Erdei Vasút éjszakai fotóvonatozásra várja a kisvasutak szerelmeseit. A szerelvény este fél nyolckor indul. Több kivilágított fotómegállóban alkalom nyílik a kisvonat megörökítésére, a visszaúton pedig egy fényszennyezéstől mentes réten csillagász és egy csillagászati távcső avat be mindenkit a derült égbolt rejtelmeibe. A visszaérkezés éjfél és fél egy között várható. 

 

 

Félúton Pálháza fölött, Kemencepatak megállóhely után

 

További információ:

Részvételi díj: 1000 Ft

Előzetes jelentkezés szükséges!

Jelentkezés: Kaló Tamás (wsoft@freemail.hu, 30/854-0343)

 

Augusztus 30-án és 31-én (szombaton és vasárnap), valamint a szeptember 21-i kisvasúti napon - ha

az időjárási és műszaki körülmények megengedik - gőzmozdonyos nosztalgiavonatok közlekednek a

nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton. Lehetőség lesz az András nevű gőzös vezetésére is, amelyet a Múzeumvezetés oklevéllel igazol. 

 

További információ:

GYSEV Zrt. 9400 Sopron, Mátyás király u.19.

Tel.:99/517-244, Fax:99/517-384,

E-mail: gysev@gysev.hu

 

 

Az András nevű gőzmozdony indulásra készen Nagycenken

 

Az „Előzd meg a kisvasutat!” programot szeptember 6-án rendezik meg Balatonfenyvesen. Jelenleg a vonal 14 kilométeres somogyszentpáli szakasza működik. A versenyre az előnevezés szeptember 4-ig a http://www.zoldgomb.hu oldalon lehetséges, futás, gyalogtúra, kerékpárverseny és duatlon kategóriákban. A helyszínen csomagmegőrzést biztosítanak. További információt a http://www.zoldgomb.hu oldalon találtok.

 

Mátrafüreden szeptember 6-án rendezik meg a Kisvasutak napját a III. Mátrai Erdészeti Nyílt nappal egybekötve, melynek keretein belül bemutatják az erdő élővilágát, a fahasználatot, a vadgazdálkodást és az erdei művészeteket. A vonatok Gyöngyösről 9.45-től óránként, de ha szükséges, ennél sűrűbben is közlekednek. Szalajkaház felé a rendes hétvégi menetrend lesz érvényben. Innen könnyű, 40-45 perces túrák indulnak szakvezetéssel.

 

Tervezett programok:

10.00 Megnyitó, az Év fája elültetése
12.00 Köszöntők, Gyöngyi gőzös örékbefogadási ceremóniája
12.20 A Vidróczki néptáncegyüttes előadása
13.00 Barangolás Meseországban – a kismarosi Ámulat Társulat előadása
14.00 KALÁKA EGYÜTTES koncenrtje
15.10 Teszt eredményhírdetés – értékes nyereményekkel
15.30 Elvonókúra - a kismarosi Ámulat Társulat előadása

 

 

Utazás Szalajkaház felé a Lajosházi szárnyvonalon

 

Hazánk egyetlen erdészeti ártéri kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút szeptember 20-án népszerűsíti a környék szépségeit mintegy 30 kilométeres útvonalán, amely a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul, és a Duna és a Sió vonalát követve Bárányfokig tart. Augusztus utolsó hétvégéjén Nagycenkhez hasonlóan itt is gőzmozdonyos nosztalgiavonatok indulnak.

 

További információ:

Ökoturisztikai Központ

7142 Pörböly, Bajai út 100.

Telefon: 74/491- 483

email: okocentrum@gemenczrt.hu

 

Egy napra rá rendezik meg a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút napját, melynek alkalmából gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, hajtányozás, fűtőház-látogatás és múzeumvasutazás várja az érdeklődőket. Részleteket itt olvashattok.


Az idén 106 éves Nagybörzsönyi Erdei Vasút október 4-ére szervez felejthetetlen programokat. Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől indulva Nagyirtásig, s Kisirtástól vezető szakasza ipartörténeti műemléknek számít. 760 mm nyomtávú vasút gyertyánosokon és bükkösökön halad keresztül, és minden év márciusától november első hétvégééig közlekedik.

 

 

Indulás Nagybörzsöny fölött


Október 11. a legmeredekebb vonalvezetésű kisvasút, a Szalajka-völgyön keresztülfutó Szilvásváradi Állami Erdei vasút napja, ahol szintén színes programok várja a látogatókat a legforgalmasabb hazai kisvasút, amely már 1908 óta működik. A közel 5 km hosszú vonalon évente hozzávetőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények, többek között a népszerű Szilvi nevű gőzmozdony.

 

További kisvasutas cikkeinket itt találjátok.

 

Cikkajánló