Festői tavak az Őrségben, ahol csobbanni is lehet

Az Őrség minden évszakban kiváló úti cél, sokféle izgalmas látnivaló van errefelé. Mi most – az egyre melegebb napoktól megihletve – három szép és hűsítő őrségi tavat ajánlunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Zerind / Wikipedia
2022. június 17.

Az Őrség minden évszakban kiváló úti cél, sokféle izgalmas látnivaló van errefelé. Mi most – az egyre melegebb napoktól megihletve – három szép és hűsítő őrségi tavat ajánlunk.

Hársas-tó

A Szentgotthárd határában található Hársas-tó vagy más néven Máriaújfalui-víztározó szintén kedvelt fürdőhely. A tavat a 80-as években hozták létre a szomszédos Apátistvánfalván eredő Hársas-patak elgátolásával, aminek elsősorban árvízvédelmi okai voltak, de később a környékbeliek egyik legkedveltebb horgásztava és fürdőhelye lett, ami mára országos ismertségre tett szert. Nem csoda, hisz az erdőkkel ölelt tó fekvése igazán festői. A kiépített strand a tó déli részén található, és csak itt szabad fürdeni, a tó egyéb részei ugyanis az elárasztott mederben maradt fatörzsek miatt veszélyes lehet.

Fürdőzés előtt vagy után érdemes a tó körül kialakított Hársas-tó tanösvényt is bejárni. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 1,5 km-es tanösvényén megismerhetjük a tó környékének élővilágát és az Őrség, illetve a Vendvidék építészeti értékeit.

További információk: ITT

Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab határában található Vadása völgyben, a Vadása-patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kialakítani a Vadása-tavat. A különös elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, amelyek lyukakat ástak a patak mentén. Így lett a patak neve „vad-ásta”, vad által ásva, vagyis Vadása.

A tó 200 méter széles és 350 méter hosszú, vizét 12 forrás táplálja. A tó két tórészből áll. A kisebb, „új” tó az erdők ölelésében fekszik, hangulata nagyon vadregényes, vízéből még ma is tuskók állnak ki, ez a horgászok kedvelt helye. A strand a nagyobb tórész délkeleti partján találjuk, a nyári hónapokban reggel 9 órától este 19.30-ig tart nyitva.

A tó környékén egy tanösvényt is kialakítottak. A 4 km hosszú Malomgát tanösvény a Vadása-tó és a Magyarósdi-patak élővilágát mutatja be, de megismerhetjük az egykori őrimagyarósdi földvár történetét is.

További információ: ITT

Borostyán-tó

A Zalalövő nyugati határában fekvő Borostyán-tavat a Szőce-patak és számos kisebb vízfolyás táplálja, nevét az egykori itt elhaladó Borostyánkő útról kapta. A 22,5 hektáros tó átlagos vízmélysége 3 méter, állandó vízutánpótlásának köszönhetően a vízminőség kitűnő.

Az egyik oldalról erdővel határolt, szép fekvésű tónál nemcsak a strandolók, de a vízi sportok szerelmesei is remekül eltölthetik a meleg nyári napokat, hisz kajak, kenu, csónak és vízibicikli kölcsönzésre is van lehetőség, emellett strandröplabda és strandfoci-pálya is van, de a tavon horgászni is lehet. A hűvösebb napokon a tó körül kialakított, 20 állomásos erdei tornapályát is kipróbálhatjuk. A tó a Zalalövőtől Őriszentpéterig vezető útról leágazó bekötő útról közelíthető meg.

További információ: ITT


Cikkajánló