Tudod, hogy mi az a tóka?

Az Őrség jellegzetes kis tavacskáit sokfelé megtaláljuk. De vajon hogyan keletkeztek, és ma milyen szerepük van?

Szöveg és fotó:
Tóth Judit
2023. július 11.

Az Őrség jellegzetes kis tavacskáit sokfelé megtaláljuk. De vajon hogyan keletkeztek, és ma milyen szerepük van?

A tókák kis, 2-4 méter átmérőjű tavacskák, amelyek sok őrségi portán megtalálhatók. Ahogy azt Őriszentpéter internetes oldalán olvashatjuk, a városban a 170-et is eléri a számuk.

A tókák eredetileg építkezéshez szükséges agyagnyerő gödrök voltak, amelyek megteltek csapadékvízzel. Mivel a tókák 1-2 méter mélyek, ezért a legtöbb helyen ma is fakerítéssel vannak körülvéve.

Később aztán rájöttek, hogy ezeket a kis tavacskákat számos módon lehet hasznosítani, jó­szágok itatására, az ön­tözésre, sőt mosásra is.

Ahogy az ország többi részén, úgy ma már az Őrségben is jóval kevesebb haszonállatot tartanak, így a tókákat is kevésbé használják már állatok itatására, mosni sem mosnak bennünk, cserébe viszont ezek a kis tavak fontos vizes élőhelyek lettek. Szélükön mocsári növényzet telepedett meg, illetve fontos kétéltű élő- és szaporodóhelyek, a békák mellett különböző gőtefajok is megtalálják itt a számukra kedvező feltételeket.

A pityerszeri Népi Műemlékegyüttes az Őrség egyik legismertebb látnivalója. Itt is találhatunk két tókát. Mi július elején jártunk ott, és ez egyik tókában csak úgy zsizsegett az élet. Körben szitakötők röpködtek, a vízben ebihalak és gőtelárvák úszkáltak, néhol egy-egy tavi vagy kecskebéka is kidugta a fejét, de hamar el is bújtak, amikor ősi ellenségük, egy vízisikló úszott át a vízen. Bár a tókák kicsik, de mindegyik egy külön kis világ, sok-sok lakóval.

Cikkajánló