Tudjuk, mit csinálsz ezen a hétvégén - programajánló

Augusztus utolsó hétvégéjén valóban sok szabadtéri program közül választhatunk, akár gyerekkel, családdal, vagy barátokkal szeretnénk kimozdulni a természetbe. Mutatjuk, szerintünk hova érdemes. 

Szerző:
TM
Fotó:
Somogyvári D. György
KNPI
Lánczi Péter
DINPI
Egri Várfalmászó Verseny
Bakony-Balaton Geopark
Gulyás Attila
Bőköz Fesztivál
2017. augusztus 23.

Augusztus utolsó hétvégéjén valóban sok szabadtéri program közül választhatunk, akár gyerekkel, családdal, vagy barátokkal szeretnénk kimozdulni a természetbe. Mutatjuk, szerintünk hova érdemes. 

1. Magas-Bakony-túrák

 

 

A teljesítménytúra a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet lenyűgöző részeit érinti. Öt különböző résztáv (50, 30, 20A, 20B, 10 km) közül választhatnak a nevezők, így mindenki könnyen megtalálja a kedvére való kihívást. A távok futva és gyalog is teljesíthetők.

 

Mikor?
2017. augusztus 26. 6.30 - 18.30
Hol?
Bakonybél, a 20B táv Csesznekről indul
Részletek ide kattintva.

 

2. Vízi- és gyalogtúra a mártélyi Tiszánál

 

 

A holtág vizén evezve madarászhatunk Mártélyon. Mentőmellényt minden résztvevőnek biztosítanak a szervezők. Kenuk csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért előzetes bejelentkezést szükséges. A program fakultatív folytatása lehet a délutáni gyalogtúra a Tisza vadregényes ösvényein.

 

Mikor?
2017. augusztus 26., vízitúra: 9.00; gyalogtúra: 13.30
Hol?
Találkozóhely: mártélyi strand parkolója
Részletek ide kattintva.

 

3. Kalandozás a Börzsönyben Sisa Pista nyomában

 

 

A Diósjenőről induló, 45 kilométeres körtúra a hírhedt betyár, Sisa Pista nyomdokain halad a Börzsöny legszebb részein. Az útvonal érinti a Csóványost, a Sasfészek-bércet, a Kanász-keresztet, Bernecebarátit, a Csitár-keresztet, a Kő-kaput, Drégelyvárat, Pénzásást és Kámort.

 

Mikor?
2017. augusztus 26. 6.00 - 17.00
Hol?
Diósjenő, erdei szabadidőpark
Részletek ide kattintva.

4. Nyár végi virágok a réteken

 

 

A nyár végéhez közeledve is akad még számos érdekes látnivaló az Ócsa környéki réteken. A kornistárnics és az őszi kikerics is ebben az időszakban mutatja meg szépségét, de további érdekes növény- és állatfajokkal is találkozhatunk. A túrára érdemes távcsövet is magunkkal vinni, hiszen így számos madárfajt szinte testközelből figyelhetünk meg. Táv: 8-10 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. augusztus 26. 9.00 - 13.00
Hol?
Ócsa, tájház
Részletek ide kattintva.

 

5. Egri Várfalmászó Verseny

 

 

Idén 16. alkalommal rendezik meg a várfalmászó versenyt az egri vár fényes győzelmére emlékezve. Ne búsulj, ha már csak nézőnek mehetsz oda, hiszen a verseny ideje alatt várlátogatás, izgalmas mesék Eger történelméről, városi andalgás, valamint este a Szépasszony völgy pincéinek felfedezése vár rád.

 

Mikor?
2017. augusztus 26 - 27.
Hol?
Eger, a verseny helyszíne: Egri Vár Dobó Bástyája
Még több információ a várfalmászó versenyről itt.


6. Színes-köves geotúra a Káli-medence kapujában

 

 

A túrán elsőként balatonrendesi bánya gigantikus, marsbéli tájat idéző amfiteátrumát nézzük meg, utána a fonyódi és boglári kettős várhegy kúpjaiban gyönyörködünk, majd a Kővágóörs két végén lévő, egyik és másik kőtengerhez is ellátogatunk. Nem marad ki a látnivalók közül az ecséri templomromnál található homokbánya, és ha az idő engedi, akkor a pálkövei homokkőbánya sem. A túra hossza 12 km. Időtartama kb. 5 óra.

 

Mikor?
2017. augusztus 27. 10.00 - 15.00
Hol?
Balatonrendes, vasútállomás
Részletek ide kattintva.

 

7. Gaja Tour kerékpártúra

 

 

A Bakonynánáról induló kerékpárkörtúrák távjai (170, 100, 70, 30 km) a Bakony leglátványosabb tájait és a bakonyaljai településeket érintik. Eltekerhetünk többek között Ácsteszérre Táncsics Mihály szülőházához, Csesznek várához, a szápári kovácsműhelyhez, a zirci múzeumhoz és Felsőpere arborétumához is. A legrövidebb táv nem teljesítménytúra, hanem jelvényszerző túra településekként megállókkal, látnivalókkal.

 

Mikor?
2017. augusztus 27. 7.00 - 17.00
Hol?
Bakonynána, sportpálya (Hidegkúti utca vége)
Részletek ide kattintva.

 

8. Budai sárga túra

 

 

A Nagykovácsiból induló Csillebércig vezető túra a Budai-hegyég látványos pontjain a sárga turistajelezésen vezet végig. Útvonala érinti a Zsíros-hegyet, a Kerek-hegyet, a Kakukk-hegyet, az Alsó-Jegenye-völgyet, a Virágos-nyerget, az Újlaki-hegyet, a Nyéki-hegyet, Hűvösvölgyet, a Nagy-Hárs-hegyet, a Szépjuhásznét, a Kis-Kőfejet, a Virág-völgyet, a Csacsi-rétet és a Magas-követ. Táv: 28,2 km.

 

Mikor?
2017. augusztus 27. 8.00 - 16.00
Hol?
Nagykovácsi, 63-as busz végállomása
Részletek ide kattintva.

 

9. Bőköz Fesztivál - hétvége az Ormánságban

 

 

A fesztivál három ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontjának összművészeti rendezvénye, amely az Ormánság hagyományait és kultúrtörténeti értékeit hivatott bemutatni. Három nap zenével, tánccal, színházzal, 27 helyszínen, 70 érdekes programmal. A fesztivál alatt a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont szakvezetéses túrákra, természetismereti foglalkozásokra, bemutatókra várja a rendezvény résztvevőit.

 

Mikor?
2017. augusztus 25 - 27.
Hol?
Kémes, Szaporca, Tésenfa, Kórós, Drávacsehi, Drávacsepely
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló