Tudod, miről nevezetes Szenna?

Somogyország déli dombtájában találunk rá a Kéktúra által is érintett csendes kis községre, Szennára, ahol egyedülálló néprajzi gyűjtemény regél a zselici múlt értékeiről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lévai Zsuzsa - MTSz
2023. október 12.

Somogyország déli dombtájában találunk rá a Kéktúra által is érintett csendes kis községre, Szennára, ahol egyedülálló néprajzi gyűjtemény regél a zselici múlt értékeiről.

A Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Szennai Skanzen a festői környezet mellett a múlttal való találkozás élményével és változatos programokkal várja a felfedező kedvű turistákat. A Zselic ékkövének is tartott szabadtéri néprajzi múzeumot egyedülálló módon egy élő falu közepén, a közösség aktív részvételével hozták létre. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi építészetét, lakáskultúráját, egykori életmódját a 19. század közepétől a 20. század első feléig, mindezt eredeti, illetve áttelepített épületekkel és hiteles tárgyakkal.

Somogy sokszínű kulturális örökségét itt nem csupán megtekinteni lehet, a színes programoknak köszönhetően át is lehet élni. A látogatók megismerkedhetnek a tradicionális somogyi gasztronómiával, a kiskertek művelésével, a gyógynövények felhasználásával, és többek között kipróbálhatják a hagyományos népi játékokat is. A Skanzen programjairól és látogatásáról ide kattintva olvashatsz részletesen.

A Kéktúrázás napja

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október 14-én, szombaton lesz. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni október 12. (csütörtök) éjfélig.

Az esemény részleteit ITT találod.

A Szennát, illetve páratlan Skanzenét is megismerheted a Kéktúrázás napján, például a Kaposmérőről Zselickisfaludig tartó 18,5 km-es túrán, amire ezen a linken tudsz jelentkezni.

Cikkajánló